Meksika Devlet Baskani Obrador, Ispanya Ile Diplomatik Iliskileri Askiya Almayi Önerdi

Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador, Ispanya ile diplomatik iliskileri askiya almayi önererek, Ispanya’nin Meksika’yi soymasini istemedigini ifade etti.

Meksika Devlet Baskani Obrador, Ispanya Ile Diplomatik Iliskileri Askiya Almayi Önerdi
Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador, Ispanya hükümetini ve sirketlerini Meksika’yi yagmalamakla suçlayarak, ülkesinin Ispanya ile diplomatik iliskilerini "askiya almayi" önerdi. Iki ülke arasinda su anda iyi bir iliski bulunmadigini ifade eden Obrador, kendinden önceki Meksika hükümetlerinin Ispanyol enerji ve insaat sirketleri olan Repsol, OHL ve Iberdrola ile gizli anlasmalar yaparak ülkenin yagmalanmasina izin verdiklerini belirtti.

Iliskilerde duraklamanin iki ülke arasinda saygi olusturmasini ve ekonomik iliskilerdeki karmasayi ortadan kaldirmasini bekledigini aktaran Obrador, bir gazetecinin “Büyükelçinin geri dönmesi istenecek mi” sorusu üzerine “Hayir” cevabini verdi.

Amaçlarinin sadece iliskilere biraz ara vermek oldugunu ve Ispanya hükümetine herhangi bir resmi talepte bulunmayacaklarini açiklayan Obrador, “Bizi bir fetih ülkesi olarak görmeyi birakmalari gerekiyor, bizi soymalarini istemiyorum” dedi.

Obrador, geçmiste Ispanya’dan sömürge döneminde islenen suçlar adina Meksika yerli halklarindan özür dilemesini talep etmis, ancak Ispanya hükümeti bu talebi reddetmisti.
Kaynak: İHA