Avrupa Konseyi, Moldova Hakkindaki Yolsuzlugun Önlenmesi Ile Ilgili 4'Üncü Raporunu Yayinladi

Avrupa Konseyi’ne bagli Yolsuzluga Karsi Devletler Grubu (GRECO), milletvekilleri, hakimler ve savcilar açisindan yolsuzlugun önlenmesi ile ilgili Moldova hakkindaki Dördüncü Degerlendirme Turu Ara Uyum Raporunu kamuoyuna açikladi. Son rapora göre, Moldova yargi reformlarinda çok az ilerleme kaydetti.

Avrupa Konseyi, Moldova Hakkindaki Yolsuzlugun Önlenmesi Ile Ilgili 4'Üncü Raporunu Yayinladi


Avrupa Konseyi’ne bagli Yolsuzluga Karsi Devletler Grubu (GRECO), yolsuzlugun önlenmesi ile ilgili Moldova hakkindaki Dördüncü Degerlendirme Turu Ara Uyum Raporunu kamuoyuna açikladi.

Raporda, “GRECO, 2018’de birinci uyum raporunda ve 2020’de ikinci uyum raporunda tavsiyelerin uygulanmasini degerlendirdi. Yargi bagimsizligini ve etkinligini güçlendirmeyi amaçlayan ilgili mevzuat henüz kabul edilmedi. Kadrolar yetersiz ve yeterince egitimli degil. GRECO, Moldova’nin tavsiyelerine mevcut uyum seviyesinin ‘yetersiz’ kaldigi sonucuna varmistir’’ denildi.

Olumlu bazi gelismelere de dikkat çekilen raporda, “GRECO, yargi sektöründe reform yapmayi amaçlayan yeni ön inceleme ve inceleme prosedürlerini memnuniyetle karsiladi. Ancak, tüm hakim ve savcilarin disaridan denetlenmesi yine de güveni yeniden tesis etmek ve adaletin kalitesini artirmak için öngörülmektedir. Bu uygulama orantili ve yargi bagimsizliginin gerekleriyle uyumlu olmalidir” ifadeleri kullanildi.

Raporda, Moldova’da yasanan yetersizliklere gerekçe olarak ise enerji krizi ve Rusya ile iliskiler gösterilerek, “Moldova’da ‘Eylem ve Dayanisma Partisi’ liderligindeki mevcut Avrupa yanlisi hükümet, 11 Temmuz’da yapilan seçimlerin ardindan, yolsuzlukla mücadele için saglam bir destekle Agustos 2021’de iktidara geldi. Ancak, bir gaz krizi ve enerji alaninda Rusya ile devam eden sorunlar, yargi reformu planlarini geciktirdi’’ denildi.
Kaynak: İHA