Türkiye'de Ispanyol Zeytin Çesitlerine Ilgi Artiyor

Ispanya genelinde yogun olarak yetistiriciligi yapilan Arbequina ve Arbosana zeytin çesitleri Türkiye’de de son yillarda en çok dikimi yapilan çesitlerden oldu. Bodur zeytin olarak bilinen Arbequina ve Arbosana çesitleri yüksek yag verimi ve makinali hasata uygun olmasindan dolayi üreticiler tarafindan tercih ediliyor.

Türkiye'de Ispanyol Zeytin Çesitlerine Ilgi Artiyor
Dünyadaki en önemli zeytin ve zeytinyagi üretimi yapilan ülkelerin basinda gelen Türkiye’deki zeytin üreticileri son yillarda zeytin ve zeytinyagi üretiminde dünyanin zirvesinde bulunan Ispanya’da yogun olarak yetistirilen Arbequina ve Arbosana zeytin çesitlerine yönelmeye basladi.

Oldukça yüksek verime sahip olmasinin yaninda makinali hasada da uygun olan Arbequina ve Arbosana çesitleri tam verim çaginda 1 dekardan 2 ton civarinda ürün verirken, ortalama 3.5 kilogram zeytinden 1 kilogram yag elde ediliyor.

En çok dikimi yapilan illerden birisi Manisa

Manisa genelinde zeytin, fistik ve badem bahçesi yatirimlari bulunan Agrolidya Tarim A.S. Yönetim Kurulu Baskani Tamer Yasar, "Arbequina ve Arbosana Ispanya’da yillardan beri dikilen ve çok iyi verim alinan çesitler olup, makinali hasada uygun olmasindan dolayi çok tercih edilmektedir. Son yillarda tarim sektöründeki en büyük sorunlardan birisi de isçi sorunudur. Isçi ücretleri her yil katlanarak artmaktadir. Büyük bahçe kuran yatirimcilar da bunu göze alarak makinali hasada uygun olan çesitleri tercih etmektedir. Hasadi ve budamasi makine ile yapilan bu çesitlerle kurulan bahçelerde çok az çalisanla is yapmak mümkündür. Özellikle Arbequina ülkemizde bilinen bir zeytin çesidi haline geldi. Fidan satis sitemiz olan www.agrolidya.com üzerinden yapilan satislarda da zeytin çesitleri içerisinde Arbequina en çok satilan zeytin fidanidir." dedi.



Üç buçuk kilo zeytinden 1 kilo yag çikiyor

Dikimi en çok Ege ve Akdeniz bölgelerinde yapilan, 2 yasinda zeytin vermeye baslayan, dekara 175-180 adet dikilen Arbequina ve Arbosana çesitleri tam verim çaginda 1 dekardan 2 tona civarinda ürün veriyor. Oldukça yüksek yag verimine sahip olan çesitler ortalama 3.5 kilogram zeytinden 1 kilogram yag verdigi bildirildi.

Kaynak: İHA