Migrendeki Asil Tehlike Bilinçsiz Ilaç Kullanimi

Prof. Dr. Mehmet Özmenoglu, bas agrisi nedeniyle asiri ve bilinçsiz ilaç kullanimina dikkat çekerek; asiri ilaç kullanimina bagli bagli bas agrisinin, günümüzde en sik karsilasilan klinik tablolardan biri oldugunu vurguladi.

Migrendeki Asil Tehlike Bilinçsiz Ilaç Kullanimi
Toplumda bas agrisi yakinmasi olmayan kisi sayisi oldukça azdir. Nüfusun yüzde 90’inda yasaminin bir döneminde bas agrisi yakinmasi görülüyor. Erkeklerin yüzde 93’ü, kadinlarin ise yüzde 99’u, en az bir kez bas agrisi yasiyor. Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Mehmet Özmenoglu, bas agrisi nedeniyle asiri ve bilinçsiz ilaç kullanimina dikkat çekti. Prof. Dr. Mehmet Özmenoglu, "Asiri ilaç kullanimina bagli bagli bas agrisi, günümüzde en sik karsilasilan klinik tablolardan biri" dedi.

“Bas agrili ve daha çok uzun süreli dirençli migrenli hastalarda; agri kesicilerin yogun ve bilinçsiz kullanimi, basli basina agri nedeni olabiliyor” diyen Prof. Dr. Mehmet Özmenoglu, “Kronik migrenli hastalarda agrinin sikligi nedeni ile bilinçsiz ilaç kullanilmasina bagli bas agrisi olusur. Bu agrilara, migren ilaçlarinin ayda 8 günden fazla; agri kesicilerin ayda 15 günden fazla alinmasi neden olur” ifadesini kullaniyor.

“Agri kesici veya spesifik bir migren ilaci kullanirken dikkatli olunmalidir” diyen Prof. Dr. Özmenoglu, “Aksi takdirde hastalar, migrenden veya bas agrisindan degil, ilaç yan etkisinden etkilenebilirler” uyarisinda bulundu.

En yaygin bas agrisi nedeni: Migren

Bas agrisina neden olan durumlara da deginen Prof. Dr. Mehmet Özmenoglu, “Bas agrilarini, birincil (primer) ve ikincil (sekonder) olarak basitçe iki gruba ayirabiliriz. Bas agrili hastalarin yüzde 90’i birincil bas agrisi grubu içerisinde yer alir. Yüzde 10’luk ikincil bas agrili hasta grubunun yüzde 1’i ila 5’inin agrilari ciddi bir nedene baglidir” diyor.

Bu siniflamanin tani, tetkik ve tedavi açisindan büyük kolaylik sagladigini da vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Özmenoglu, "Birincil bas agrilari tekrarlayici, benzer karakterde olan, hasta tarafindan iyi taninan agrilardir. Yasami tehdit etmezler ve genellikle tedavi ve önerilerle kontrol altina alinabilirler. Ikincil bas agrilari altta yatan baska bir nedene veya hastaliga bagli olarak, bazen yasami tehdit edebilen, bu nedenle acilen ileri tetkik ve tedavi gerektiren, tanisi konulana dek hastanin gözlem altinda tutulmasi gereken bir klinik tablodur" ifadesini kullaniyor.

Migren, birincil bas agrilari içerisinde en popüler olan ve en sik görülen bas agrisi türüdür. Tüm dünya nüfusunun yaklasik yüzde 15’ini etkileyen migren, klinik olarak basitçe üç alt gruba ayriliyor: Basit migren, öncü bulgulu (aurali) migren ve kronik (3 aydan uzun süreli) migren.

Migren atagi basladiktan sonra agri kesicilerin yarari yok

Prof. Dr. Özmenoglu, migrenin, sadece bir bas agrisi türü olmayip tüm sistemik yapiyi etkileyen özelliklere sahip oldugunu hatirlatiyor. Prof. Dr. Özmenoglu, “Migren ataklarinda agri baslangici genelde hafif olarak baslayip siddetlenir. Ancak çok siddetli de baslayabilir. Bas agrisi çok siddetli olursa etkilere, kusma da eklenebilir. Bas agrisi 4-72 saat süreli, bazen orta derecede, bazen çok siddetli zonklayici, nabiz atar gibidir. Hastalarin yüzde 60’inda agri tek tarafli olarak hissedilir. Agri atak sirasinda veya farkli ataklarda taraf degistirebilir, basin herhangi bir bölgesini tutabilir, yüze yayilabilir. Hastalarin yüzde 75’inde migren ataklarina ense agrisi eslik eder. Bas agrisi baslamadan önce agri kesiciler yararlidir, agri basladiktan sonra alinacak agri kesicilerin çok bir yarari yoktur” diyor.
Kaynak: İHA