AB'den Rus Medyasina Yasak Açiklamasi 'Putin'in Savasini Hakli Çikarmak Için Artik Yalanlarini Yayamayacaklar'

Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, Avrupa Birligi’nin (AB) Rus medyasinin Avrupa’da yasaklayacagini belirterek, “Putin’in savasini hakli çikarmak için artik yalanlarini yayamayacaklar” dedi.

AB'den Rus Medyasina Yasak Açiklamasi 'Putin'in Savasini Hakli Çikarmak Için Artik Yalanlarini Yayamayacaklar'


Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ve Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell düzenledikleri ortak basin toplantisinda, Rusya ve Belarus’a yönelik yeni yaptirimlari açikladi.



Von der Leyen, Rusya’nin Ukrayna’yi isgal etmesine karsilik, AB’nin Ukrayna’ya silah alimi ve teslimatini finanse edecegini, birligin tüm hava sahasinin Rusya’ya kapatilacagini ve Rus medyasinin Avrupa’da yasaklanacagini duyurarak, "Avrupa Birligi, tarihinde bir ilk olarak, kendini savunmakta olan bir ülkeye, Ukrayna’ya, silah alimi ve teslimatini finanse edecek" dedi.

Ayrica AB’nin hava sahasini Rus uçaklarina tamamen kapatacagini duyuran Leyen, "AB hava sahasini Rusya’ya ait, Rus tescilli veya Rus kontrolündeki uçaklar için kapatiyoruz. Oligarklarin özel jetleri de dahil olmak üzere bu uçaklar AB topraklarina inemeyecek, havalanamayacak veya üzerinden uçamayacaklar" dedi.



Rus medyasi Avrupa’da yasaklandi

Leyen, AB’nin Rus devlet medyasi RT ve Sputnik’in AB’de yasaklanacagini söyleyerek, "Kremlin’in medya makinesini AB’de yasaklayacagiz. Devlete ait Russia Today (RT), Sputnik ve yan kuruluslari, Putin’in savasini hakli çikarmak için artik yalanlarini yayamayacaklar" dedi.



Belarus’a yaptirimlar uygulanacak

"Rusya’nin savas çabalarina yardim eden Belarus’a da yaptirimlar uygulayacak" ifadelerini kullanan Leyen, Avrupa Komisyonu’nun Belarus’taki en önemli sektörlere karsi kisitlayici tedbirler alacagini aktararak, "Tütün, odun ve kereste, çimento, demir ve çelige kadar olan ürünlerin ihracatini durduracagiz" dedi.

Leyen, Ukraynali mültecilerin AB ülkelerine kabul edilecegini belirterek, "Putin’in bombalarindan kaçmak zorunda kalan Ukraynalilari içtenlikle karsiliyoruz. Avrupalilarin onlara gösterdigi sicak karsilamadan gurur duyuyorum" dedi.



"Ukrayna ile koordineli çalismalarimiza devam edecegiz"

Borrell ise yaptigi açiklamada, "Avrupa’da, sinirlarimizda bir savasla karsi karsiyayiz. Rusya’nin saldirganliginda daha fazla sivil insan bu savastan zarar görmeye devam ediyor. Ancak Ukraynalilar cesurca karsi çikiyor" dedi.

Borrell, Avrupa’nin Ukrayna’ya destek saglamaya devam edecegini belirterek, "Rusya’yi Avrupa’da yasaklayarak Ukrayna’yi desteklemeye devam ediyoruz. Ukrayna devleti ve komsu ülkeleriyle koordineli çalismalarimiza devam edecegiz" ifadelerini kullandi.

Rusya’ya yaptirimlarin genisletilecegini söyleyen Borrell, "Yaptirimlar listesine daha fazla oligark ekleyecegiz. Bunlar, Putin yönetiminden fayda saglayanlar kisileri kapsayacaktir" dedi.

Borrell, "Avrupa’nin 27 üye ülkesi Baskan Leyen’in de belirttigi bütün gerekli önlemleri uygulayacaktir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA