Pandemide 76 Eczaci Hayatini Kaybetti

SAMSUN – Samsun Eczaci Odasi Baskani Onur Ferhat Karacan, pandeminin basindan bu yana Samsun’da 3, Türkiye genelinde ise 76 eczacinin hayatini kaybettigini söyledi.

Türkiye’de ilk Kovid-19 vakasinin görüldügünün açiklandigi 11 Mart 2020 tarihinin üzerinden tam 2 yil geçti. O tarihinden bu yana Samsun Bölgesi’nde 3 eczaci, 2 eczane teknisyeni olmak üzere tüm yurtta 76 eczaci, 24 eczane teknisyeni ve 2 oda çalisani Kovid-19’a yakalanarak hayatini kaybetti. Samsun’da eczacilar bugün Türkiye’deki eczacilarla es zamanli olarak eczanelerde, hastanelerde, üniversitelerde, kurumlarda ve depolarda önlüklerin yakalarina siyah kurdele takarak saygi durusunda bulunuldu.

Yapilan etkinligin ardindan basin açiklamasinda bulunan Onur Ferhat Karacan, “Basta saglik çalisanlarimiz olmak üzere toplumumuzun önemli bir bölümü bu zorlu süreçten ciddi kayiplarla çikti. Bu anlamda yitirdigimiz tüm saglik çalisanlari basta olmak üzere, salginla mücadelede en ön saflarda yer alan, olaganüstü sartlarda saglik hizmeti vermeye çalisirken bölgemizde 3 meslektasimiz, 2 eczane teknikerimiz, tüm yurtta ise 76 meslektasimiz, 24 eczane teknikerimiz ve 2 oda çalisanimiz yasamini kaybetti. Salginin baslangicinda piyasada fahis boyutlara ulasan dezenfektan fiyatlari, Saglik Bakanligi’nin eczacilarin eczanelerde dezenfektan yapip hastalarina sunmalarina iliskin karari ile bir anda geriledi. Bu durum eczacinin mesleki bilgisinin ne kadar degerli oldugunu ve olaganüstü dönemlerde kritik rol oynayabilmesi açisindan da önemli bir göstergedir. Yani eczacilarimiz bu olaganüstü dönemlerde yüksek performansla birinci basamak saglik hizmetini sundular. Sadece eczane eczacilari degil gerek kamu gerekse özel hastanelerde görev yapan eczacilarimiz da bu süreçte çok sayida hastayla karsi karsiya kaldilar ve yogun nöbet dönemleri geçirerek ilaç hizmetinin sorunsuz sekilde sürdürülmesini sagladilar” dedi.



“Pandemide ekonomik olarak küçüldük”

Karacan, açiklamasinin sonunda su ifadeleri kullandi:

“Pandemi döneminde bütün ekonomiler zarar görürken biz eczacilar da bu süreçte ciddi daralma yasadik. Salgin öncesinde var olan ekonomik sorunlarimiza hastanelerin kisitli hizmet vermeleri nedeniyle ayakta tedavi gören hasta sayisinin azalmasi meslektaslarimizi finansal anlamda zor duruma soktu. Bütün bunlar olup biterken eczacilarimiz, 13 yildir güncellenmeyen ilaç fiyat kararnamesinde güncelleme bekliyorlar, kârlilik oranlarindaki dramatik düsüsle mücadele ediyorlar. Bir yandan enflasyonist baskilar karsisinda ayakta kalmaya çalisiyor, öbür yandan piyasada bulunmayan ilaçlar konusunda hiçbir sorumlulugu bulunmadigi halde vatandaslarimizla karsi karsiya geliyor. Farkli sektörlere yapilan çesitli iyilestirmeler ilaç ve eczacilik sektörüne uygulanmamistir. Tüm pandemi dönemi boyunca büyük bir fedakârlikla hizmet sunan ve sunmaya devam eden meslektaslarimizin ekonomik olarak ayakta kalmasi, onurlu bir sekilde hizmet sunmaya devam etmesi ve meslegimizin gelecegi için yükselttigimiz bu taleplerin acilen hayata geçirilmesi çagrimizi bir kez daha yineliyoruz.”
Kaynak: İHA