Dilek Kaya'yi Öldüren Astsubaya 'Kasten Öldürmek' Suçundan Müebbet Hapis Cezasi

Televizyon kanalindaki ses yarismasiyla taninan ve 6 yil önce erkek arkadasi tarafindan silahla vurularak tekerlekli sandalyeye mahkum birakilan Mutlu Kaya’nin ablasi Dilek Kaya’yi öldüren erkek arkadasi astsubay Yusuf Çaliskan, "kasten öldürmek" suçundan müebbet hapis cezasina çarptirildi. Mahkeme heyeti, Çaliskan’in yargilama asamasindaki tutumlarini da dikkate alarak kendisi hakkinda indirim hükümlerini uygulamadi.

Dilek Kaya'yi Öldüren Astsubaya 'Kasten Öldürmek' Suçundan Müebbet Hapis Cezasi


Diyarbakir 12. Agir Ceza Mahkemesinde görülen karar durusmasina tutuklu sanik Çaliskan hazir bulunurken, tekerlekli sandalyeyle Mutlu, annesi Hanim, ablasi Songül Kaya ve taraflarin avukatlari katildi.

Cumhuriyet savcisi, esas hakkinda hazirladigi mütalaasinda sanigin cezalandirilmasi ve tutukluluk halinin devami yönünde görüs bildirdi. Söz konusu olaya iliskin savunma yapan sanik Çaliskan ifadesinde, "Iddia makaminin mütalaasina katilmiyorum. Mesaj içeriklerinde siddet uyguladigim hiçbir konu bulunmuyor. Olaydan bir hafta önce Dilek benim evimde kaliyordu. Kendisini sevdigim için aramizda kiskançlik oluyordu. Olay günü Dilek’in evinde yemek yedik film izledik. Aramizdaki kiskançlik yüzünden tavirliydik. Sosyal medyada kizlari ekledigim iddiasiyla tartisma yasadik. Çok bagiriyordu. Sesini bastirmak için elini tuttum ve masaya vurdum. Eline ne geçtiyse firlatti. Evden çikmak istedim. Benim omuzumdan ve kolumdan tuttu. Silah ve telefon elimdeyken yere düstük. Ondan sonra Dilek kanlar içindeydi" dedi.



Hayatinda hiçbir insana karsi siddete yönelik egiliminin olmadigini öne süren Çaliskan, "Yasadigim olay bir kazadir. Hiçbir sekilde rahmetliyi öldürmeyi istemedim. Böyle bir sey varsa Allah beni cezaevinden ve cehennemden çikarmasin. Kaderimin böyle olmasini istemezdim. Keske ben ölseydim" seklinde konustu.

Maktulün annesi Hanim, kardesi Mutlu ve ablasi Songül Kaya ise sanigin cezalandirilmasi talebinde bulundu. Mahkeme, sanik Çaliskan’a "kasten öldürmek" suçundan müebbet hapis cezasina çarptirilmasini kararlastirdi. Kararin ardindan durusma salonundan çikan maktulün yakinlari fenalik geçirdi.

Adliye önünde gazetecilere karari degerlendiren Mutlu Kaya, "Cani hakkettigi cezayi aldi. Insallah karari Yargitay’da onar. Zaten ablam öldü ve gitti. Buradaki amacim bu karar tüm katledilen tüm kadinlara karsi uygulansin. Bu kararlar kadin cinayetlerine güç olur. Bana saldiran kisi hakkettigi cezayi almadi. Ablamin mahkemesini kazandik. Bundan sonra ki süreçte bana saldiran kisiye yeniden dava açacagim. Onun yeniden yargilanmasini isteyecegim" ifadelerini kullandi.

Diyarbakir Barosu üyesi Zülal Erdogan Bilal, sorusturmanin baslangicindan bugün karar asamasina gelene kadar Dilek Kaya’nin sanik tarafindan “kasten” öldürüldügünü belirttiklerini açikladi.

Tüm delillerin bunu dogruladigini aktaran Bilal, “Hukuka uygun bir karar verildi.

Dosya içerisinde bulunan tüm deliler mahkeme tarafindan hukuka uygun bir sekilde analiz edildi. Sanigin savunmalarina itibar edilmedi. Bu olayin bir kaz sonucu degil, kasten islendigi sonucun vardilar. Yargilama asamasindaki tutumlarini da dikkate alarak kendisi hakkinda taktiri indirim hükümlerini uygulamadilar. Bu bizim önemle üzerinde durdugumuz bir husustu” diye konustu

Olay

Merkez Kayapinar ilçesinde 22 Mart 2020’de TOKI sosyal konutlardaki evinde Dilek Kaya (35) ile erkek arkadasi Yusuf Çaliskan (29) arasinda çikan tartisma sonucu Kaya tabancayla vurularak öldürülmüstü.
Kaynak: İHA