NATO, Ukrayna'ya Destegini Artiriyor

NATO tarafindan yapilan yazili açiklamada, NATO müttefiklerinin Rusya’nin isgaline karsi direnen Ukrayna’ya silah, mali ve insani yardim destegini artiracaklari aktarildi.

NATO, Ukrayna'ya Destegini Artiriyor
Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari 4’üncü güne girdi. NATO tarafindan yapilan yazili açiklamada, “NATO Müttefikleri, Rusya’nin genis çapli isgaline karsi kendisini savunmaya devam eden Ukrayna’ya siyasi ve pratik destegini artiriyor. Binlerce tanksavar, yüzlerce hava savunma füzesi ve binlerce küçük silah ve mühimmat stogu Ukrayna’ya gönderiliyor. Müttefikler ayrica, Ukrayna güçlerine yardim etmek için tibbi malzeme de dahil olmak üzere milyonlarca euro degerinde mali yardim ve insani yardim sagliyor” denildi.

Açiklamada, Belçika, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Letonya, Litvanya, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Birlesik Krallik ve ABD’nin Ukrayna’ya halihazirda önemli miktarda askeri sevkiyat yaptigi ifade edilerek, Ukrayna’nin NATO müttefiklerinden Javelin füzeleri ve uçaksavar füzeleri de dahil olmak üzere kritik silahlarin yani sira milyonlarca avroluk mali yardim aldigi aktarildi.

Açiklamada ayrica, “Arnavutluk, Bulgaristan, Hirvatistan, Danimarka, Macaristan, Izlanda, Kuzey Makedonya, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Ispanya, Birlesik Krallik ve ABD mültecilere insani yardim teklif ediyor veya sinirlarini açiyor. Hirvatistan, Polonya ve Romanya simdiden Ukraynali mültecileri agirliyor” ifadelerine yer verildi.



“Nefsi müdafaa BM Sarti’nda yer alan bir haktir”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise yaptigi açiklamada, “Müttefiklerin ek askeri teçhizat, mali yardim ve insani yardimla Ukrayna’yi desteklemek için adim atmasini memnuniyetle karsiliyorum. Nefsi müdafaa BM Sarti’nda yer alan bir haktir ve müttefikler Ukrayna’nin bu hakki korumasina yardim etmektedir. Bu, NATO’nun Ukrayna’nin egemenligine ve toprak bütünlügüne tam desteginin açik bir mesajini veriyor” diye konustu.

Kaynak: İHA