Biden Açiklamasi 'Rusya'nin Ayricalikli Ulus Statüsünü Sona Erdirmek Için Adimlar Atacagiz'

ABD Baskani Joe Biden, Rusya’nin ticaret iliskilerindeki "ayricalikli ulus" statüsünü sona erdirmek için ABD’nin harekete geçecegini duyurarak, “Ülkelerimizin her biri, Rusya’nin en çok kayirilan, ayricalikli ulus statüsünü reddetmek için adimlar atacak” dedi.

Biden Açiklamasi 'Rusya'nin Ayricalikli Ulus Statüsünü Sona Erdirmek Için Adimlar Atacagiz'
ABD Baskani Joe Biden Beyaz Saray’dan yaptigi açiklamada, Rusya’ya karsi alinan bir takim yeni önlemleri açikladi.

Biden, ABD’nin G7 ve Avrupa Birligini, ABD’de kalici normal ticari iliskiler olarak adlandirilan "ayricalikli ulus" statüsünün Rusya için iptal edilmesine çagiracagini açikladi.

Biden, hareketin Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’i "Ukrayna’ya karsi saldirganligindan daha da sorumlu tutacagini" söyledi.

Biden, “Ülkelerimizin her biri, Rusya’nin en çok kayirilan, ayricalikli ulus statüsünü reddetmek için adimlar atacak. Ayricalikli ulus statüsü tanimi, iki ülkenin birbirleriyle düsük tarifeler, mümkün olan en yüksek ithalatlar gibi mümkün olan en iyi sartlar altinda ticaret yapmayi kabul ettigi anlamina geliyor" dedi.

Biden ayrica, "Amerika Birlesik Devletleri’nde buna kalici normal ticari iliskiler (PNTR) diyoruz. Rusya için PNTR’yi iptal etmek, Rusya’nin ABD ile is yapmasini ve bunu diger ülkelerle uyum içinde yapmasini zorlastiracak. Bu hamle, küresel ekonominin yarisini olusturan, zaten yaptirimlarimizdan çok aci çeken Rus ekonomisine bir baska ezici darbe olacak" dedi.



"ABD Rusya’yi izole etmek için adim adim çalisiyor"

ABD Baskani Biden, bugün Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ile görüstügünü ve kendisine ABD’nin "Ukrayna halkinin yaninda durduguna" dair güvence verdigini söyledi.

Biden, "Zelenskiy’e her konustugumuzda söyledigim gibi, Amerika Birlesik Devletleri’nin Ukrayna halkinin yaninda oldugunu ve onlarin ülkelerini savunmak için cesurca savastiklarini söyledim. Putin acimasiz saldirisini sürdürürken, ABD, müttefikleri ve ortaklari, Putin üzerindeki ekonomik baskilari artirmak ve Rusya’yi küresel sahneden daha da izole etmek için adim adim çalismaya devam ediyor" dedi.



"Rus oligarklarina ve ailelerine daha fazla yaptirim uygulanacagiz"

ABD Baskani Biden, G7’nin Rusya’nin Ukrayna’yi isgali devam ederken daha fazla Rus oligark ve ailelerine yaptirim uygulanacagini belirtti.

Biden, "G7, yozlasmis Rus milyarderler üzerindeki baskiyi artiriyor. Hedefledigimiz oligarklar ve aileleri listesine yeni isimler ekliyoruz ve onlari hedef almak için G7 ülkeleri arasindaki koordinasyonu artiriyoruz" dedi.



"Rusya kimyasal silah kullanirsa agir bir bedel ödeyecek"

ABD Baskani Biden yaptigi açiklamada, Rusya’nin Ukrayna’da kimyasal silah kullanmasi durumunda "agir bir bedel" ödeyecegi konusunda uyardi. Biden, "Istihbarat hakkinda konusmayacagim ancak Rusya kimyasal silah kullanirsa agir bir bedel ödeyecek" dedi.



Rusya’dan deniz ürünleri, votka ve elmas ithalati yasaklanacak

Biden, "Onlarin yüz milyonlarca dolar degerindeki süper yatlarinin ve evlerinin pesine düserken ayrica ülkemizde üretilen üst düzey ürünleri almalarini da zorlastiracagiz. Bu ürünlerin ihracatini da yasaklayacagiz" dedi.

Bir Beyaz Saray yetkilisi ise Biden’in açiklamalarinin ardindan, ABD’nin Rusya’dan alkol ve votka ve havyar gibi deniz ürünleri ithalatini yasaklayacagini ve ABD’nin Rusya’ya lüks mal ihracati yasaginin tütün, giyim, mücevher, araba ve antika gibi mallari kapsayacagini söyledi.

Kaynak: İHA