Avrupa Komisyonu Baskani Leyen Açiklamasi '2027'Ye Kadar Rus Enerjisine Bagimliligimizi Bitirecegiz'

Avrupa Komisyonu Baskani Ursula Von Der Leyen, AB’nin Rus gazina olan bagimliligindan kurtulmasi gerektigini belirterek, “2027’ye kadar Rus enerjisine bagimliligimizi bitirecegiz" dedi.

Avrupa Komisyonu Baskani Leyen Açiklamasi '2027'Ye Kadar Rus Enerjisine Bagimliligimizi Bitirecegiz'


Avrupa Birligi (AB) Liderleri, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron’un ev sahipliginde Fransa’nin Versay kentinde Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari ve Avrupa Birligi ekonomisinin güçlendirilmesi hakkinda bir görüsme düzenlendi.

Görüsmenin ardindan yapilan basin toplantisinda açiklama yapan Avrupa Komisyonu Baskani Ursula Von Der Leyen, AB’nin Rus gazina olan bagimliligindan kurtulmasi gerektigini söyledi.



“Rusya, insanlarin özgürlügüne saldirmaktadir"

Avrupa Komisyonu Baskani Leyen yaptigi açiklamada, "Burada Ukrayna’nin gelecegi, AB’nin ve demokrasimizin gelecegi hakkinda konusuyoruz. Kaderimiz, Avrupa ailesinin bir üyesi olan Ukrayna’ya baglidir. Putin’in Ukrayna’ya karsi saldirganligi bagli oldugumuz tüm ilkelere aykiridir. Putin demokrasiye, devletlerin egemenligine ve insanlarin özgürlügüne saldirmaktadir" dedi.

Leyen konusmasinda, "Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik bu igrenç saldirisina bugün verecegimiz tepki, Ukrayna’nin gelecegini ve ayni zamanda birligimizin ötesine geçerek tüm Avrupa kitasinin gelecegini belirleyecek" ifadelerini kullandi.

Avrupa Komisyonu’nun AB enerjisini yeniden güçlendirmeyi planladigini söyleyen Leyen, "Ilk olarak, orta vadede Avrupali tüketicilere güvenilir, güvenli ve uygun fiyatli enerji tedariki saglamaya devam etmek görevimizdir. Bu, arzi çesitlendirerek ve yenilenebilir kaynaklara büyük yatirimlar yaparak Rus gazina olan bagimliligimizdan kurtulacagimiz anlamina geliyor” dedi.

Leyen ayrica, "Mart ayi sonuna kadar gaz fiyatlarindaki artisin elektrik fiyatlarina yayilma etkisini sinirlamak için seçenekler sunacagiz. Ayrica Avrupa Birligi’nin daha uzun vadeli bir AB gaz depolama politikasi belirlemesi gerekiyor ve bu nedenle komisyon, her yil Ekim ayinin ilk gününe kadar yeralti gaz depolamasini en az yüzde 90’a kadar doldurmak için bir teklif sunacak. Bu, tedarik kesintisine karsi sigorta poliçemiz olacak” diye konustu.



"2027’ye kadar Rus enerjisine bagimliligimizi bitirecegiz"

Avrupa Komisyonu Baskani Leyen yaptigi açiklamada, Avrupa Birligi’nin 2027 yilina kadar Rus enerjisine olan bagimliligini ortadan kaldirmaya yönelik planlarini açiklayarak, "Mayis ortasina kadar gerekli ulusal ve Avrupa kaynaklarinin destegiyle, 2027 yilina kadar Rus gazi, petrolü ve kömürüne olan bagimliligimizi asamali olarak sona erdirme önerisini sunacagiz" dedi.



"Avrupa’yi savunmak için farkli güçlere ihtiyacimiz var"

Avrupa Komisyonu Baskani Leyen, Putin’in savasinin Avrupa’daki güvenlik ortamini temelden degistirdigini ifade ederek, "Avrupa’yi savunmak için farkli güçlere ve farkli yeteneklere ihtiyacimiz olacak. Avrupa’da ihtiyaç duyulacak önemli ek savunma yatirimlarini memnuniyetle karsiliyorum ve bazi liderlerin savunma harcamalarini artirmak için iddiali adimlar atmasini da memnuniyetle karsiliyorum" dedi.

Leyen yaptigi açiklamada, "NATO ile de yakin bir koordinasyon içinde olmamiz gerektigi konusunda net olmak istiyorum. NATO, dünyadaki en güçlü askeri ittifaktir. Bu nedenle, liderlerin bize savunma yatirim bosluklarinin bir analizini hazirlamamizi ve bu bosluklarla nasil basa çikacagimiza dair net bir planimiz oldugundan emin olmamizi söylemelerini memnuniyetle karsiliyorum" dedi.



"Ukrayna’nin ayakta kalmasina yardim edecegiz"

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Versay’daki AB Konseyi toplantisinin ardindan yaptigi konusmada, AB’nin Ukrayna’ya destegini dile getirdi. Macron, "Bugün Ukrayna’yi destekliyoruz ve savas sürdügü sürece bunu yapacagiz. Rusya’nin getirdigi bu yikimin yeniden insasi için orada olacagiz. Ukrayna’nin ayakta kalmasina yardimci olmak için orada olacagiz." dedi.

Macron ayrica konusmasinda, "Avrupa Birligi’nin (AB) ana hedefi, ateskes ile baslayan ve ardindan Rus birliklerinin hizla geri çekilmesiyle barisa yönelen bir hizli dönüstür" açiklamasinda bulundu. Macron, AB’nin Ukrayna’ya ek yardim olarak yaklasik 500 milyon euroluk bir Avrupa tesisi sunacagini söyleyerek, "Ukrayna halkina gönderdigimiz mesaj, Avrupa’nin onlara açik oldugudur. Özgürlük ve demokrasi gibi hepimizin paylastigi degerler için verdikleri mücadele, Ukrayna’nin gerçekten de Avrupa ailemizin bir üyesi oldugunu göstermistir" dedi.



"AB, ne kadar saglam ve birlikte oldugunu gösterdi"

AB Konseyi Baskani Charles Michel ise yaptigi açiklamada, "Iki hafta önce Rusya’nin savasa baslamasindan bu yana AB ne kadar güçlü, ne kadar saglam ve ne kadar birlikte oldugunu gösterdi. Bugün bu toplantida, Ukrayna’nin basvurusu gibi Gürcistan ve Moldova’nin da AB basvurusunu tartisiyoruz. Avrupa ailesinin bir üyesi olan Ukraynali dostlarimiza bir açiklik getirmek istiyoruz, baglantilarini güçlendirmek için çok hizli bir sekilde harekete geçecegimizi ve hazir olacagimizi söylemek istiyoruz" dedi.

Michel ayrica konusmasinda, "Avrupa’nin bu enerji bagimsizligi mücadelesi bugün yeni bir sey degil. Rusya’ya olan bagimliligimizi kesecegiz. Bizler bu tutkunun pesindeyiz. Önümüzdeki kis için özel bir plana ihtiyacimiz var ve bunlar belirli bir zaman çizelgesinde uygulanacaktir" dedi.

Kaynak: İHA