Vatandasla Toprak Tartismasi Yasayan CHP'li Baskan Açiklamasi 'Bazi Nahos Hadiseler Oldu, Üzgünüm'

Zonguldak’in Çaycuma ilçesine bagli Persembe beldesinde arazilerinin kamulastirilmasini istemediklerini belirten vatandaslarla görüsürken bir vatandasin ’Topraklari sen verdin’ demesi üzerine tepki gösteren CHP’li Belediye Baskani Ismail Inam, yasananlardan dolayi üzgün oldugunu açikladi.

Vatandasla Toprak Tartismasi Yasayan CHP'li Baskan Açiklamasi 'Bazi Nahos Hadiseler Oldu, Üzgünüm'
Makaminda basin toplantisi düzenleyen Persembe Belediye Baskani Ismail Inam, OSB’nin genisletilmesi kapsaminda arazilerinin kamulastirilmasini istemeyen vatandaslarla görüsme sirasinda gergin anlar yasandigini ifade etti.

Bir vatandasin "Topraklari sen verdin" demesi üzerine tepki gösterdigini söyleyen Baskan Inam, yasananlardan dolayi üzgün oldugunu anlatti. Kamulastirma sürecinde belediyenin hiçbir yetkisi olmadigini ancak beldesinin gelismesi ve kalkinmasi için halkin sagligini etkilemeyecek tesislerin kurulmasini istedigini söyleyen Baskan Inam, "Dün yapilan basin açiklamasindan sonra bazi nahos hadiseler oldu. O nedenle ben üzgünüm. Öyle bir seyin olmasini istemezdim. Halkin beni tahrik etmesi sonucu gergin anlar yasandi. Bunlar olagan seyler. Ben halkima da kizmiyorum. Mahallemin insanlaridir. Sadece sunu belirteyim orada bazi seyleri açiklayamadim. Çünkü çok tahrikli konusmalar oluyordu. Bugün tekrar OSB ile ilgili ben düsüncelerimi, süreci anlatayim" dedi.



"OSB birinci etabi 2020 yilinda doluluk oranina ulasti"

1993 yilinda Özel Idare, TSO ortakliginda kurulan Organize Sanayi Bölgesi’nin birinci etabinin 2020 yilinda doluluk oranina ulastigini ve genisleme alani için kamulastirmaya karar verildigini hatirlatan Baskan Ismail Inam, belediyenin ve kendisinin bu konuda herhangi bir yetkisinin bulunmadigini söyledi.

Inam, "1993 yilinda Zonguldak Il Özel Idaresi, Ticaret Sanayi Odasi ve Çaycuma TSO ortakliginda bin 230 dönüm alanda kurulmustur. Bu alanin 970 dönümü birinci etap olarak su anda hizmet vermektedir. Bu alanin geri kalan 260 genisleme alani ikinci etap olarak lanse edilen bölüm, 1999 yilinda Sanayi ve Ticaret Bakanligi tarafindan beldemiz Keçecioglu Mahallesi sinirlari içerisinde kalan 260 dönümlük alan OSB genisleme alani olarak uygun görülmüstür. Su andaki kamulastirma olan arsa. Birinci etap OSB 2020 yilinda yeterli doluluk oranina ulastiktan sonra 260 dönümlük ikinci etap OSB’nin kamulastirilmasina karar verilmistir. Ihtiyaçtan dolayi kamulastirma karari olan bu arsalar Keçecioglu Mahallelerimizin sinirlari içerisinde kalmaktadir" dedi.



"Ilan askida bir ay bekledi, kimse gelip bir sey demedi"

Kamulastirilacak olan alanin tescili için bakanlikça kamu yarari karari verilmesi üzerine belediyede ilanin askiya çiktigini anlatan Baskan Ismail Inam, bir aylik süreçte halkin belediyeye gelerek arazilerinin ne kadar oldugunu inceledigini söyledi.

Buna ragmen hiç kimsenin yanina gelerek "Bizim arazimiz niye kamulastiriliyor" diye bir sey sormadigini söyleyen Baskan Inam, kamulastirma sürecinde belediyenin de hiçbir katkisi olmadigina dikkat çekti. Inam, kamulastirilmasi düsünülen 260 dönüm arazide bir kisiye en fazla 26 metrekare yer düstügünü hatirlatarak sözlerini söyle tamamladi:

"Kamulastirilacak OSB alani tescil için 1 Ekim 2020 tarihinde bakanlik tarafindan kamu yarari karari verilmistir. Kamulastirilacak arazilerin listesi belediyemiz ilan yerinde bir ay boyunca askida kalmis, sik araliklarla halkimiz bilgilendirilmistir. Ilan edildiginden sonraki bir ay süreç boyunca tüm halkimiz belediyemize gelerek arazilerin ne kadar oldugunu, kaç dönüm oldugunu tek tek inceleyip bakmislardir. Ama bir tanesi gelip de bana ’Baskanim bizim arazimiz niye kamulastiriliyor. Kamulastirma istemiyoruz’ gibi bir teklifte veya serzeniste bulunmamislardir. Halbuki ben onlardan o zaman askiya çikildigi zaman ’Biz bunu istemiyoruz’ demelerini beklerdim. Öyle bir talep olmadigi için biz de bu kamulastirma içerisinde zaten belediyenin hiçbir katkisi olamaz. Yan tarafli olamayiz. Devletin tarafinda degiliz. Belediye olarak biz kamulastirmiyoruz. Buraya fabrika yapilmasi talebimiz yok. Sadece devletin, hükümetin vermis oldugu bir karar. OSB’nin genislemesi isteniyor mu? Benim tarafimdan isteniyor. Tabii genislemesinin taraftariyim. Ve beldemizin gelismesi, Persembe’deki civar köylerdeki issizlere is olanaginin saglanmasini istiyorum. Bunu isterken oradaki arazi sahipleri ’Biz istemiyoruz’ diyebilirler. Bu konuda haklilar. Insanlar kendi arazisini vermek istemez, haklilar tabii ki. Babalarindan kalma arazilerdir. Ama bu devlet politikasidir. Belediye olarak karsi gelecek veya bir yaptirimimiz olamaz. Kamulastirma bedelini ödeyerek vatandaslarimizdan daha önce yaptigi gibi ayni sekilde alabilir. Belediye olarak buna ne karsi çikariz ne de yaninda durabiliriz. Bu arazi 260 parselden olusuyor. 900 kisi hak sahibi. Rahmetli olanlarin yerleriyle beraber bin kisinin hak sahibi oldugu bir alan. Ölçerseniz 260 dönüm araziden bir kisiye en fazla 26 metrekare yer."
Kaynak: İHA