Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Senegal, Bati Afrika Ülkelerine Açilan Bir Ihracat Kapisidir'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Konumu ve bölgedeki gücü itibari ile Senegal, Bati Afrika ülkelerine açilan bir ihracat kapisidir. Kazan kazan ilkesi temelinde özellikle üretim, tarim, turizm, tekstil, endüstri, enerji, gida ve saglik alanlarinda gelistirilecek isbirligi kanallari tüm bölgenin yararina olacaktir” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Senegal, Bati Afrika Ülkelerine Açilan Bir Ihracat Kapisidir'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin ardindan geldigi Afrika turunun ikinci duragi Senegal’de katildigi Türkiye-Senegal Is Forumu’nda konustu.

Cumhurbaskani Erdogan, forumun hayirlara vesile olmasini dileyerek, “Türkiye ile Senegal aralarindaki fiziki mesafenin aksine birbirlerine daima çok yakin olmuslardir. Bati Afrika’da kilit öneme sahip Senegal’le iliskilerimizin mükemmel düzeydeki seyrinden memnuniyet duyuyoruz. Bugüne kadar imzaladigimiz anlasmalar, iliskilerimizin ahdi altyapisini güçlendirerek, sizlere yatirimlariniz için elverisli bir zemin hazirliyor” dedi.



Türkiye-Senegal arasindaki ticaret hacmi hedefi 1 milyar dolar

Türkiye ve Senegal arasindaki ticaret hacminin hedeflenen 400 milyon dolara ulastigini belirten Cumhurbaskani Erdogan, “Sayin Cumhurbaskani ile 2018 yilindaki ziyaretim sirasinda müstereken belirledigimiz 400 milyon dolar ticaret hacmi hedefine hamdolsun ulastik. Simdi hedefimiz 1 milyar dolar. Ortak gayretlerimizle bu rakama da kisa sürede ulasacagimiza inaniyorum” dedi.

Covid-19 salginina ragmen Senegal ve Türkiye arasindaki ticaret hacminin arttigina dikkat çeken Cumhurbaskani Erdogan, “Salgin sartlarina ragmen ticaret hacmimiz bir önceki yila göre yüzde 42 artisla 540 milyon dolar seviyesine eristi. Bu tarihi basarinin elde edilmesinde emegi, katkisi, çabasi olan siz mütesebbislerimizi cani gönülden tebrik ediyorum” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, “Türk müteahhitlik firmalari Afrika kitasinin dört bir kösesinde tüm zorluklara ragmen son derece basarili projelere imza atiyor. Bu projeler yerel istihdami destekleyerek kalkinma ve altyapi imkanlarinin gelisimine önemli katkida bulunuyor. Firmalarimizin Senegal‘de özellikle yükselen Senegal planinda aktif rol almasindan gurur duyuyoruz. Türk sirketleri bugüne kadar Dakar Havalimani, Dakar Spor Kompleksi, Dakar EXPO Merkezi ve uluslararasi hal ve tir parki gibi büyük projeleri basariyla tamamladilar” dedi.

Senegal Cumhurbaskani Macky Sall ile açilisini yapacagi olimpik stadyuma deginen Erdogan, “Kardesim Sall ile açilisini yapacagimiz 50 bin kisilik Dakar Olimpik Stadyumu da iki yil gibi kisa bir sürede insa edilmistir. Türkiye-Senegal isbirliginin nisanesi niteligindeki bu yapinin insasinda bin Senegalli kardesimize istihdam imkani saglamistir” dedi.

Türkiye’nin dünyanin en büyük ekonomilerinin yer aldigi G-20’nin önemli bir üyesi oldugunu belirten Cumhurbaskani Erdogan, “Satin alma paritesine göre dünyanin en büyük 13’üncü ekonomisiyiz. Türkiye’nin ekonomik altyapisi, küresel soklara karsi dayaniklidir. 2008 küresel finans krizi basta olmak üzere son yillarda karsilastigimiz birçok badireyi suhuletle atlattik. Bölgemizde yasanan istikrarsizliklara ragmen ekonomimizi her sene ortalama yüzde 5 oraninda büyütmeyi basardik. Korona virüs salgini sürecinde yasananlar Türk ekonomisinin gücünü kapasitesini ve son 20 yilda kat ettigi mesafeyi açikça göstermistir. Son asrin en büyük saglik krizi olarak nitelenen bu sarsintili dönemi biz hamdolsun ciddi bir sikintiyla karsilasmadan yönettik. Küresel ekonominin yüzde 3,4 küçüldügü 2020 senesinde Türkiye olarak yüzde 1,8’lik rekor bir büyüme oranina ulastik. Yine ayni dönemde G-20’de sanayi üretimi en çok artan ülkelerden olduk. Geçen seneyi yüzde 33’lük artisla 225 milyar dolari asan rekor ihracat ve 500 milyar dolara yaklasan dis ticaret hacmi ile tamamladik” dedi.

2021 yilinda Türkiye’nin büyüme rakamlarinin çift haneli olacagina inandigini belirten Erdogan, “2021 yili büyüme rakamlari ile insallah bu basarimizi çok daha ileriye tasimis olacagiz. Salgin kisitlamalarinin devam ettigi geçen yili turizmde 30 milyon turist, 24,5 milyar dolar turizm geliri ile kapattik. Insallah bu yil çok daha bereketli bir turizm sezonu bekliyoruz” ifadelerini kullandi.

Cumhurbaskani Erdogan, “Yatirim, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla hedefli ekonomi programimizi kararlilikla uygulayarak salginin ilk aylarindaki kayiplari hizla telafi etmekle kalmadik, ayni zamanda temel göstergelerde çok daha ötesine geçtik. Bu veriler Türkiye’nin Senegal’in ekonomisine ve kalkinmasina önemli katkilar sunabileceginin en samimi isaretidir. Ekonomik iliskilerimizi ileriye tasimak için mevcut imkanlardan yararlanmali ve yeni mekanizmalari devreye almaliyiz” dedi.



“Senegal, Bati Afrika ülkelerine açilan bir ihracat kapisidir”

Senegal’in bölgesinde ekonomik bir merkez haline gelebilecek potansiyeli tasidigini ifaden eden Erdogan, “Konumu ve bölgedeki gücü itibari ile Senegal, Bati Afrika ülkelerine açilan bir ihracat kapisidir. Kazan kazan ilkesi temelinde özellikle üretim, tarim, turizm, tekstil, endüstri, enerji, gida ve saglik alanlarinda gelistirilecek isbirligi kanallari tüm bölgenin yararina olacaktir. Türk ürünleri neticede Afrika insaninin kaliteli ürün ve hizmeti erisimine katkida bulunacaktir. Türkiye’nin kendine özgü ve basariyla yürüttügü bir ekonomi ve kalkinma modeli vardir bu tecrübelerimizi Afrikali kardeslerimizle paylasmaya haziriz” dedi.



“Ülkelerimiz arasinda düzenlenen is forumu gibi platformlar is adamlarimizin birbirlerini daha iyi tanimasina vesile oluyor”

5. Dönem Karma Ekonomi Komisyon Toplantisi’nin Senegal ile 9-10 Mart‘ta Ankara’da düzenlenecegini hatirlatan Erdogan, “5. Dönem Karma Ekonomi Komisyon Toplantisi’na büyük önem veriyoruz. Bu vesileyle ekonomik isbirligimiz tüm ülkeleri ile ele alinabilecek ve ortak çalisma alanlarimiz degisecektir. Ülkelerimiz arasinda düzenlenen is forumu gibi platformlar is adamlarimizin birbirlerini daha iyi tanimasina vesile oluyor” dedi.



"Afrika’ya açilim politikamiz 2013 yili itibari ile yerini Afrika ortaklik politikasina birakti"

Türkiye’nin Afrika politikasina deginen Cumhurbaskani Erdogan, “Afrika’ya açilim politikamiz kapsaminda Afrikali kardeslerimizle siyasi ve ekonomik iliskilerimizi hizla gelistirmenin çabasi içinde olduk. Bu çerçevede diplomatik ve insani temaslarin yani sira ticaret, yatirimlar, kültürel çalismalar, güvenlik ve askeri isbirligi ile kalkinma projeleri gibi birçok alanda önemli mesafeler kat ettik. Basariyla tamamlanan Afrika’ya açilim politikamiz 2013 yili itibari ile yerini Afrika ortaklik politikasina birakti. Afrika ortaklik politikamizda, kitanin baris ve istikrari ile ekonomik ve sosyal kalkinmasina samimiyetle katkida bulunmaya çalisiyoruz” dedi.



"Afrika kitasiyla toplam ticaret hacmi 2021 yili sonu itibari ile 34,5 milyar dolara yükseldi"

“Karsilikli emeklerinizin bosa gitmediginin en somut göstergelerinden biri katlanarak artan ticaret rakamlarimizdir” ifadelerini kullanan Erdogan, “Afrika kitasiyla toplam ticaretimiz 2003 yilinda 5,4 milyar dolar seviyesinden 2021 yili sonu itibari ile 34,5 milyar dolara yükselmistir. Sahra Alti Afrika ülkeleri ile ise 2003 yilinda 1,3 milyar dolar olan ticaret hacmimiz 2021 yilinda 11,7 milyar dolari bulmustur. Afrika’nin lider ülkelerinden Senegal’in ekonomik ve ticari bir merkez haline gelerek, kitanin da kalkinmasinin ileriye tasinmasini arzu ediyoruz. Senegal‘e yönelik projeler basariya ulastikça dogacak yeni yatirim imkanlari Türk is çevrelerini Senegal‘deki potansiyeli kesfetmeye tesvik edecektir” dedi.

Türk firmalarini yatirim yapmak üzere Senegal’e davet eden Erdogan, “Senegalli yatirimcilara da ülkemizin kapilari sonuna kadar açiktir. 25-28 Ekim 2022 tarihlerinde Istanbul’da himayemizde düzenlenecek Saha EXPO Savunma Sanayi ve Havacilik Fuari bu bakimdan önemli bir firsattir. Üçüncü bin yilin Afrika çagi olacagi gerçeginden hareketle hazirliklarimizi simdiden güçlü tutmaliyiz. Afrikali kardeslerimize yasadigimiz ortak tecrübeler isiginda gelecegi birlikte insa etmeyi teklif ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA