Stoltenberg Açiklamasi 'Ukrayna'nin Güç Ve Cesaretini Hayranlikla Izliyoruz'

Antalya Diplomasi Forumuna katilan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Ukrayna’ya olan desteklerimiz ile onlarin sahip oldugu güç ve cesareti de hayranlik ile izliyoruz. Esi görülmedik yaptirimlara da sahitlik ediyoruz Rusya’ya karsi. Ve bunlarin hepsi de Rus ekonomisini sekteye ugratiyor, felç ediyor. Rusya üzerine de çok yogun bir baski olusturuyor" dedi.

Stoltenberg Açiklamasi 'Ukrayna'nin Güç Ve Cesaretini Hayranlikla Izliyoruz'
Belek Turizm Merkezi’ndeki NEST Kongre Merkezi’nde bu yil ikincisi düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu (ADF) devam ediyor. “Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak” basligi altinda düzenlenen forumun ilk Liderler Paneli’nde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Slovenya Cumhurbaskani Borut Pahor, Nijer Cumhurbaskani Mohamed Bazoum’un yani sira video konferans yoluyla Ukrayna Basbakani Denys Shmyhal konusmaci olarak katildi.

“Baris ve Berekete Bolluga Giden Yol” ismiyle düzenlenen panele Ukrayna Basbakani Shmyhal video konferans yöntemiyle katildi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO’nun her zaman Ukrayna’ya somut bir destek verdigini belirterek, " Öncelikle biz çok uzun yillardir, 2014’ten beri ekipmanla destek verdik, bir çok müttefikimizle on binlerce Ukrayna gücüne destek verdi. Buda çok önemli çünkü bu egitim verilen askerler on binlerce asker suan cephede savasta. Öncelikle bu Ukrayna Silahli Kuvvetlerine Ukrayna halkina ve Ukrayna liderligine verdigimiz en somut destek. Bu Rusya isgalini de durduran ve yavaslatan sey bu oldu zaten. Tabi bir takim NATO müttefiklerimizle daha fazla gerek askeri, gerek insani olsun yardim yapmaktalar. Mali ve finansal destekte veriyorlar. Esi görülmedik yaptirimlara da sahitlik ediyoruz Rusya’ya karsi. Ve bunlarin hepsi de Rus ekonomisini sekteye ugratiyor, felç ediyor. Rusya üzerine de çok yogun bir baski olusturuyor. Baskan Putin üzerinde de" diye konustu.



"Herkesin müzakere masasina oturmasi lazim"

"Bir ekonomik maliyet ödetmenin haricinde, dünyanin birçok yerinde mesela artan enerji fiyatlarina bakarsaniz kimse bu yaptirimlari istemiyor" diyen Stoltenberg, "Bunlar çok da maliyetli, tüm dünya için bir maliyet olusturuyor. 140 BM ülkesi bunu çok kuvvetli bir sekilde kinamisken, NATO ve NATO müttefikleri de ciddi yaptirimlar koydu ki maksimum baski olusturulabilsin Rusya üzerinde. Bazi devletler, basbakana katiliyorum herkesin müzakere masasina oturmasi lazim. Biz Rusya’ya baski yaptikça, gerek yaptirimlarla olsun, gerekte Ukrayna’ya yapacagimiz desteklerle olsun. Cephede olan onlar en çok bedeli muhakkak en çok bedeli onlar ödüyor. Ama NATO müttefikleri de onlara destek olmaya devam ediyor” dedi.



"Rusya her ülkenin bagimsiz ve özgür kararlarina saygi duymalidir"

Ülkelerin NATO’yu tercih etmesini degerlendiren Stoltenberg, “Mesela Norveç’te Rusya ile sinira sahip. Ve 1949’ta NATO’ya katildigi zaman onu da provokasyon olarak görmüslerdi. Ama Londra, Washington, Paris buna Norveç karar verecek, onlar basvurdu ve kabul edildi. Yani bazen özgür ülkeler bunu istediginde bunu yapabilir. Bazi ülkeler yapinca bu provokasyon oluyorsa, öbür ülkeler de isgal edince özgürlük oluyorsa biz böyle bir dünyada yasamak istemiyoruz. Slovenya, Norveç, Baltik ülkeleri Polonya, kendi özgür karar alma mekanizmalarina sahipler, kendi bagimsiz kararlarini vermek ve kendi yollarini seçmek için ve bu kararlarina özgürlüklerine saygi duymamiz lazim. Büyük ülkelerin, NATO’nun veya diger ülkelerin ne yapacagina karar vermesi söz konusu degil. Burada özgür bagimsiz ülkeler var. Ve tekrar tekrar burada mesela Helsinki, Paris Anlasmasi ve birçok dokümanlarda bu söyleniyor. Yani nasil bir güvenlik düzenlemesi yapacagi da dahil olmak üzere her ülke kendi kararlarini özgürce verebilir. Ukrayna’da bunu yapmak istiyorsa yani Isveç ve Finlandiya katilmadiginda nasil buna saygi duyuluyorsa Rusya, her ülkenin bagimsiz ve özgür kararlarina saygi duymalidir” ifadelerine yer verdi.

"Hayranlik ile izliyoruz"

Stoltenberg, “Ben ABD’nin yaptigi her seyi savunmuyorum son 200 yilda. Ben savaslarin birçogunu protesto etmek içinde sokaklara düsmüs bir insanim. Bu bir özür ya da mazeret olamaz. Baska birisinin hatalari için. Yani temelden baslamamiz lazim. Isin temeli su bir bagimsiz özgür ülke kendi yolunu seçebilir mi seçemez mi? Eger bunu sorguluyorsaniz o zaman öyle bir dünyaya gireriz ki Rusya’nin güç kullanmasi mümkün olur. Yani biz verdigimiz destek ile Ukrayna’ya olan desteklerimiz ile onlarin sahip oldugu güç ve cesareti de hayranlik ile izliyoruz” diye konustu.



"Ukrayna’nin üyeligi hemen beklenen bir sey degildi"

Barisin bedelinin soruldugu Stoltenberg, “Bu onlarin karari. Katilip katilmamak. Ukrayna’nin kararidir. Rusya’nin önerdigi NATO için baglayici olarak istedigi bir sözlesme var. Daha fazla NATO’nun genislememesi için taahhüt edecegimiz bir anlasma istiyor. Mesela Isveç ve Finlandiya su anda üye ülkeler degil. Ama bu ihtimali tamamen de dislayamazlar. Bu onlar için bir seçenek. Rusya’nin istedigi sey bunun yasaklanmasidir. NATO’nun genislemesinin yasaklanmasidir. Ukrayna vakasinda Rusya, Ukrayna’nin natürlük kuralina uymasini istiyor. Bu iyi de oldu. Yani küçük ülkelerin yapmasini istedigi seylerin yapmasina izin verilmeyen bir dünyada mi yasamak istiyoruz. Biz böyle bir dünyada yasamak istemiyoruz. Eger Ukrayna üyelik isterse ondan sonra Ukrayna’nin üyeliginin hazir olup olmadigina diger üyeler bakacak. Ukrayna’nin üyeligi hemen beklenen bir sey degildi. Ama önemli olan her ülkenin iradesine saygi duymaktir" degerlendirmelerinde bulundu.
Kaynak: İHA