Tarim Ve Orman Bakanligindan Aricilik Sektörü Açiklamasi Açiklamasi 'Bu Iddialar Gerçegi Yansitmamaktadir'

Tarim ve Orman Bakanligindan aricilik sektörü hakkinda yapilan açiklamada, “Bakanligimiza bagli kurulusumuz olan TÜRKSEKER tarafindan birliklere seker tedariki sürecinde bazilarina öncelik tanindigina dair çesitli iddialar gündeme getirilmis olup, bu iddialar gerçegi yansitmamaktadir” denildi.

Tarim Ve Orman Bakanligindan Aricilik Sektörü Açiklamasi Açiklamasi 'Bu Iddialar Gerçegi Yansitmamaktadir'


Tarim ve Orman Bakanliginin aricilik sektörüne yönelik faaliyetleri hakkinda, kamuoyuna yansiyan iddialara iliskin yaptigi yazili açiklamada, “Bakanligimiza bagli kurulusumuz olan TÜRKSEKER tarafindan birliklere seker tedariki sürecinde bazilarina öncelik tanindigina dair çesitli iddialar gündeme getirilmis olup, bu iddialar gerçegi yansitmamaktadir” ifadelerine yer verdi.

Açiklamanin devaminda söyle denildi: "Bakanligimiz, tüm faaliyetlerde oldugu gibi aricilik alaninda da sorumlulugunu titizlikle yerine getirmekte, hem üretimdeki verim ve kalitenin hem de üreticilerimizin refah düzeyinin artirilmasi hususunda ‘ari gibi’ çalismaktadir. Son 19 yilda arili kovan varligi yüzde 110 artisla 8.7 milyon adete, bal üretimi yüzde 29 artisla 96.3 bin tona ulasmistir. Bu süre zarfinda aricilarimiza 792 milyon TL destek ödenmis olup, yapilan desteklemenin yüzde 43’ü yani 345 milyon TL’si son dört yilda ödenmistir. Sadece 2021 yilinda 58 bin 359 üreticimize, 7,3 milyon adet arili kovan için 108,8 milyon TL destekleme ödemesi yapilmistir.

Verilen bu desteklerle beraber aricilik sektörü 2021 yilinda 31 milyon dolar degerinde bal ihracati gerçeklestirerek, bir önceki yila göre yüzde 20’lik artis saglamistir.

Bununla birlikte arilarin ihtiyaci olan besleme sekerini temin amaciyla üreticilerimize Bakanligimiza bagli TÜRKSEKER tarafindan tedarik edilen seker miktari, geçtigimiz yil 3 bin 500 ton seviyesinde iken bu sene üç kattan fazla artisla yaklasik olarak 10 bin ton seviyesinde gerçeklesmistir. Herhangi bir kosul aranmaksizin kovan sayilari dikkate alinarak, arici birliklerine destek verilmistir. Kovan bazli seker destek miktari 1,03 kg ile en yüksek olan arici birligi TAB olup, diger arici birliklerine verilen miktar kovan bazli 0,09 kg ve 0,5 kg civarindadir.”

“Yangin afeti sonrasi sektöre büyük destek”

Bakanliktan yapilan açiklamada, “Ülkemizde geçtigimiz yil yasanan orman yangini afeti sonrasinda; Mugla iline kovan, aricilik malzemesi, ari besleme ürünleri alimi ve hayvanciligin gelistirilmesi amaciyla toplam 18.8 milyon TL bütçe saglanmistir. 2021 yilinda Mugla ilinde 4.363 aricimiza 916 bin 376 adet kovan için 13 milyon 745 bin TL destekleme ödemesi yapilmis olup, toplamda 10 farkli kalemde 108.5 milyon TL hayvancilik destegi ödenmistir.

Yangin afetinden zarar gören yerlesik ve göçer aricilar için, yangin sonrasinda konaklama noktalari ve kapasitesi konusunda da çalismalar yapilmis, Aydin ilimiz Davutlar, Kusadasi, Söke ve Mugla ilimizin Bodrum ilçesinde, Yeni Basrali orman alanlari konaklamaya açilmistir.

Ayrica çam bali üretimi yapan aricilarin kovan zararlari karsilanmis, zarar gören aricilara 255 ton ari yemi dagitilmistir. Kovanlari zarar gören yetistiricilere arili kovan basina 30 TL, çam bali üretim alanlarinin zarar görmesi sonucu üretim kaybi yasayan yetistiricilere ürün kaybinin telafisi için 30 TL/kg ödeme yapilacaktir.

Afetten etkilenen illerimize daha fazla destek verilmis, Mugla, Adana, Antalya ve İçel en fazla besleme sekeri alan illerimiz olurken, yaklasik 624 tonluk seker tedariki ile ilk sirayi Mugla almistir. Diger illerimizde de Arici Birliklerimize, üye sayilari ve kovan miktarlari gibi kriterler üzerinden seker temin edilmistir.

Sektöre verdigimiz desteklerin kisa özetinde belirttigimiz üzere kamuoyuna yansitilan iddialar gerçek disidir.

Bakanligimiz, tüm faaliyetlerde oldugu gibi aricilik alaninda da sorumlulugunu titizlikle yerine getirmekte hem üretimdeki verim ve kalitenin hem de üreticilerimizin refah düzeyinin artirilmasinda ‘ari gibi’ çalismaktadir” denildi.
Kaynak: İHA