ABD Temsilciler Meclisi'nde Ukrayna'ya Askeri Yardimi Engelleyecek Yasa Tasarisi Sunuldu

ABD’de Cumhuriyetçi Parti’den Temsilciler Meclisi üyesi Matt Rosendale, ABD’nin Güney sinirlarinin güvence altina alinincaya kadar Ukrayna’ya askeri yardim saglanmasini engelleyen bir yasa tasarisi sundu.



ABD’de Temsilciler Meclisi’ne ABD’nin Güney sinirlari güvence altina alinincaya kadar Ukrayna’ya askeri yardim saglanmasini engelleyen bir yasa tasarisi sunuldu. Tasariyi sunan Cumhuriyetçi Parti’den Temsilciler Meclisi üyesi Matt Rosendale, "Bugün, ABD’nin güney siniri güvence altina alinana kadar Biden yönetiminin Ukrayna’ya askeri ve güvenlik yardimi saglamasini engelleyecek ‘Güvenli Amerika’nin Sinirlari Ilk Yasasini’ tanittim" dedi.

ABD’nin önce kendi sinirlarindaki güvenlik krizine odaklanmasi gerektigine dikkat çeken Rosendale, "ABD dis politikasinin gerçekten ulusal çikarlarimiza hizmet etmesi ve ABD halkina öncelik vermesinin zamani çoktan geçti. Joe Biden’in görevdeki ilk yilinda, güney sinirimizda 2 milyondan fazla yasadisi göçmenin istilasina tanik olduk. Milletimiz kendi sinirlarini korumayi basaramasa da, simdi bize koridorun her iki tarafindaki son ABD politikacilari tarafindan Ukrayna için bunu yapmanin bizim yükümlülügümüz oldugu söyleniyor" dedi.

Rosendale, ABD Baskani Biden yönetimine seslenerek, "ABD’liler kiyilarimizdan binlerce mil uzaktaki bir Dogu Avrupa ulusunun sinirinda, baska bir yabanci çatismaya sürüklemeden önce, en azindan güney sinirimizin güvenli olmasini saglamalilar" ifadelerini kullandi.

"ABD’nin Ukrayna’ya yardim etme yükümlülügü yoktur"

Cumhuriyetçi Parti tarafindan sunulan yasa tasarisinda, "Bugün, Temsilci Rosendale Güvenli Amerika’nin Sinirlari Ilk Yasasini tanitti. Bu yasa tasarisi, ABD hükümetinin güney sinirindaki sinir duvari sistemi tamamlanana ve güney sinirinin operasyonel kontrolü saglanana kadar Ukrayna’ya askeri ve güvenlik yardimi saglamasini yasaklayacaktir" ifadeleri yer aldi. Tasarida, "ABD’nin Ukrayna’ya yardim etmek için hiçbir yasal veya ahlaki yükümlülügü yoktur. Dogu Avrupa’da ABD’li kanini ve hazinesini dökmek bizim ulusal çikarimiza uygun degildir" denildi.

Tasari ABD’li temsilciler Andy Biggs, Bob Good, Matt Gaetz, Paul Gosar, Jody Hice, Mary Miller, Ralph Norman, Bill Posey ve Randy Weber tarafindan desteklendi.

ABD’nin güney sinirinda göçmen sorunu

ABD’li Cumhuriyetçi Parti temsilcileri, geçtigimiz yil ülkeye rekor düzeyde yasadisi geçislerin oldugu güney sinirindaki krizi çözemedigi için Demokrat Partili ABD Baskani Joe Biden’i elestiriyor. Cumhrutiyetçiler, göçmenlerin ABD sinirina akin etmesi nedeniyle Biden’in yasadisi göçe gereken önemi vermedigini ve bunu önlemek için sunulan projelerin yeterli finansmana sahip olmamasi nedeniyle Biden’in suçluyor.

ABD basininda yer alan haberlerde, 2021’de 178 bin 840’i yalnizca Aralik ayinda olmak üzere yaklasik 2 milyon göçmenin yasadisi yollarla ABD’ye geldigi ifade edildi.
Kaynak: İHA