3 Boyutlu Iyo-Yazici Ile Yapay Damar Üretildi

Tip teknolojileri alaninda bilimsel ve teknolojik arastirmalara öncülük eden Invamed RD Global’in Üretim Kampüsünde, alaninda uzman mühendis ve bilim insanlari tarafindan gerçeklestirilen disiplinlerarasi AR-GE ve ÜR-GE faaliyetleri sonucunda laboratuvar ortaminda yapay damar üretildi.

3 Boyutlu Iyo-Yazici Ile Yapay Damar Üretildi
Konuyla ilgili Invamed RD Global’den yapilan yazili açiklamada, tamamen özel bir 3 boyutlu yazici ve gelistirilen biyoteknolojik altyapi sayesinde normal damar elastikiyetinin yüzde yüze yakin olarak gelisimi saglandigi bildirildi.

Invamed & RD Global Laboratuvarlarinda üretilen yapay damarin, kalp damar ve nörovasküler protezlerinde kullanilmasi hedefleniyor. Yapay damarin nanoteknolojik bio polimerlerden üretilmesi hastalarin bu protezden dolayi anti koagülan kullanmadan hayatlarina devam edebilmelerine imkan taniyor.

Yapilan açiklamada normal damar elastikiyetine çok yakin biopolimerlerle gelistirilen yapay damarin, yüksek teflon teknolojisi, biopolimer ve 3 boyutlu biyo-yazici kullanilarak üretildigi belirtildi. Tip teknolojilerinde devrim niteligindeki bu adimin 3 boyutlu yazicilar ve lazer teknolojisi sayesinde canli dokuya tamamen kaynasma özelligi ile organ nakli bekleyen hastalara umut veriyor.

Biyouygun olmayan hiçbir materyal kullanilmadan gelistirilen yapay damar, biyouygun olmayan hiçbir materyal içermedigi için, elastikiyeti ve doku uyumu yönünden insan dokusuyla birebir ayni özellikleri gösterdigini bildirildi.

Yapilan açiklamada su bilgilere yer verildi: “ Prensip olarak her iki damarin da, birbirleri ile çok kolay kaynasma özelligi saglanmaktadir. Insan vücudunda bulunan organik hücrelerle, sentetik olarak üretimi gerçeklestirilen bu yapay damarin birebir uyumluluk gösterdigi laboratuvar ortaminda kanitlanmistir. Yöntem, üretim çalismasi 3 boyutlu electrospinning, 3D yazici ve lazer tarama üniteleri ile hastaya özel damar üretiminin yapilabilecegini kanitlamis oldu.”

Invamed & RD Global Baskani Rasit Dinç, açiklamasinda; laboratuvar çalismalarini basari ile geçen yapay damarin, hayvan çalismalari ve gerçeklestirilecek klinik çalismalar neticesinde de basarili olmasi durumunda, biyoprotezlerin insan sagliginin hizmetine sunulacagini ve bu konuda da dünya tibbi cihaz pazarinda çok az cerrahi enstrümanin bulundugunu, bu sekilde hastaya özel 3 boyutlu electrospinning teknolojisi kullanilarak üretilen ve nano-polimerler sayesinde hastanin anti-koagülan kullanmamasinin heyecan verici oldugunu ve klinik çalismalarin sonuçlarinin beklenmesi gerektigini bildirdi.
Kaynak: İHA