DIAYDER Davasinda 3 Sanik Tahliye Edildi

PKK/KCK’nin hedefleri dogrultusunda faaliyet yürüttügü öne sürülen DIAYDER yöneticileri ile üyelerinin aralarinda bulundugu 23 sanigin yargilandigi davanin ilk durusmasinda ara karar açiklandi. 3 tutuklu sanigin tahliyesine karar veren mahkeme, 6 sanigin tutukluluk halinin devamina hükmetti.

DIAYDER Davasinda 3 Sanik Tahliye Edildi
Silahli terör örgütü PKK/KCK’nin hedefleri dogrultusunda faaliyet yürüttügü öne sürülen Din Alimleri Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi (DIAYDER) yöneticileri ile üyelerinin aralarinda bulundugu 9’u tutuklu 23 sanigin 15 yila kadar hapis talebiyle yargilandigi davanin ilk durusmasi görüldü.

Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesi’ndeki durusmada bazi tutuksuz saniklar ile avukatlari hazir bulundu. Durusmaya bazi tutuklu saniklar ise SEGBIS araciligiyla baglandi.

“Ölü yikayan ve mezarinda dua okuyan biri olarak nasil bir zararim oldu”

Istanbul Büyüksehir Belediyesi’nde (IBB) gassal olarak çalisan tutuksuz sanik Fahrettin Ülgün savunmasinda, “Seçimlerden önce vaatlerden biri de Inançlar Masasi kurulacagiydi. Masa kurulmus, Diyanet’in görüsü disinda kalan inanç gruplarinin cenazelerinin yikanmasi ve ibadetlerinin yerine getirilmesi için kadro açilmistir. Bunlarin da çoguna Safii mezhebine mensup kisiler ise alindi. Sinava girdim ve kazanarak ise girdim. Yillarca topluma hizmet etmis biri olarak zaten yaptigim bir isi yapiyorum IBB’de. Dernege bir katkim olmadi, çünkü nasil zor durumda oldugumu biliyorlar. Akrabalarim ve çocuklarim bana bakiyor. Siyasi bir torpille ise girmedim, çalistigim yerde siyaset de yapmadim. Ölü yikayan ve mezarinda dua okuyan biri olarak nasil bir zararim oldu, bunu anlayamiyorum. Ölüler üzerinde bir kerametim yok. Bu dava yüzünden terörist oldum, iltisakli oldum. DIAYDER yasal bir dernektir. Üyelerin imam olmasi nedeniyle ilk akla getirdikleri yerdir. Bu haliyle kimler fakirdir, muhtaçtir daha iyi biliyoruz. Fakirlere ulastirilmak üzere verdigi kartlar, yardimlasma aginin bir parçasidir” ifadelerini kullandi.

“Bazi geceler agliyorum”

Tutuksuz saniklardan Hasan Karahan ise savunmasinda, “Terörle, teröristlerle anilmak çok agrima gidiyor. Bazi geceler agliyorum. Öz kardesimin oglu askerde sehit oldu. Din adamiyim. Kendimi terörle baglantili görmeyi hazmedemiyorum. IBB’nin her mezhepten insani gassal olarak ise alacagini duydum. Bir isim olsun, evime ekmek götüreyim istedim. Internetten çok anlamadigim için çocuguma söyledim. Basvuru yaptik ancak ise alinmadim” diye konustu.



“Vaazlarimda kesinlikle siyaseti karistirmam, karistirmadim”

Dini olarak kimseden emir almayacagini söyleyen tutuksuz sanik Lütfi Büyükefe savunmasinda, “Örgüt olsun devlet olsun bana kimse dini konuda emir veremez. Bana Allah ve peygamber disinda kimse emir veremez. Hafit Tunç ile görüsmem olmustur. Onlarin köyünde medrese egitimi aldim, o sebeple Hafit Tunç’u tanirim. Dosyada örgütün sivil sorumlusu suçuyla suçlaniyorum. Imamlik yaptigim köylerde arastirilabilir, Kandil ve örgütle baglantim varsa ortaya çikarilabilir. Benim simdiye kadar parti üyeligim olmamistir. Varsa arastirip ortaya çikarabilirsiniz. Bana çevremde hala terörist gözüyle bakan var, ben terörist degilim. Ben vaazlarimda kesinlikle siyaseti karistirmam, karistirmadim. Iddianamede yer alan vaazlari ben vermedim, Cumhurbaskanina hakaret ettigim yönündeki vaazi ben vermedim” seklinde konustu.

Durusmada görüsünü açiklayan cumhuriyet savcisi, tutuklu saniklarin tutukluluk halinin ve 3 sanigin ev hapsi seklinde adli kontrol tedbirlerinin devamini talep etti. Savci, 3 sanigin ev hapsi seklindeki adli kontrol tedbirlerinin, 5 sanigin ise hakkindaki imza seklindeki adli kontrol tedbirlerinin kaldirilmasini ve tüm tutuksuz saniklarin yurt disina çikis seklindeki adli kontrol tedbirlerinin devamina karar verilmesini istedi.

Tutuklu saniklar Sefa Mehmetoglu, Nezir Erdemci ve Enver Karabey’in tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, DIAYDER Baskani Ekrem Baran’in da aralarinda bulundugu 6 sanigin tutukluluk halinin devamina hükmetti. 3 sanigin ev hapsini kaldiran mahkeme, 4 sanigin ise ev hapsinin devamina karar verdi. Mahkeme, ev hapsi kaldirilan saniklar hakkinda yurt disina çikis seklindeki adli kontrol hükümlerinin devamina karar verdi. Heyet, Dernekler Masasi’na yazi yazilarak, dernegin faaliyetlerinin sorulmasina karar verdi.

Heyet, imza seklinde adli kontrol hükümleri olan saniklarin da hakkinda imza tedbirinin kaldirilmasina, yurt disina çikis seklindeki tedbirin ise devamina hükmetti. Heyet, bazi saniklar hakkinda Istanbul 34. Agir Ceza Mahkemesince görülen davanin birlesmesine onay verilmesi durumunda mahkemeden incelemek için dava dosyasinin istenmesine karar verdi. 3 gizli tanigin bir sonraki celse dinlenmesi için gerekli islemlerin yapilmasina karar veren mahkeme, durusmayi 18 Mart’a erteledi.

Iddianameden

Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan 335 sayfalik iddianamede, DIAYDER’in referansi ile Istanbul Büyüksehir Belediyesi’ne ise alinan örgüt üyesi ve sempatizan sahislarin aldiklari maasin bir kismini dernege verdiklerinin tanik beyanlari ve görüsmeler dogrultusunda tespit edildigi aktarildi. Savcilikça hazirlanan iddianamede, Istanbul Büyüksehir Belediyesi tarafindan dernege verilen market yardim kartlarinin örgüt sempatizanlari tarafindan ailelere dagitildigina iliskin tespit yapildigi belirtildi. Iddianamede, Ramazan ayi nedeniyle Istanbul Büyüksehir Belediyesi tarafindan DIAYDER’e verilen alisveris kartlarinin süpheli Ekrem Baran tarafindan dagitilmasi amaciyla Avrupa ve Anadolu yakasinda ikamet eden dernek üyesi melelere verilmesi hususunun yer aldigi, söz konusu kartlarin dagitilacagi sahislar arasinda deger ailelerinin de bulundugu kaydedildi. Savcilikça hazirlanan iddianamede, süphelilerin ‘silahli terör örgütüne üye olmak’ ve ‘silahli terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardim etme’ suçlarindan 3,5 yildan 15 yila kadar hapisle cezalandirilmasi talep edildi.
Kaynak: İHA