Fransa, 2021'De 84,7 Milyar Euro Ticaret Açigi Verdi

Fransa, 2021’de 84,7 milyar euro ile tarihinin en yüksek ticaret açigini verdi.

Fransa, 2021'De 84,7 Milyar Euro Ticaret Açigi Verdi
Fransa’da ülke tarihinin en yüksek ticaret açigini verdi. Fransa Gümrükler Genel Müdürlügü tarafindan yapilan açiklamada, Fransa’nin 2021’de 84,7 milyar euro ticaret açigi verdigi ifade etti.

Açiklamada, bu rekor artisin yüzde 18,8 artan ithalatin yüzde 17 artan ihracattan daha fazla olmasindan kaynaklandigi belirtildi. Gümrük yetkilileri, enerjiye bagli fiyat artislarinin ticaret dengesinin bozulmasinda büyük rol oynadigini ekledi.

Covid-19’dan etkilenen sektörler salgindan önceki döneme dönemedi

Dis Ticaret Bakani Franck Riester düzenledigi basin toplantisinda, 84,7 milyar euro olan toplam açiginin 17,9 milyar eurosunun enerji fiyatlarindaki artistan kaynaklandigini açikladi.

Covid-19 pandemisinden etkilenen Fransiz endüstrisinin birçok kilit sektörünün henüz kriz öncesi seviyelerine dönmedigini bildiren Riester, “Örnegin havacilik sektörü 2019’a oranla ihracatta yüzde 57 seviyesine ulasabildi” dedi.

Ekonomi Bakani Bruno Le Maire ise Fransiz basinina verdigi demeçte, Fransa’nin son 30 yilda endüstriyel zayiflama yasadigini belirterek, "Bu konuyu 5 yil önce Cumhurbaskani ile daha elverisli bir vergi ortami olusturarak, üretim vergilerini düsürerek, çalisanlari yeni endüstriyel meslekler için egiterek ve kalifiye ederek ele almaya basladik” dedi.

Öte yandan Fransa, 2011’de 75 milyar euro ticaret açigi vermisti.
Kaynak: İHA