Cumhurbaskanligi Sözcüsü Kalin, IDE'nin Bahar Dönemi Açilis Konferansina Katildi

Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin, "Bu manada modern çagin metaverse ve diger alemlerdeki enformasyon bilgi iddiasina ragmen büyük bir cahiliye okyanusu içinde yüzdügünü söyleyebiliriz" dedi.

Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin, Islam Düsünce Enstitüsü (IDE) Bahar dönemi açilis konferansina katildi.

Programin açilis konusmasini Islâm Düsünce Enstitüsü Baskani, Uluslararasi Islâm Düsünce Vakfi Baskani Prof. Dr. Mehmet Görmez gerçeklestirdi.

IDE’ye çalismalarinda basarilar dileyen Ibrahim Kalin, "Insallah güzel çalismalara rabbim imza atmayi nasip etsin. Bilgi meselesi bir anahtar kavram olarak bizim varlik ahlak tasavvurumuzu içinde barindiran bir boyuta sahip. Bilginin kaynagi, teyit edilecegi merci zihindir, akildir, tecrübedir. Öznenin nesne ile kurdugu iliski bize bilginin zihinsel bir islem olmanin ötesinde bir hakikat olma gerçegini anlatir. Bilginin insasi zihinde gerçeklesen bir seydir. Burada hepimizin bildigi, bir temel ilkeyi zikretmekte fayda var. Anlam bizim esyaya sonradan giydirdigimiz bir çerçeve degildir. Islam düsünce geleneginde varlik felsefesi, gibi kavramlari ele alirken yaratma fikrinden bagimsiz düsünemeyiz. Allah hiçbir seyi bosuna yaratmamistir. Mana varlikla birlikte es zamanli olarak var olan bir seydir manayi ortaya çikarmanin degisik yollari var" dedi.

Katilimcilar için 4 arastirma konusu paylasan Kalin, "Metaverse ile karsi karsiyayiz. Burada sanal fikir, zihinsel, hayali diye bir kenara itemeyecegimiz bir durumla karsi karsiyayiz. Bizim varlik ve bilgi tasavvuruna nasil etki yapacagini bilmemiz gerekiyor. Artik modern islemlerle ortaya çikan bilgi dedigimiz sey kodlama, sanal deneyim ile insa edilen yeni bir kapi açmis durumda. Rakamlarla sonsuz bileskeleriyle ortaya çikan bambaska bir dünya var. Burada aslinda bilgi ile dogrudan ilgili bir baska sorunlar seti ortaya çikti. Bütün bu insa edilmis sanal gerçeklik konusundan insanin iradesini özgürlügü nereye oturuyor. Bize sunulanlar özgürlük alanimizi genisletiyor mu yoksa baska güç odaklarinin insanlik ve dünya üzerindeki kontrolünü sonsuz bir sekilde genisletiyor mu. Burada acaba gerçekligi farkli sekillerde insa ederek varlik mertebelerini elimizin tersiyle itmek yerine anlamaya çalisacak olursak alemi hayal ile bu gerçeklik arasinda bir iliski kurabilir miyiz. Bugün modern felsefede herhangi bir kitabi aldiginiz bilginin ya akla ya tecrübeye dayandigi söylenir. Alemi hayal bize yeniden yardimci olabilir mi" diye konustu.

Kalin, "Metaverse ve ötesine geçecegimiz bir çagda biz, alemi hayal hakikat gerçeklik ve bilgi arasinda iliskiyi nasil insa ederiz. Bu konuda Islam düsüncesinin önerecegi bir takim bilgiler var midir? Üçüncü konu bilginin salt bir malumat yigini olmadigini bize varligi kendimizi anlama istikameti kazandiran bir hal hareket oldugu gerçeginden hareketle bilgiyi dönüstürücü felsefi ve manevi anlamda insani kemal yolculugunda yüksek mertebelere tasiyan bir enstrüman oldugunu hatirlatmak istiyorum. Tüm ilimlerin amaci bizi hakikat bilgisine ulastirmakta. Hakikat malumat ötesi bir seyde bilgiye farkli bir anlam yüklememiz gerekir. Insan zihni bir seyi neden, niçin yaptigina dair bir bilgiye sahip olmadan bir eylemi hakkiyla yerine getiremez. Bir seyin mahiyetinin ne oldugunu ilk sebebine geri giderek anlayabiliriz" dedi.

Ekonomik rasyonalite açisindan dogru olan seyin ahlaki açidan iyi olmayabilecegini kaydeden Kalin, "Modern ekonomi kar maksimizasyonu güdüsüyle hareket eder. Kar maksimizasyonu karin azami düzeye çikilmasi insanlik için ahlak zaviyesinden iyi ve güzel bir sey olmayabilir. Bunlari ekonomik zorunluluklar olarak bize sürekli telkin ederler hatta daha ileriye giderek bizim zihnimize, kulaklarimiza Bizi zihnimize kulaklarimiza insanlarin ihtiyaçlarinin sonsuz oldugunu fisildarlar. Inanlarin ihtiyaçlari degil arzulari sonsuzdur. Modern, ekonomi teorisi ihtiyaçlarin sinirsiz oldugu kaynaklarin sinirli oldugu tezine dayanir. Halbuki ihtiyaçlarimiz bellidir. Arzular sonsuzdur. Arzulari ihtiyaç diye empoze ettiginizde bütün ekosistem bozulur. Insanin arzularini tatmin etmek mümkün degildir. Dolayisiyla buna hiçbir kaynagin yeterli olmasi mümkün degildir. Burada ilginçtir cahiliye kelimesi Kur’an-i Kerim’de de geçiyor. Cahiliyenin kavramsal manasi bilgisizlik degildir. Hikmet yoksunlugudur. Hikmetten yoksun olmaktir. Cahilce davranis bilmemek degil bu hikmet bakisina sahip olmaktir. Hikmetin ziddi aslinda cahiliyedir. Bu manada modern çagin metaverse ve diger alemlerdeki enformasyon bilgi iddiasina ragmen büyük bir cahiliye okyanusu içinde yüzdügünü söyleyebiliriz. Kategorik olarak baktiginizda hikmet bize cahiliyet ötesinde bize iyiyi, güzeli, dogruyu ve bunlarin bütünlügünü anlatan bir bakis açisini ifade eder" açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA