El Becerileri Giyilebilir Sensörler Ve Yapay Zeka Ile Degerlendirilecek

Bartin Üniversitesi’nin projesiyle el becerisi çoklu sensörler ve yapay zeka tabanli sistemle degerlendirilerek, el beceri performansina iliskin detayli analizler elde edilecek.

El Becerileri Giyilebilir Sensörler Ve Yapay Zeka Ile Degerlendirilecek
Bartin Üniversitesi Mühendislik, Mimarlik ve Tasarim Fakültesi Mekatronik Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Mehmet Emin Aktan’in yürütücülügünü yaptigi “Çoklu Sensörler ile Yapay Zeka Destekli El Beceri Degerlendirme Sisteminin Gelistirilmesi” adli proje TÜBITAK tarafindan desteklenmeye deger görüldü.

Yildiz Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisligi Bölümü’nden Prof. Dr. Erhan Akdogan, Istanbul Üniversitesi Cerrahpasa Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Doç. Dr. Tugçe Özekli Misirlioglu ve Doç. Dr. Deniz Palamar Kadioglu’nun arastirmaci, Bartin Üniversitesi Lisansüstü Egitim Enstitüsü Akilli Sistemler Mühendisligi Anabilim Dali yüksek lisans ögrencisi Sena Zeybek’in bursiyer olarak görev aldigi proje ile el becerisi giyilebilir sensörler ve yapay zeka ile degerlendirilecek. TÜBITAK 1002-Hizli Destek Programi kapsaminda desteklenen projeyle Yüksekögretim Kurulu (YÖK) tarafindan belirlenen öncelikli alanlardan Biyomedikal Teknoloji ve Ekipmanlar ile Yapay Zeka, Makine Ögrenmesi, Arttirilmis ve Sanal Gerçeklik kapsaminda çalismalar yapilacak ve el motor becerisinin otomatik olarak degerlendirilmesi saglanacak.

Proje hakkinda bilgi veren Ögretim Üyesi Dr. Mehmet Emin Aktan, “Gelistirilecek olan akilli sistemle mevcut beceri degerlendirme testlerindeki süre bazli beceri skorunun kameralar, giyilebilir sensörler ve yapay zeka algoritmalari ile otomatik olarak hesaplanmasinin yaninda, test alt bilesenleri de (her bir tutma birakma evresinde geçen süre, hatali yerlestirme sayisi, düsünme süreleri vb.) degerlendirilecek ve uzmanlara sunulacak. Böylece tedaviye ihtiyaci oldugu düsünülen kisilerin hangi yönlerinin gelistirilmesi gerektigi net olarak ortaya konulacak” dedi.

Tüm arastirmacilara tesekkür eden Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise, “Bartin Üniversitesi’nin bölgesinden baslayarak ülkemizin kalkinmasina katki sunmaya yönelik hedefleri bulunmaktadir. Bu dogrultuda ihtisaslasma alanimiza yönelik çalisma alanlarimiz arasinda ‘Akilli Lojistik’, ‘Akilli Endüstri’, ‘Akilli Sehir’, ‘Akilli Enerji’ ile birlikte ‘Akilli Saglik’ basligi da bulunmaktadir. Tüm bilesenlerimizle insanlik yararina teknolojilerle birlikte saglik alaninda yapilan çalismalarimizla da deger üretmek amacindayiz. Bu dogrultuda projede emegi geçen herkese tesekkür ediyorum. Ayrica bizleri hep daha iyisi için tesvik eden YÖK Baskanimiz Prof. Dr. Erol Özvar’a, YÖK üyelerimize, iyi dilekleri ve tesvikleri için TÜBITAK Baskanimiz Prof. Dr. Hasan Mandal ile TÜSEB Baskanimiz Prof. Dr. Erhan Akdogan’a, kamu kurum ve kuruluslarindan tüm paydaslarimiza da tesekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA