Johnson'dan Putin'e Açiklamasi 'Rusya'nin Ukrayna Topraklarina Girmesi Trajik Bir Yanlis Hesap Olur'

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile gerçeklestirdigi telefon görüsmesinde, “Rusya’nin Ukrayna topraklarina girmesi trajik bir yanlis hesap olur” dedi.

Johnson'dan Putin'e Açiklamasi 'Rusya'nin Ukrayna Topraklarina Girmesi Trajik Bir Yanlis Hesap Olur'
Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Ukrayna-Rusya gerilimini ele almak üzere telefon görüsmesi gerçeklestirdi. Ingiltere Basbakanligindan yapilan açiklamaya göre Johnson görüsmede, Rusya’nin Ukrayna sinirindaki mevcut düsmanca faaliyetinden duydugu endiseyi dile getirdi. Johnson’in Putin’e, “Rusya’nin Ukrayna topraklarina daha fazla girmesi, trajik bir yanlis hesap olur” dedigi aktarildi. Johnson’in ayrica NATO’nun açik kapi politikasi nedeniyle tüm Avrupa ülkelerinin NATO üyeligini arzu etme hakkina sahip oldugunun altini çizdigi ve bu hakkin Ukrayna için de geçerli oldugunu söyledigi belirtildi. Johnson’in NATO’nun bir savunma ittifaki oldugunu yineledigi ifade edildi.

Iki liderin Ukrayna-Rusya krizinde durumu agirlastirmanin kimsenin çikarina olmadigi konusunda hemfikir oldugu kaydedildi. Johnson’in diyalog ve diplomasi ile Ukrayna’yi müzakerelere dahil etmenin önemine dikkat çektigi vurgulandi. Johnson ve Putin’in ayrica iklim degisikligi, Afganistan’daki durum ve Iran nükleer anlasmasi da dahil olmak üzere bir dizi önemli konuyu da ele aldigi belirtildi.

“NATO, endiselere yanit verme konusunda isteksiz”

Kremlin Basin Servisi’nden yapilan açiklamada ise, Putin ve Johnson’in Ukrayna’daki çatisma ve Rusya’nin uzun vadeli yasal olarak güvence altina alinmis güvenlik garantilerinin saglanmasina iliskin oldukça ayrintili bir görüs alisverisinde bulundugu bildirildi.

Putin’in bu konulara iliskin temel yaklasimlarini özetledigi aktarildi. Açiklamada, “Özellikle Kiev’in Minsk anlasmalarini kronik olarak sabote etmesine dikkat çekildi. NATO’nun güvenligin bölünmezligi temel ilkesiyle çelisen ittifakin sözde açik kapi politikasina yapilan göndermelerin arkasina gizlenirken, Rusya’nin saglam temellere dayanan endiselerine yanit verme konusundaki isteksizligi kaydedildi" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA