Borrell Açiklamasi 'Soguk Savas'in Sona Ermesinden Sonra Avrupa'nin Güvenligi Için En Tehlikeli Ani Yasiyoruz''

Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikalari Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, “Soguk Savas’in sona ermesinden sonra Avrupa’nin güvenligi için en tehlikeli ani yasiyoruz’’ dedi.

Borrell Açiklamasi 'Soguk Savas'in Sona Ermesinden Sonra Avrupa'nin Güvenligi Için En Tehlikeli Ani Yasiyoruz''
AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikalari Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, ABD-AB Enerji Konseyi Bakanlar Toplantisi için geldigi ABD’nin baskenti Washington DC’de ABD Disisleri Bakani Antony Blinken ile bir araya geldi. Görüsmenin ardindan düzenlenen ortak basin toplantisinda konusan Borrell, Avrupa’nin güvenliginin büyük bir tehlike altinda oldugunu ifade ederek, Ukrayna krizi ekseninde ABD ile çok yakin ve koordineli bir isbirligi içinde çalistiklarini bildirdi. Borrell, “Ukrayna-Rusya sinirinda birikmekte olan riskler konusunda güçlü bir endiseyi paylasiyoruz. Elbette, anladigim kadariyla Soguk Savas’in sona ermesinden sonra Avrupa’nin güvenligi için en tehlikeli ani yasiyoruz” dedi.



"Diplomasi için hala yer olduguna inaniyoruz’’

AB’nin her zaman oldugu gibi diyalog ve diplomasi yoluyla sorunlarin çözümünden yana oldugunu hatirlatan Borrell, “Ancak ayni zamanda diplomasi için hala yer olduguna inaniyoruz. En kötüsünden kaçinmak için herkesin endiselerinin, Ruslarin da endiselerinin neler oldugunu tartismaya, bilmeye hala yer var. En kötüsüne hazirlikli olun ve bundan kaçinmaya çalisin” dedi.



“140 bin asker sinira yigilarak çay içmeye gitmeyecek”

Rusya’nin asker yiginagini açik bir tehdit olarak nitelendiren Borrell, “140 bin askeri agir silahlarla bir ülkenin sinirina yigarken ayni zamanda bu ülkenin bagimsizligindan söz ediyorsunuz, ki bu kesinlikle güçlü bir tehdit olusturuyor. 140 bin asker sinira yigilarak çay içmeye gitmeyecek. Bu nedenle baris ve güvenlik için büyük bir riskten kaçinmak için çabalarimizi artirmaliyiz’’ ifadelerini kullandi.

“Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, Avrupa Birligi üye devletlerine konuyla ilgili bir mektup gönderdi”

Rusya’nin diyalog sürecinde kendi tezlerini AB üyesi ülkelere iletmeye devam ettigini bildiren Borrell, “Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, Avrupa Birligi üye devletlerine konuyla ilgili bir mektup göndererek Rusya’nin güvenlik endiselerinin dikkate alinmasini istedi. Bu mektuba verilecek cevabi koordine ediyorum ve krize diplomatik bir çözüm için hala yer oldugu konusunda israr ediyorum’’ dedi.

Kaynak: İHA