'Bati, Kiev'i Kiskirtmaya, Cesaretlendirmeye Ve Silahlandirmaya Devam Ediyor'

- Rusya’nin Birlesmis Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Ukrayna yönetiminin Donbass Bölgesi’ne saldirilarini sürdürdügünü belirterek, “Bati, Kiev’i kiskirtmaya, cesaretlendirmeye ve silahlandirmaya devam ediyor” dedi.

'Bati, Kiev'i Kiskirtmaya, Cesaretlendirmeye Ve Silahlandirmaya Devam Ediyor'
Rusya’nin Donetsk ve Lugansk’in bagimsizliklarini tanima karari almasi üzerine gerçeklestirilen Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu toplantisinda konusan Rusya’nin BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in toplantida yaptigi konusmayi elestirerek, “Maalesef BM Genel Sekreteri geçen gün ve bugün dogu Ukrayna’da olup bitenlerle ilgili konumuna ve BM Tüzügü kapsamindaki yetkilerine uymayan birçok açiklama yapti" dedi.



“GUTTERES, MINSK ÖNLEM PAKETI’NIN UYGULANMASI YÖNÜNDE HIÇBIR ZAMAN SESINI YÜKSELTMEDI”

Guterres’in Luhansk ve Donetsk arasindaki sorunun çözümü için imzalanan Minsk Önlem Paketi’ni uygulanmasi yönünde bir çaba göstermedigini söyleyen Nebenzya, “Ukrayna’daki durumla ilgili olarak Genel Sekreter, Ukrayna, Donetsk ve Luhansk arasindaki tüm sorunlarin dogrudan anlasma yoluyla çözülmesini gerektiren Minsk Önlem Paketi ve BM Güvenlik Konseyi’nin 2202 sayili kararinin uygulanmasi yönünde hiçbir zaman sesini yükseltmedi” dedi.



“DONETSK VE LUHANSK’IN TALEBI HALINDE RUSYA SILAHLI KUVVETLER TALEP EDILEN KOSULLARDA ATESKESI IZLEYECEK”

Batili ülkelerin Ukrayna’yi kiskirtmaya devam ettigini ve Kiev yönetiminin Donbass Bölgesi’ne saldirilarini sürdürdügünü belirten Nebenzya, “Bu çatisma hala devam ediyor. Her iki cumhuriyetin topraklarina saldirilar devam ediyor. Bati, Kiev’i kiskirtmaya, cesaretlendirmeye ve silahlandirmaya devam ediyor. Sizi uyariyoruz, Donetsk ve Luhansk’in talebi halinde Rusya Silahli Kuvvetler talep edilen kosullarda ateskesi izleyecek. Hiç kimsenin ateskesi ihlal etmek için rahatça hareket edemeyecegi konusunda uyariyoruz” dedi.



“MINSK’IN (MINSK ANLASMASI) UYGULANMASI IÇIN ARTIK BIR UMUT OLMADIGI ORTAYA ÇIKTI"

Rusya’nin, Donetsk ve Luhansk’in bagimsizligini kabul ederken hakli nedenleri oldugunu belirten Nebenzya, “Son zamanlarda Ukrayna yöneticileri çekingenligi bir kenara biraktilar, kameralar karsisinda yükümlülükleri (Minsk Anlasmasi) yerine getirmeyeceklerini söylediler. Bunun son teyidi Ukrayna’nin BM Daimi Temsilcisi’nin, toplanti sirasinda bu tutumunu açik bir sekilde ifade etmesiydi. Bizim tarafimizdan 17 Subat’ta düzenlenen Güvenlik Konseyi’nin kararnamesi ve Batili meslektaslarimiz Ukrayna’ya Minsk’i uygulamaya davet bile etmediler. Bu belgenin uygulanmasi için artik bir umut olmadigi ortaya çikti" dedi.

(Erhan Altiparmak/IHA)
Kaynak: İHA