'Rusya, Isgal Sonrasinda Öldürmeyi Planladigi Ukraynalilarin Listesini Olusturdu'

ABD’nin Birlesmis Milletler (BM) Cenevre Ofisi Temsilcisi Nell Crocker, BM Insan Haklari Yüksek Komiseri’ne bir mektup yazarak, "Rusya’nin isgal sonrasinda öldürmeyi planladigi Ukraynalilarin listesini olusturduguna dair bilgimiz var" dedi.

'Rusya, Isgal Sonrasinda Öldürmeyi Planladigi Ukraynalilarin Listesini Olusturdu'
ABD’nin BM Cenevre Ofisi Temsilcisi Bathsheba Nell Crocker, BM Insan Haklari Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’e bir mektup yazarak, Rusya’nin Ukrayna’yi isgal ettikten sonra öldürülecek veya kamplara gönderilecek Ukraynalilarin listesini hazirladigini belirtti.

Cocker tarafindan Bachelet’e gönderilen mektupta, hedef alinabilecekler arasinda Ukrayna’da sürgünde olan Rus ve Belaruslu muhalifler, gazeteciler, yolsuzlukla mücadele aktivistleri, dini ve etnik azinliklar oldugu konusunda uyari yapildi. Mektupta, "Rusya’nin Ukrayna’da halihazirda isgal ettigi bölgelerinde devam eden insan haklari ihlallerinden derin endise duyuyoruz ve bu endiselerin yeni bir askeri saldirinin ardindan katlanarak artacagi konusunda endiselenmek için her türlü nedene sahibiz" ifadeleri yer aldi.

Mektupta, "Geçmis Rus operasyonlarinda hedefli öldürmeleri, adam kaçirmalari, iz kaybettirmeleri, haksiz tutuklamalari ve iskence kullanimini içeren bu eylemler, muhtemelen Ukrayna’da sürgündeki Rus ve Belaruslu muhalifler, gazeteciler de dahil olmak üzere Rus eylemlerine karsi çikanlari hedef alacaktir. Ayrica yolsuzluk aktivistleri, dini ve etnik azinliklar ve LGBT kisiler gibi savunmasiz nüfuslar da hedef altindadir" denildi.

“RUS KUVVETLERININ BARISÇIL PROTESTOLARI DAGITMAK IÇIN ÖLÜMCÜL ÖNLEMLER ALACAGINA DAIR GÜVENILIR BILGILERIMIZ VAR"

Mektupta, "Özellikle, Rus kuvvetlerinin askeri bir isgal sonrasinda öldürülecek veya kamplara gönderilecek olan Ukraynalilarin listelerini olusturduguna dair güvenilir bilgilerimiz var. Ayrica Rus kuvvetlerinin barisçil protestolari dagitmak için ölümcül önlemler alacagina dair güvenilir bilgilerimiz var" ifadeleri kullanildi.

Crocker mektubu yazma amacinin, "Rus isgalinin bir insan haklari felaketi meydana getirecegine dair erken bir uyari vermek" oldugunu belirtti.

ABD’nin BM’ye yaptigi bu uyarida bilgilerin kaynagi konusunda ise açiklama yapilmadi.

RUSYA IDDIALARI YALANLADI

Rusya, ABD’nin iddia ettigi ölüm listesiyle ilgili haberleri yalanlayarak, bunu "mutlak kurgu" olarak nitelendirdi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, "Bu mutlak bir aldatmaca, bir yalan. Bunun tamamen kurgu oldugunu biliyorum, böyle bir liste yok. Bunlar yalan haberdir" dedi.

(Aylin Albayrak/IHA)
Kaynak: İHA