NATO'nun Yeni Genel Sekterinin Belçika Disisleri Bakani Wilmes Olacagi Iddia Edildi

NATO’nun mevcut Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in yerine Belçika Disisleri Bakani Sophie Wilmes’in geçecegi iddia edildi. Wilmes, göreve gelmesi halinde ilk kadin genel sekreter olacak.

NATO'nun Yeni Genel Sekterinin Belçika Disisleri Bakani Wilmes Olacagi Iddia Edildi
NATO’daki görevi 1 Ekim’de sona erecek olan Genel Sekreter Jens Stoltenberg’in yerine Belçika’nin eski Basbakani ve mevcut Disisleri Bakani Sophie Wilmes’in geçecegi iddia edildi. Korona virüs salgininin basladigi ilk günlerde Belçika’da geçici hükümette basbakanlik yapan Wilmes, söz konusu iddiaya iliskin yorum yapmaktan kaçindi.

Avrupa Birligi (AB) Konseyi Baskanligina gelen Liberal Parti üyesi Charles Michel’den sonra diger bir önemli uluslararasi kurulus olan NATO’ya da genel sekreter olarak Wilmes’in adinin geçmesi Belçikalilarda memnuniyetle karsilandi.

Wilmes, göreve gelmesi halinde ilk kadin genel sekreter olacak

Uzmanlar, Wilmes’in sergiledigi ciddi politik performansla uluslararasi camiada sayginligi olan bir siyasetçi olmasi ve NATO’nun iki resmi dili olan Ingilizce ve Fransizca’yi çok iyi biliyor olmasinin genel sekreterlik görevi için iyi bir tercih oldugunu ifade etti.

Wilmes ayrica, NATO Genel Sekreteri olursa bu görevi üstlenen ilk kadin olacak.

Belçika Krali Philippe ve Kraliçe ile birlikte resmi temaslarda bulunmak üzere Birlesik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinden dönen Wilmes’e, NATO’nun yeni genel sekreteri olacagi iddialarinin soruldugu ve kendisinin bu konuda yorum yapmaktan kaçindigi bildirildi.

Bu görevi basarili bir sekilde yönetecegi gözüyle bakilan Wilmes, sogukkanli ve kesinlesmemis konularda konusmayan bir siyasetçi olarak taniniyor. Belçika Frankofon Liberal Parti (MR) üyesi olan 47 yasindaki Wilmes, evli ve dört çocuk annesi.

Öte yandan Stoltenberg’in 1 Aralik’ta Norveç Merkez Bankasi (Norges Bank) Baskanligini devralmasi bekleniyor.
Kaynak: İHA