AB'den Rusya'ya AGIT Bünyesinde Diyalog Mektubu

Avrupa Birligi (AB) Rusya’nin Brüksel Büyükelçiligi’ne teslim ettigi bir mektupla Rusya’yi, Avrupa Güvenlik ve Isbirligi Teskilati (AGIT) bünyesinde ‘Avrupa’da güvenligi güçlendirme yollarini’ konusmaya davet etti.

AB'den Rusya'ya AGIT Bünyesinde Diyalog Mektubu
Avrupa Birligi’nin (AB) Rusya’ya mektup göndererek, Ukrayna ile devam eden kriz ve Avrupa’nin güvenligini güçlendirme için diyalog çagrisinda bulundugu ifade edildi. Söz konusu mektubun, Rusya’nin Brüksel Büyükelçiligi’ne teslim edildigi ve Rusya’nin Avrupa Güvenlik ve Isbirligi Teskilati (AGIT) bünyesinde ‘Avrupa’da güvenligi güçlendirme yollarini’ konusmaya davet edildigi belirtildi.

Söz konusu mektupta, "Rusya’dan gerilimi düsürmeye devam etmesini, Ukrayna ve çevresinde ve Belarus’taki askeri takviyesine son vermesini istiyoruz. Mevcut durumla ilgili ciddi endiselerimiz devam ediyor. Gerilimlerin ve anlasmazliklarin diyalog ve diplomasi yoluyla çözülmesi gerektigine kuvvetle inaniyoruz" ifadeleri kullanildi.

"Mektup NATO ve ABD ile birlikte istisare içinde hazirlandi"

AB’den adi verilmeyen üst düzey bir diplomat, "AGIT’in diger mevcut organlarla, özellikle NATO-Rusya Konseyi ile tamamlayici olarak, ilgili tüm taraflarin güvenlik endiselerine yanit vermek için uygun bir forum olduguna inaniyoruz" ifadelerini kullandi.

Diplomat ayrica, "AB’nin yaniti ABD ve NATO ile istisare içinde hazirlandi ve benzer bir mektup ittifak tarafindan da gönderildi. Avrupa Birligi, NATO ortaklarimizla birlikte, Rusya ile herkesin güvenligini güçlendirme araçlarina iliskin diyalogu sürdürmeye hazirdir" dedi.



Rusya henüz yanitlamadi

Rusya’nin henüz bu mektuba cevap vermedigi Ukrayna krizinde AB’nin tek ses halinde bir tutum sergilemesinin Rusya’yi rahatsiz ettigi ifade edildi. Geçtigimiz günlerde Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, AB kurumlarina hitaben Rusya’nin endiselerini dile getirdigi mektupta "toplu cevap degil tekil cevaplar verilmesini istiyoruz" dedigi ancak AB’nin bu cevap mektubunda da tutum degistirmedigi aktarildi.

AB ve Rusya arasinda baslayan mektup diplomasisinin nasil sonuçlar verecegi bilinmiyor, ancak AB’nin AGIT çerçevesinde bir diyalog süreci önermesinin sürece yeni bir boyut kazandirmasi bekleniyor.
Kaynak: İHA