Gana'daki Patlama Nedeniyle Ispanyol Firmaya 6 Milyon Dolar Para Cezasi

Gana’da 20 Ocak’ta patlayici yüklü kamyonun patlamasi sonucu meydana gelen kaza nedeniyle kamyonun sahibi olan Ispanyol firmaya depolama ve nakliye yasalarini ihlal ettigi gerekçesiyle 6 milyon dolar para cezasi kesildi.



Gana’nin batisindaki maden kasabasi Bogoso yakinlarinda dün aksam saatlerinde patlayici madde yüklü kamyon ile bir motosikletin çarpismasi sonucu büyük bir patlama meydana gelmis, 17 kisi hayatini kaybetmis, 60’dan fazla kisi de yaralanmisti. Kazanin ardindan Gana Tabii Kaynaklar Bakanligi, patlamaya neden olan patlayici madde yüklü kamyonun sahibi Ispanyol sirketi Maxam’a depolama ve nakliye yasalarini ihlal ettigi gerekçesiyle 6 milyon dolar para cezasi verdi. Söz konusu kamyon, Toronto merkezli Kinross Gold Corporation tarafindan isletilen Chirano altin madenine patlayici madde tasiyordu.

Bakanlik tarafindan yapilan yazili açiklamada, "Bakanlik, patlayicilarin üretimi, depolanmasi ve tasinmasiyla ilgili olarak Maxam adina ihlaller tespit etti" ifadeleri kullanilarak, hükümetin Maxam’a düzenlemeleri ihlal ettigi için 1 milyon dolar idari para cezasi verdigi ve aylik taksitler halinde ödenmesi gereken zararlar için 5 milyon dolar ceza kestigi belirtildi.

Bakanlik, Jocyderk Logistics ve Arthanns Enterprise and Transport Services adli iki yerel firmanin patlamayla muhtemel baglantisinin arastirildigini aktardi.

Görgü taniklari, söz kamyonun patlamadan 45 dakika önce alevler içinde kaldigini ve bu süre zarfinda çevredekilerin polis veya itfaiye tarafindan fotograf ve video çekmek için olay yerine yürümelerine izin verildigini iddia etti.

Polis, kamyonun bir polis eskortu ile seyahat ettigini ve insanlari patlamadan önce uzaklasmalari konusunda uyarildigini açikladi.

Kaynak: İHA