'Ukrayna'ya Ilk Kez Ölümcül Teçhizat Da Dahil Olmak Üzere Malzeme Tedariki Finanse Edilecek'

Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikalari Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, “Avrupa Baris Fonu (EPF) kapsaminda Ukrayna Silahli Kuvvetlerine ilk kez ölümcül teçhizat da dahil olmak üzere teçhizat ve malzeme tedarikini finanse edilecek” dedi.

'Ukrayna'ya Ilk Kez Ölümcül Teçhizat Da Dahil Olmak Üzere Malzeme Tedariki Finanse Edilecek'
Avrupa Birligi (AB) Savunma Bakanlari, Rusya’ya yönelik atilacak adimlari görüsmek üzere bir araya geldi. Toplanti sonrasi açiklama yapan AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikalari Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, ’Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik sebepsiz ve haksiz askeri saldirganligi ve artan durum göz önüne alindiginda Konsey bugün Rusya’nin eylemleri nedeniyle ciddi sonuçlar doguracak yeni bir dizi önlem üzerinde anlasmaya varmistir. Bu tür kararlar, AB’nin ortaklari ve müttefikleri ile yakin koordinasyon içinde alindi’’ ifadelerini kullandi.

YAPTIRIMLAR NETLESTI

AB’nin aldigi yeni kararlarin detaylarini paylasan Borrell, “Ilk olarak Konsey, Avrupa Baris Fonu (EPF) kapsaminda Ukrayna Silahli Kuvvetlerinin ülkenin toprak bütünlügünü ve egemenligini savunma ve sivil nüfusu devam eden askeri saldirilara karsi koruma yeteneklerinin ve direncinin güçlendirilmesine katkida bulunacak iki yardim tedbirini kabul etti. Toplam degeri 500 kilyon euro olan yardim önlemleri, Ukrayna Silahli Kuvvetlerine ilk kez ölümcül teçhizat da dahil olmak üzere teçhizat ve malzeme tedarikini finanse edecek” dedi.

“Ukrayna Disisleri Bakani’nin talebinin ardindan Ukrayna ordusuna öldürücü ve öldürücü olmayan malzeme tedarikini finanse etmek için iki acil yardim önlemi için Avrupa Baris Tesisi’ni harekete geçirerek derhal yanit veriyoruz” ifadelerini kullanan Borrell, “Tarihte ilk kez AB, üçüncü bir ülkeye ölümcül ekipman saglayacak. Ukrayna’yi desteklemek için elimizden gelen her seyi yapiyoruz, Ukrayna halkinin yanindayiz’’ dedi.

Borrell, "Ikinci olarak Konsey havacilik ve finansla ilgili ciddi kisitlayici tedbirler kabul etti. AB üye devletleri, pazarlama tasiyicisi dahil olmak üzere Rus hava tasiyicilari tarafindan isletilen herhangi bir uçaga veya herhangi bir Rus tescilli hava aracina veya sahip olunan Rus olmayan tescilli hava araçlarina inis, kalkis veya topraklarindan uçma iznini reddedecektir. Bir Rus tüzel veya gerçek kisisi tarafindan kiralanmis veya baska bir sekilde kontrol edilenler dahil’’ ifadelerini kullandi.

Borrell, ayrica Rusya Merkez Bankasi veya Rusya Merkez Bankasi adina veya emrinde hareket eden herhangi bir tüzel kisi, kurum veya kurulus ile islem yapilmasinin yasaklanacagini belirtti.



AB SALDIRIYI SIDDETLE KINIYOR

Rusya’nin Ukrayna’ya saldirisini kinadiklarini belirterek Rusya’yi çekilmeye davet eden Borrell, "Avrupa Birligi, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya karsi nedensiz ve haksiz askeri saldirisini ve Belarus’un bu saldirganliga karismasini mümkün olan en güçlü sekilde kinamaktadir. Avrupa Birligi, Rusya’nin askeri eylemlerini derhal durdurmasini, tüm güçlerini ve askeri teçhizati tüm Ukrayna topraklarindan kosulsuz olarak geri çekmesini ve Ukrayna’nin uluslararasi kabul görmüs sinirlari içinde toprak bütünlügüne, egemenligine ve bagimsizligina tam olarak saygi duymasini talep ediyor. Avrupa Konseyi, Rusya ve Rusya destekli silahli olusumlari uluslararasi insancil hukuka saygi duymaya ve dezenformasyon kampanyalarini ve siber saldirilarini durdurmaya çagiriyor’’ ifadelerini kullandi.

Borrell, "Sinirlari degistirmek için güç ve zorlamanin 21. yüzyilda yeri yoktur. Gerginlikler ve çatismalar yalnizca diyalog ve diplomasi yoluyla çözülmelidir. AB, komsulariyla yakin isbirligine devam edecek ve Gürcistan ve Moldova Cumhuriyeti’nin egemenligi ve toprak bütünlügüne olan sarsilmaz destegini ve bagliligini yineleyecektir. BM, AGIT, NATO ve G7 içindeki ortaklar ve müttefiklerle güçlü koordinasyonu sürdürecektir’’ dedi.

(Mustafa Ulusoy/IHA)
Kaynak: İHA