AB Oybirligi Ile Rusya'ya Yaptirim Karari Aldi

Fransa Disisleri Bakani Jean-Yves Le Drian, AB Yüsek Temsilcisi Josep Borrell ile düzenledigi ortak basin toplantisinda, Avrupa Birligi (AB) ülkelerinin oybirligiyle Rusya’ya yönelik yaptirimlar üzerinde anlastiklarini duyurdu. Borell ise, Rusya Parlamentosunun alt kanadi Duma üyesi 351 kisinin yaptirim listesinde oldugunu ifade ederek, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in listede olmadigini aktardi.

AB Oybirligi Ile Rusya'ya Yaptirim Karari Aldi
AB Disisleri Bakanlari Fransa’nin baskenti Paris’te olaganüstü Rusya gündemiyle toplandi. Toplanti sonrasinda Fransa Disisleri Bakani Jean-Yves Le Drian ve AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikalari Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell birlikte basin toplantisi düzenledi.

AB’nin Rusya’ya karsi yaptirim karari aldigini açiklayan Le Drian, “27 ülke anlasti. Rusya tarafindan uluslararasi hukukun ihlali ve Ukrayna’nin toprak bütünlügünün ihlali nedeniyle oy birligi ile Rusya’ya karsi ilk yaptirim paketine karar verdik’’ dedi.



“Rusya, Ukrayna topraklarina askerlerini soktu”

Borrell ise yaptigi açiklamada, “Rusya Ukrayna’nin bir bölümünü bagimsiz olarak tanidi ve bir kaç saat sonra Ukrayna topraklarina askerlerini soktu. Rusya Ukrayna’nin demokratik hayatina son vermek istedi. Çok tehlikeli bir zamandayiz. Ukrayna’nin içinde sözde güvenlik bahanesiyle Ukrayna topraklarina girdi. Tarihte bunlari yasadik. Neler yasayacagimizi da tarihten biliyoruz. 24 saat içinde hizli bir sekilde oy birligi ile AB üyeleri olarak ve AB kurumlariyla birlikte yaptirimlara karar verdik” ifadelerini kullandi.

Rusya’ya yönelik yaptirimlar kisi ve kurumlari kapsayacak

Rusya’ya yönelik yaptirimlarin detaylarini açiklayan Borrell, “Öncelikle 351 Duma üyesi yaptirim listesinde olacak. 27 kisi ve kurum da Ukrayna’nin toprak bütünlügü ihlali nedeniyle listede olacak. Bu gelismelerde rol alan politik sorumlular, mali destek saglayanlar ve yararlananlar, askeri konuda isgal ve istikrarsizlastirmaya dahil olanlar, propaganda ve manipülasyon yapanlar. Rus yetkilileri, destekleyen bankalari da dahil edecegiz. Ayrica Avrupa finansmanina erisebilen firmalarin erisim haklarinin kisitlanmasi öngörülüyor’’ dedi.



“Almanya’nin aldigi karari tebrik ediyoruz”

Almanya’nin Kuzey Akim 2 projesine yönelik aldigi karara deginen Borrell, “Almanya’nin aldigi karari tebrik ediyoruz, bu karar Kuzey Akim 2’nin yapimini durdurdu. Belarus da Rusya’ya destek verdi. Ukrayna’nin toprak bütünlügü hakkinin ihlal edilmesinde rol aldi. Rus hükümetini destekleyenler bu yaptirimlara konu olacaktir. BM’nin söyledikleriyle tam olarak ayni fikirdeyim. Rusya’nin çekilmesi için BM ve AGIT ile birlikte hareket edecegiz” dedi.



Yaptirim listesinde Putin yok

Basin açiklamasinin sonunda AB’nin yaptirimlarda ciddi oldugunu bildiren Borrell, ‘’Rusya tarafindan yapilan agir ihlal cezasini alacaktir. Birlik içinde tek bir blok olarak bu yapilanlara karsi durusumuzu gösterecegiz. Teyakkuzda olmaya devam edecegiz” ifadelerini kullandi

Basin toplantisinda bir gazetecinin yaptirim listesine Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in olup olmadigini sormasi üzerine Borrell, Putin’in listede olmadigini belirtti.

Yaptirim listesinin ve yaptirimlarin detaylari AB tarafindan yayinlanacak.
Kaynak: İHA