Stoltenberg Açiklamasi 'NATO'nun Dogu Kanadini Güçlendirmemiz Gerektigine Dair Hiçbir Süphem Yok'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Ittifakin dogu kismindaki durusumuz ve varligimizda daha uzun vadeli ayarlamalar yapmayi düsünüyoruz” dedi.

Stoltenberg Açiklamasi 'NATO'nun Dogu Kanadini Güçlendirmemiz Gerektigine Dair Hiçbir Süphem Yok'
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Polonya Devlet Baskani Andrzej Duda ile Belçika’nin baskenti Brüksel’deki NATO karargahindaki görüsmelerinin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

NATO’nun savunmasini güçlendirmek için Dogu Avrupa’da daha uzun vadeli bir askeri durus düsündügünü ifade eden Stoltenberg, "Ittifakin dogu kismindaki durusumuz ve varligimizda daha uzun vadeli ayarlamalar yapmayi düsünüyoruz. Bu konuda nihai bir karar verilmedi ama su anda NATO içinde devam eden bir süreç var" dedi.

Rusya’nin NATO’nun üyeligini sinirlama talebini destekleyen Çin hakkinda yorum yapan Stoltenberg, bu sinirlamayi "egemen uluslarin kendi seçimlerini yapma hakkini reddetme girisimi" olarak elestirdi.

Stoltenberg, Rusya’yi NATO ile görüsme teklifini kabul etmeye çagirirken, Rusya’nin Ukrayna sinirina konuslandirdigi 100 binden fazla asker hakkinda "Bu konuslandirmalar hakli ve seffaf degil" dedi.



“NATO DURUMU SAVUNMAK VE IZLEMEK IÇIN ORADA”

Krizin yasandigi bölgede NATO’nun varliginin artirildigini belirten Stoltenberg, "Karada, denizde ve havada varligimizi artirdik ve güçlendirdik. Danimarka, Ispanya, Birlesik Krallik ve diger ülkeler gözetim kapasitelerini sagladi. Müttefikler binlerce birlik görevlendirdi ve ihtiyaç duyuldugunda NATO onlari konuslandirabilir. NATO durumu savunmak ve izlemek için orada" dedi.



"NATO’NUN DOGU KANADINI GÜÇLENDIRMEMIZ GEREKTIGINE DAIR HIÇBIR SÜPHEM YOK”

Polonya Devlet Baskani Duda ise yaptigi konusmada, NATO’nun dogu kanadinin daha fazla askerle takviye edilmesi gerektigini söyleyerek, tüm ittifakin askeri varligini artirmada ABD’yi takip edecegini umdugunu kaydetti.

Duda, "NATO’nun dogu kanadini güçlendirmemiz gerektigine dair hiçbir süphem yok. NATO’nun varligi kuzeyden güneye tüm dogu sinirinda güçlendirilmelidir. Bu güçler mümkün oldugunca çok uluslu olmalidir. Umarim müttefikler birliklerini göndermeye hazir olurlar" ifadelerini kullandi.

Duda, Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskani Von der Leyen ile Rusya’ya karsi yaptirimlar hakkinda görüstügünü ancak henüz yaptirimlarin onaylanmadigini ekledi.

(Melike Yazir/IHA)
Kaynak: İHA