Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanligi, Maden Sahalarindaki Zeytin Agaçlarinin Kesilmeyecegini, Açikladi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi, madencilik faaliyetlerinin zeytinlik alanlara denk gelmesi durumunda sahadaki zeytin agaçlarinin kesilmeyecegini, tasinacagini ve tüm masraflarin karsilanacagini açikladi.

Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanligi, Maden Sahalarindaki Zeytin Agaçlarinin Kesilmeyecegini, Açikladi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi tarafindan, Maden Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik’e iliskin yazili bir açiklama yapildi. Açiklamada, Covid-19 pandemisi sonrasi dünyada hizla artan enerji talebinin yerli kaynaklarla karsilanmasinin küresel enerji fiyatlarindaki ani dalgalanmalara karsi daha fazla önem kazandigi belirtilerek, bu dönemde ülkelerin enerji arz güvenligini teminat altina almak için mevsim ve iklim kosullarindan bagimsiz bir sekilde 7 gün 24 saat kesintisiz enerji saglayan baz yük santrallerini dahi tekrar devreye almaya basladigi ifade edildi.

MEVCUT SANTRALLERDEKI ISTIHDAM KORUNACAK

Türkiye’nin son son dönemde çift haneli rakamlara ulasan ekonomik büyümesi isaret edilen açiklamada, söz konusu bu büyümenin sürekliligini saglayacak en önemli unsurun sürekli ve kaliteli enerji arzi olduguna vurgu yapildi. Bu kapsamda Resmi Gazete’nin bugünkü nüshasinda Maden Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmeliginde yapilan degisiklik ile artan elektrik ihtiyacinin yerli kaynaklarla karsilanmasina yönelik yeni bir düzenlemeye gidildigi aktarilan açiklamada, söz konusu düzenlemenin halihazirda faaliyet gösteren santralleri kapsadigi ve mevcut santrallerdeki istihdamin da korunacagi kaydedildi.

Elektrik ihtiyacinin karsilanmasina yönelik yapilacak madencilik faaliyetlerinin zeytinlik alanlara denk gelmesi durumunda uygulanacak yeni usul ve esaslar ele alinan açiklamada, kamu yararinin gözetilmesi sartiyla sahada madencilik faaliyetlerinin yürütülmesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanliginin iznine tabi olacagi aktarildi.

ZEYTIN AGAÇLARI TARIM VE ORMAN BAKANLIGI TARAFINDAN ES DEGER BÜYÜKLÜKTE BIR BÖLGEYE TASINACAK

Açiklamada, zeytin agaçlarinin tasinacagi bölge, Tarim ve Orman Bakanliginin izni ve uygun görüsüyle faaliyet yürütülecek saha ile esdeger büyüklükteki yeni bir bölgeye tasinacagi aktarildi. Açiklamada, zeytin agaçlarinin kesilmesinin söz konusu olmadigina vurgu yapildi.

TÜM MASRAFLAR VE TALEPLER MADEN FAALIYETI YÜRÜTECEK SIRKET TARAFINDAN BELIRLENECEK

Zeytin agaçlarinin tasinacagi bölgenin, Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan belirlenecegi ve mücbir bir sebep olmadikça tasinma isleminin olmayacagi ifade edilen açiklamada, zeytin sahasinin tasinmasina iliskin tüm masraflarin ve ortaya çikacak tüm taleplerin ilgili sahada maden faaliyeti yürütecek sirket tarafindan karsilanacagi bilgisi verildi.

Ilgili firmanin tasinan ve tutmayan her bir zeytin agacina karsilik 5 yeni fidan dikmekle yükümlü olacagina vurgu yapilan açiklamada, sahadaki maden faaliyetlerinin tamamlanmasinin ardindan sahanin rehabilite edilecegi ve eski haline getirilecegi belirtildi.

(Mustafa Cenik/IHA)
Kaynak: İHA