Mimar Olamadi Ama Hayallerini Ahsaba Resmediyor

Aksaray’da mimar olmayi hayal ederken puani tutturamayinca elektrik mühendisligi bölümünde okuyan Yilmaz Öngün, simdi hayallerini daglama sanati ile ahsaba resmediyor.

Mimar Olamadi Ama Hayallerini Ahsaba Resmediyor
Aksaray’da ilkokul, ortaokul ve lise egitimini tamamladiktan sonra çocukluk hayali olan mimarlik için üniversite sinavina giren ve puani tutmayarak elektrik mühendisi olan 65 yasindaki Yilmaz Öngün, 30 yil önce mimarliga benzettigi ahsap daglama sanati ile tanisti. Kendi kendine ögrendigi ve ilk baslarda mimari çizimler yaptigi ahsap daglama sanatini zamanla hobi haline getiren Öngün, el becerisinin oldugunu fark ederek tarihi mekanlarin resimlerini havya ile ahsabin üzerine islemeye basladi.

Kapadokya’nin giris kapisi diye tanimladigi memleketi Aksaray’in da tarihi Güzelyurt evlerini resmeden Öngün, çalistigi kurumdan emekli olunca kurdugu atölyesinde hayali olan meslegi hobi olarak sürdürüyor. Kapadokya’nin güzelliklerini resmeden Yilmaz Öngün, Kapadokya’yi hazinesi olarak tanimliyor.

“Kendi kendime ögrendim, ustam yoktu”

Ahsap daglama sanatini hata yapa yapa kendi ugraslariyla ögrendigini anlatan Öngün, “Resmi dairede çalisiyorken bu sanata, daha dogrusu mimarlik, hedefim mimarlikti, ama olmadi. Mimarlik olmayinca da kendimi mimariye uygun meslek seçtim. Daha dogrusu meslek demeyeyim de biraz hobi olsun diye daglama sanatina basladim. Asagi yukari 30 yildir bu isi yapiyorum. Gittikçe de kendimi gelistiriyorum. Daglama sanati Aksaray’da yok, Nevsehir’de de yoktu. Kendi kendime ögrendim. Her hangi bir ustam yoktu. Bazen hata yaptik, bazen düzgün yaptik. Nihayetinde 30 yildir yaptigim bu isi halen devam ettiriyorum. Bu hobi olarak devam ediyor” dedi.



“Kapadokya benim hazinem”

“Kapadokya ve peri bacalari benim için bir hazine” diyerek Kapadokya’dan aldigi ilhamla yaptigi resimleri Anadolu’nun tanitilmasinda kendine bir borç bildigini belirten Öngün, “Kapadokya özellikle Ihlara Vadisi ve peri bacalari benim için bir hazine. Neden bir hazine? Kapadokya özellikle turizm bölgelerini memleketim adina tanitmayi kendime bir borç biliyorum. Özellikle hazine dememdeki sebep su, benim resimlerime konu olan genellikle Ihlara Vadisi’dir, peri bacalaridir, Selime’dir, Katedral’dir, Güzelyurt evleridir. Neden bunlari yapiyorum? Biliyorsunuz turizm hareketleri çok önemli, memleketimiz çok önemli Kapadokya’nin da kapisi Aksaray, Aksaray’in da tarihi ve turistik degerleri çok yüksek ve dedigimiz gibi bir hazine. Bu hazineyi ileriki nesillere tabloyla resimle aktarabilmek hobi olarak görevim oldugunu düsünüyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA