Macron Açiklamasi 'Putin Ve Zelenskiy'den Minsk Anlasmalari Temelinde Hareket Etme Taahhüdü Aldim'

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ile gerçeklestirdigi basin toplantisinda, "Önümüzdeki birkaç hafta içinde durumun istikrara kavusmasini istiyoruz. Putin ve Zelenskiy ile yaptigim görüsmeler ilerleme kaydetmeyi mümkün kildi. Minsk anlasmalarinin temelinde hareket etme konusunda her birinden açik ve net bir taahhüt alabildim" dedi.

Macron Açiklamasi 'Putin Ve Zelenskiy'den Minsk Anlasmalari Temelinde Hareket Etme Taahhüdü Aldim'


Fransa Cumhurbaskani Emanuel Macron, Ukrayna sinirlarindaki gerginlige çözüm bulma amaciyla gerçeklestirdigi Moskova ziyaretinin ardindan geldigi Ukrayna’da, Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ile görüstü. Iki lider, bas basa görüsmenin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Zelenskiy konusmasinda, gerilimi azaltmak adina önce Moskova daha sonra Kiev’i ziyaret eden Macron’un barisi saglama yönündeki çabalarini takdir ettigini söyledi.

Zelenskiy, "Ukrayna’da barisin saglanmasi için gösterdiginiz çabayi takdir ediyoruz. Genel olarak bugün anlamli ve çok verimli görüsmeler gerçeklestirdik" dedi.



"Minsk anlasmalari dogrultusunda diplomasiye devam edecegiz"

Fransa’nin kendilerine yönelik desteginden de bahseden Zelenskiy, "Ukrayna’ya 1.2 milyar euroluk makro finansal yardimindan dolayi Fransa’nin bu destegini takdir ediyoruz. Bu, ekonomimizi istikrara kavusturmamiza gerçekten yardimci olacak. Bu, Ukrayna’nin ekonomik istikrari için güçlü bir adim" diye konustu.

Ukrayna’nin Donbass bölgesinde ilan edilen ateskese bagli kalacaklarini vurgulayan Zelenskiy, "Minsk anlasmalari dogrultusunda diplomasiye devam edecegiz" dedi.



Macron: "Minsk anlasmalarinin temelinde hareket etme konusunda herkesten açik ve net bir taahhüt alabildim"

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ise Putin ve Zelenskiy ile gerçeklestirdigi ayri ayri görüsmelere yönelik, "Dün Putin ile görüs alisverisinde bulunduk. Bana gerilimin tirmandirilmasinin kaynagi olmayacagini söyledi.

Bence bu önemli" dedi.

Macron, "Önümüzdeki birkaç hafta içinde durumun istikrara kavusmasini istiyoruz. Baskan Putin ve Baskan Zelenskiy ile yaptigim görüsmeler ilerleme kaydetmeyi mümkün kildi. Minsk anlasmalarinin temelinde hareket etme konusunda her birinden açik ve net bir taahhüt alabildim" diye konustu.



"Minsk anlasmalari siyasi çözüm insa etmemize izin veren tek yoldur"

Rusya-Bati gerilimini sona erdirmek için "somut, pratik çözümler" oldugunu söyleyen Macron, "Görevimiz Minsk anlasmalarinin Normandiya formati çerçevesinde uygulanmasi konusunda ilerlemek ve kitada istikrari saglamak için ortak ve yeni garantiler olusturmak için genis, yenilikçi bir diyalog kurmak" ifadelerini kullandi. 2015 yilinda Rusya ve Ukrayna arasinda Minsk’te imzalanan anlasmalarin barisi insa etmek için önemli oldugunu kaydeden Macron, "Minsk anlasmalarini uygulama konusundaki ortak kararlilik, barisi insa etmemize ve uygulanabilir bir siyasi çözüm insa etmemize izin veren tek yoldur" dedi.



Fransa’dan Ukrayna’ya 1.2 milyar euro destek

Fransa’nin Ukrayna’ya verdigi destegin ekonomik yollardan da geçtigini belirten Macron, Fransa’nin Ukrayna’ya yeni projeler finanse etmek için 1.2 milyar euro bütçe ayirdigini açikladi.

Macron, "Ek projeleri finanse etmek ve böylece ekonominize olan güvenimizi göstermek için yaklasik 1.2 milyar euroyu garanti seklinde harekete geçirmeye karar verdik” dedi.

Almanya’nin yani sira Fransa, Rusya ile Ukrayna arasindaki arabuluculuk çabalarini yilmadan sürdürmekte kararli oldugunu dile getiren Macron, Fransa, Almanya, Ukrayna, Rusya’nin katilimiyla 10 Subat Persembe günü Berlin’de Normandiya formatinda danismanlar toplantisinin gerçeklestirilecegini duyurdu. Macron, “Yaklasimim kitamizda düzeni, istikrari ve güvenligi yeniden saglamayi amaçliyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA