Biden'dan Rusya'nin Ukrayna'yi Isgal Etmesi Durumunda Kuzey Akim 2'Yi Durdurma Sözü

ABD Baskani Joe Biden, Almanya Basbakani Olaf Scholz ile Beyaz Saray’da yaptigi ortak basin toplantisinda, Rusya’nin Ukrayna’yi isgal etmesi durumunda Kuzey Akim 2’yi durdurma sözü vererek, “Eger Rusya isgal ederse, o zaman artik bir Kuzey Akim 2 olmayacak. Buna bir son verecegiz. Size söz veriyorum, bunu yapacagiz" ifadelerini kullanarak, tüm NATO’nun isgal durumunda harekete geçmeye hazir oldugunu vurguladi.

ABD Baskani Joe Biden ve Almanya Basbakani Olaf Scholz, Rusya ve Ukrayna arasindaki artan gerilimi görüsmek üzere Beyaz Saray’da bir araya geldikten sonra ortak bir basin toplantisi düzenledi.

Ikili yaptiklari ortak açiklamada, müttefiklerin birlik içinde hareket ettigini belirterek, Almanya ve ABD’nin krizi çözmek için isbirligini yaptigini vurguladi.

Basin toplantisini baslatan ABD Baskani Joe Biden, "Almanya’ya, Dogu Avrupa’daki diger tüm ortaklarimiza ve Avrupa Birligi’ne bu ortak çabadaki çalismalari için tesekkür ediyorum" dedi.

Biden, "Bugün Almanya ile yakin isbirligini görüstük. Almanya, bizim en güvenilir ortaklarimizdan biri. Birlikte hareket edecegiz, birlesik olacagiz ve bütün adimlari beraber atacagiz." dedi.

Biden, "Almanya, ABD ile müttefiklerimiz ve ortaklarimizla birlikte bu duruma diplomatik çözümler getirmek için çalisiyor. Almanya ile diplomasinin tüm taraflarin ilerlemesindeki en iyi yol oldugu konusunda hemfikiriz" dedi

"Rusya isgal ederse, NATO hazir"

Rusya’nin, Ukrayna’yi isgal etmesi durumunda NATO’nun harekete geçmeye hazir oldugunu ifade eden Biden, "Rusya ile müzakereleri iyi niyetle sürdürmeye istekli oldugumuzu çok net bir sekilde belirttik. Ancak Rusya Ukrayna’yi isgal etmeyi seçerse, ortaklarimizla beraber haziriz, tüm NATO hazir" dedi.

"Kuzey Akim 2’yi durduracagiz"

Biden, Rusya’nin Ukrayna’yi isgal etmesi durumunda Rusya’dan Almanya’ya gaz tasiyacak olan bir denizalti boru hatti olan Kuzey Akim 2’yi durdurma sözü verdi. Biden, “Eger Rusya isgal ederse, o zaman artik bir Kuzey Akim 2 olmayacak. Buna bir son verecegiz. Size söz veriyorum, bunu yapacagiz" dedi.

"Ukrayna’daki ABD vatandaslari ülkeyi terk etmeli"

Biden, Rusya’nin Ukrayna’yi isgal etmesi durumuna karsi Ukrayna’daki ABD ülkeyi terk etmesinin "akillica" olacagini söyledi.

Biden, "su anda Ukrayna’da bulunan Amerikalilarin ülkeyi terk etmeleri bence akillica olur. Diplomatik birliklerimizden bahsetmiyorum, orada bulunan Amerikalilardan bahsediyorum"dedi.

"Rusya’ya yüksek bedel ödeyecegi konusunda açik olduk"

Biden ve Scholz, Rusya’nin Ukrayna egemenligine ve toprak bütünlügüne karsi ihlal eylemine geçmesi durumunda "hizli ve ciddi" yaptirimlarin uygulanacagina dikkat çekti. Almaya Basbakani Scholz, "Çok zor bir durumdayiz. Ukrayna’ya yönelik askeri bir tehdit var ve buna sessiz kalamayiz. Ukrayna sinirinda çok sayida asker görüyoruz ve bu Avrupa güvenligi için ciddi bir tehdit. Bu yüzden birlikte hareket etmemiz ve birlikte durmamiz önemli. Bunun için ne gerekiyorsa birlikte yapacagiz" dedi

Scholz, "Biz tek ses olmaya ve isbirligimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Ukrayna’ya karsi bir askeri saldiri olursa Rusya için üzerinde birlikte kararlastirdigimiz, yüksek bedellerin olacagini çok net bir sekilde belirttik" ifadelerini kullandi.

Sczholz, Biden ile yüksek bedeller konusunda hem fikir oldugunu belirterek, “Baskan Putin’e karsi ile hem telefonda hem de sahsen çok açik sözlü oldum. Simdiye kadar uygulanmamis en agir ekonomik yaptirimlari uygulayacagiz" dedi.

Kaynak: İHA