Ukrayna BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa'dan, Rusya'ya Sert Tepki

Ukrayna’nin Birlesmis Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa, Rusya’nin Ukrayna operasyonunu kinayan taslaginin ele alindigi Birlesmis Milletler Genel Kurulu (BMGK) toplantisinda, Rusya’nin ülkesine saldirilariyla ilgili tepkili açiklamalar yaparak, Çernobil Nükleer Santrali için tedirgin eden açiklamalarda bulundu.

Ukrayna BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa'dan, Rusya'ya Sert Tepki
Rusya’nin Ukrayna’ya baslattigi operasyonun ardindan ABD ve Arnavutluk’un, "Rusya’nin Ukrayna’ya saldirisini kinama" tasarisi Birlesmis Milletler Genel Kurulu’nda (BMGK) ele alindi. Toplantida konusan Ukrayna Birlesmis Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa, Rusya’nin ülkesine saldirilariyla ilgili tepkili açiklamalarda bulundu. Kislitsa, "Bu karar taslagi Rusya’nin saldirisini hemen bitirmesini talep ediyor. BMGK çok yakin bir geçmiste savasi önlemenin yollarini ariyordu. Rus askerleri Ukrayna sinirini geçti, ülkemin her kentine bomba yagiyor. Isgal altindaki Donbass’tan ve Kirim’dan askerler geliyor. Dün gece 1941 Nazi saldirisindan beri ülkemizin yasadigi en kötü geceydi. Kremlin rejimine Rusya denmemeli, Rusya’ci denmeli. Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, bu gece Rusya’nin her seyleriyle saldiracaklarini açiklamisti. Biz bu gece direnmeliyiz. Rus Büyükelçisi’nin güvence olarak sunmaya çalistigi seyleri dinledik, fakat bunlar tamamen provokasyon. Bizden bunlara inanmamamizi istedi, fakat kaç kez bu odada, saldiri, isgal olmayacak demisti. Siz devlet baskaninizin kafasinin içinde ne oldugunu bilmiyorsunuz, sizin oyunuz hiçbir önem tasimiyor. Rusya bu konseyin prosedürlerinin hükümlerini ihlal etti" ifadelerini kullandi.

"Bu saldirilar savas suçudur. Roma Anlasmasi’nin ihlalidir"

Konusmasinin devaminda Rusya’nin sivilleri, hastaneleri ve okullari hedef aldigini vurgulayan Kislitsa, "Çok az sayida üye hala bu savasi tolere ediyor. Sunu söyleyebilirim ki, hiçbir sey bombalari ve füzeleri hakli çikaramaz. Örnegin, anaokullarinda ve hastanelerde. Bu saldirilar savas suçudur. Roma Anlasmasi’nin ihlalidir. Biz tüm kanitlari Lahey’e gönderecegiz. Rusya’nin yaptiklari uluslararasi hukukun ihlali" ifadelerini kaydetti.

"Kendimizi savunma hakkimizi reddediyorsunuz"

Rus isgalinin ilk gününde 120 Ukraynalinin öldürüldügünü aktaran Kislitsa, Rus tanklarinin ilerlemesini engellemek için, kahraman olarak nitelendirdigi bir Ukraynali sahsin köprüde kendini patlattigini kaydetti.

Kislitsa, "Yikim sadece kentlerde de yasanmiyor. Donbass’in Ukrayna kontrolündeki bir bölgede bir kentin altyapisinin yüzde 80’i yok oldu. Ukrayna kendini savunma hakkini 51. maddeye dayanarak kullaniyor. Isgal eden askerlere baris gücü diyorsunuz, kendimizi savunma hakkimizi reddediyorsunuz" dedi.

"Çernobil’de Rus birlikleri nedeniyle radyoaktif toz bulutu olusabilir"

Rus ordusu tarafindan ele geçirilen Çernobil Nükleer Santrali’nde büyük bir risk yasandigina dikkat çeken Kislitsa, "Çernobil’de gama radyasyonunda, Rus tanklari ve birlikleri nedeniyle radyoaktif toz bulutu olusabilir" diyerek tüm dünyayi kaygilandiran bir açiklamada bulundu.
Kaynak: İHA