KKTC'den Avrupa Komisyonu'na Sert Tepki

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Disisleri Bakanligi, Avrupa Komisyonu Yapisal Reform Destek Bölümü Genel Müdürü Mario Nava’nin Kibris’ta “iki devletli çözümün kabul edilebilir olmadigi” açiklamalarina sert tepki göstererek, “Avrupa Birligi yetkililerinin Kibris meselesinin çözümüne yorum yapmasi ve hüküm vermesinin hiçbir ahlaki veya yasal yönü bulunmamaktadir” ifadelerini kullandi.

KKTC'den Avrupa Komisyonu'na Sert Tepki
Avrupa Komisyonu Yapisal Reform Destek Bölümü Genel Müdürü Mario Nava’nin basina verdigi demeçte Kibris konusunda Güney Kibris Rum Yönetimi’ni (GKRY) destekleyen sözlerine KKTC Disisleri Bakanligindan sert tepki geldi. Bakanlik tarafindan yapilan yazili açiklamada, “Geriye dönüsü olmayan bu hata ile Avrupa Birligi Kibris konusunda tarafini seçmistir. Dolayisiyla Avrupa Birligi yetkililerinin Kibris meselesinin çözümüne yorum yapmasi ve hüküm vermesinin hiçbir ahlaki veya yasal yönü bulunmamaktadir” denildi.

Açiklamada, “50 yili askin süre müzakere edilen ‘iki toplumlu, iki bölgeli federasyon modeli’ Crans Montana’da sona ermistir. Kibris Türk tarafi, Cenevre’de gerçeklestirilen 5 + Birlesmis Milletler gayri resmi toplantisinda Kibris konusunda bir anlasmaya varilabilmesini teminen adada var olan gerçeklere ve iki tarafin isbirligine dayanan iki devletin egemen esitligi ve esit uluslararasi statüsü temelinde bir çözüme varmak amaciyla ortaya koydugu yeni vizyonunu ileriye götürmeye kararlidir” ifadelerine yer verildi.

Açiklamada ayrica, “Kibris Türk halkinin egemen esit varligini görmezden gelmeye devam eden Avrupa Birligi yetkililerini, tarihin kalintisi olan federasyon modeline vurgu yapmayi bir kenara birakarak Kibris Türklerine karsi adil bir yaklasim sergilemeye ve Ada’daki gerçekleri görmeye davet ediyoruz” ifadeleri kullanildi.

Nava basina verdigi demeçte, iki devletli çözümün kabul edilebilir olmadigini, AB’nin Kibris sorununun siyasi esitligi temel alan iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon temelinde ve Birlesmis Milletler (BM) çerçevesinde kapsamli bir sekilde çözülmesine olan bagliligini sürdürdügünü ifade etmisti.
Kaynak: İHA