Hem Kameralar Hem De Veteriner O Ani Yakaladi

Aydin’in Kuyucak ilçesinde Kuyucak Belediyesi Sokak Hayvanlari Beslenme Noktasi 300 civarinda yasli bir adamin elindeki sopayla tel örgülerin ardindaki hayvanlara zarar vermeye çalismasi kameralara yansidi.

Hem Kameralar Hem De Veteriner O Ani Yakaladi
Olay geçtigimiz hafta Kuyucak ilçesine bagli Pamukören Mahallesi’nde bulunan Kuyucak Belediyesi Sokak Hayvanlari Beslenme Noktasi’nda yasandi. Besleme noktasinda kurulu bulunan kameralara da yansiyan olayda günlük rutin ziyaretini gerçeklestirmek üzere beslenme noktasina gelmekte olan Veteriner Hekim Mehmet Külah, tel örgülerin ardinda bulunan köpeklere elindeki uzun sopayla saldirida bulundugunu gördügü yasli adami uzaktan arabasinin kornasi ile ikaz ederek yanina kadar geldi ve hayvanlarla yasli adamin arasina girerek uyarida bulundu.

“Görüntüler dehset vericiydi”

Olaya canli tanik olan Veteriner Hekim Mehmet Külah, dehset içinde kaldigini ifade ederek, “Buraya gelirken gördügüm görüntüler dehset vericiydi. Yasli bir amca telin arkasindaki hayvanlara uzun bir sopa ile zarar vermeye kalkiyordu. Bu görüntüler beni derinden üzdü. Amcayi sakin bir dille uyardigimda ‘bana zarar vermeye kalktilar’ dedi.

Ancak bu hayvanlar tamamen tel örgü arkasindaydi ve bu mümkün degildi. Bizler bu olaya uygun bir dille yaklasarak hem uyarida bulunmali hem de hayvanlara iyi davranilmasi konusunda bilinçlendirmeliyiz” dedi.



“Burasi Aydin’da ilk ve tek sokak havanlari besleme noktasi oldu”

“Buradaki sokak canlilari ile 23 yil önce bu araziyi satin aldigimda baslayan bir hikayemiz var” diyerek sözlerine baslayan beslenme noktasinin sorumlusu Pinar Senal, “Dogdugumdan bu yana hayvanlarin içindeyim ama zamanla insanlarin kendi geldikleri yerleri unutmasi, dogaya ve tabiata olan zulüm gibi hayvanlara zulüm etmesi ile baslayan bir hikayemiz var. Insanlarin çöplüge, buradaki bos alanlara attiklari hayvanlar sebebiyle ailemle 2000 yilinda bu arazi aldik. Zaman içerisinde buradaki arazinin etrafini çevirerek sokakta yasayamayacak olan, saldiriya ugramis, insanlardan korkan, yasli, felçli, engelli, görmeyen, yani bakima muhtaç bütün hayvanlari almaya basladik. Bu arazide karantinasindan kafeslere padoklara kadar küçük irk büyük irk alanlari salma-gezme alanlari bazi felçlilere göre özel alanlar olmak üzere degisik alanlar yaptirdik. Kuyucak Belediye Baskanimiz Metin Ertürk, gerekli encümen kararini gerekli yazilari alarak milli parklara ve Valilige gerekli bildirimleri gönderdi. 3 yil önce valilik tarafindan burasi Aydin’da ilk ve tek sokak havanlari besleme noktasi oldu” dedi.



“Hep beraber yasatalim”

Bir hafta önce yasanan olayla ilgili duygularini da dile getiren Senal, “Ne yazik ki Veteriner hekim Mehmet Külah arkadasimizin yasadigi olay beni çok üzdü. Kamera kayitlarini gördügümde dehsete düstüm. Tellerin arasindan sopayla köpeklere zarar veren amcamiza kizmiyorum. Ancak ne yazik ki insanlarda bulunan bu sevgisizlige üzülüyorum. Yüzlerce sokak hayvanlarinin yasadigi bu alanda ve çevresinde en ufak bir isirilma olayi yasanmadi. Tamamen korunakli ve güvenlik kameralari ile donatilmis olan alanda yasayan hayvanlarimiz güvenli bir sekilde yasamlarini sürdürüyor. Buradan ricam ve en önemli istegim, lütfen, bu hayvanlar hepimize ait. Onlarin da bir yasama hakki var. Ve onlarin kesinlikle bir zarari yok. Su an katlettigimiz dogada bir karis topragi bulmadan yasamaya çalisan bu hayvanlara bir lokma ekmek bir yudum su verdigimiz zaman emin olun en iyi dostunuz en iyi arkadasiniz olacaktir. Hep beraber yasatalim. Onlarin yasamasi için de elimizden geleni yapalim” dedi.



3 dönüm arazide yasama tutunuyorlar

2019 yilinda Kuyucak Belediye Baskani Metin Ertürk’ün de destegini alarak basvuruda bulundugu sokak hayvanlari beslenme noktasi isteginin Aydin Valiligi ve Milli Parklar Müdürlügünden ‘Olur’ karari çikmasi ile Türkiye’nin ilk özel sokak hayvanlari besleme noktasini olusturma basarisini göstererek bir ilke imza atan 40 yasindaki Pinar Senal, 3 dönüm arazi içerisinde yaptiklari kulübelerde sahipsiz, sokaga terkedilmis, siddet görmüs veya kazazede sokak köpekleri basta olmak üzere kedi ve eseklere yuva kurmustu. Kimsenin cesaret bile edemeyecegi bir zor hayata sahip olan Senal’a, 76 yasindaki annesi Hafize Senal, 85 yasindaki babasi Hüseyin Senal ve özürlü kardesi Aytekin Senal destek veriyor. Sokaklardan topladigi veya kendisine ulastirilan 300’den fazla canliya, sagliklarindan sahiplendirilmelerine kadar her seyleriyle ilgilenmeye devam ediyor.
Kaynak: İHA