Kurakliktan Küçülen Tuz Gölü'ne Kar Umut Oldu

Iç Anadolu Bölgesinde Aksaray, Konya ve Ankara sinirlari içerisinde yer alan ve son yillarda kuraklik nedeniyle küçülen Tuz Gölü’ne son kar yagislari umut oldu. Aksaray Belediyesi de gölü besleyen su kaynaklarina 2 bin 500 kamyon kar bosaltti.

Kurakliktan Küçülen Tuz Gölü'ne Kar Umut Oldu
Son yillarda yasanan kuraklik nedeniyle birçok kez sularin çekilmesiyle gündeme gelen Tuz Gölü’nü besleyen su kaynaklarina Aksaray Belediyesi tarafindan 2 bin 500 kamyon kar bosaltildi. Geçmis 40 yilin en yogun kar yagisini alan ve barajlarin doluluk oraninin arttigi Aksaray’da, tarim ve hayvancilik sektörü temsilcilerinin de yüzünü güldüren kar yagisi, Tuz Gölü için de umut oldu. Tuz Gölü’nün beslenmesi amaciyla harekete geçen Aksaray Belediyesi 10 gün boyunca kent genelinde topladigi karlari kamyonlara yükleyerek Tuz Gölü’nü besleyen kanallara bosaltti. Tuz Gölü’nün kiyi kesimleri de havadan görüntülenirken, son yagislarin göle fayda saglamasi bekleniyor. Türkiye’nin tuz ihtiyacinin yüzde 60’ini karsilayan ve Flamingolarin (alli turna) kuluçkaya yattigi en önemli yerler arasinda yer alan Tuz Gölü, kar manzarasiyla da görsel sölen olusturdu.

"Bu yil Tuz Gölü Havzasi 30-40 yilin en yogun kar yagisini aldi"

Yapilan çalismayla ilgili bilgiler veren Aksaray Belediyesi Ziraat Mühendisi Bayram Bölükbas, “Son yillarda yasanan kuraklik nedeniyle Tuz Gölü ciddi anlamda küçülmüstü. Ancak bu yil Tuz Gölü Havzasi 30-40 yilin en yogun kar yagisini aldi. Meteorolojik verilere göre Aksaray’da 1974 yilindan sonra en yogun kar yagisi bu yil gerçeklesti. Yagislar sonrasi Belediye Baskanimiz Evren Dinçer’in talimati ile sehir merkezindeki karlari Tuz Gölü Havzasini besleyen kanallara döktük. 10 gün boyunca devam eden çalismalarda toplam 2 bin 500 kamyon kar dökümü gerçeklestirildi.

Son çekilen drone görüntülerinde de sularin yükseldigi görülüyor. Insallah eski yillarda oldugu gibi Tuz Gölü’nün yeniden kus cenneti olmasini temenni ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA