AB Komisyonu Baskani Von Der Leyen Açiklamasi 'Bu Krizi Rusya Üretti Ve Mevcut Gerginlikten Rusya Sorumludur'

AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, Rusya’ya karsi ilk yaptirim paketinin prosedürlerini açiklayarak, “Bu krizi Rusya üretti ve mevcut gerginlikten Rusya sorumludur” dedi.

AB Komisyonu Baskani Von Der Leyen Açiklamasi 'Bu Krizi Rusya Üretti Ve Mevcut Gerginlikten Rusya Sorumludur'
AB Disisleri Bakanlari Fransa’nin baskenti Paris’te olaganüstü Rusya gündemiyle toplanmasinin ardindan AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen basin toplantisi düzenledi.

Fransa Disisleri Bakani Jean-Yves Le Drian ve AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikalari Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell’in ardindan Rusya’ya yönelik yaptirimlar hakkinda konusan von der Leyen, üzerinde anlasilan yaptirim paketinin esas olarak bankalari, finansal piyasalari ve ticareti etkileyecegini dile getirdi.

Yasanan gerginliklerden Rusya’yi sorumlu tutan von der Leyen, “Bu krizi Rusya üretti ve mevcut gerginlikten Rusya sorumludur. Yaptirim paketini süratle bitirecegiz. Bugüne kadar yaptigimiz gibi çalismamizi ortaklarimizla koordine edecegiz" dedi.



“Bu kriz Avrupa’nin Rus gazina hala çok fazla bagimli oldugunu göstermistir”

Almanya’nin Kuzey Akim 2 boru hatti projesini durdurma kararini dogru buldugunu dile getiren von der Leyen, “Bu kriz Avrupa’nin Rus gazina hala çok fazla bagimli oldugunu göstermistir. Tedarikçilerimizi çogaltmali ve yenilenebilir enerjiye fazlaca yatirim yapmaliyiz. Bu enerji bagimsizligimiza stratejik bir yatirimdir” diye konustu.

Rusya’nin Ukrayna’nin Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanima karari gayri mesru ve kesinlikle kabul edilemez olarak niteleyen von der Leyen, Kremlin’in saldirgan politikalarini finanse etmesini mümkün oldugunca zorlastirmak istediklerini söyledi.



Bagimsizligini ilan eden ayrilikçi iki bölgenin AB ile ticaretini yasaklayacaklarini söyleyen von der Leyen, yaptirim kararlarinin Rusya’nin eylemlerinden sorumlu kisi ve sirketleri hedef aldigini belirterek, “Rusya bu krizi daha da tirmandirirsa, daha fazla adim atmaktan çekinmeyiz. Avrupa Birligi birlik içinde ve hizli hareket etmeye hazir" dedi.

Kaynak: İHA