Kütahyalilar Bölgenin En Ucuz Suyunu Kullaniyor

Belediye Baskani Alim Isik, suda yapilan KDV indirimi ile birlikte Kütahyalilarin, bölgenin en ucuz suyunu kullandiklarini ifade etti.

Kütahyalilar Bölgenin En Ucuz Suyunu Kullaniyor
5189 sayili Cumhurbaskanligi Karari’na istinaden suda yapilan indirim hakkinda bilgi veren Belediye Baskani Prof. Dr. Alim Isik, Kütahya’da sudan kar etmediklerini ve maliyetine verdiklerini söyledi.

Baskan Isik, “Son günlerin gündem maddesi su kullanim bedellerindeki KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e düsürülmesi oldu. Kütahya Belediyesi olarak biz, 13 Subat 2022 tarih ve 31749 sayili Resmi Gazete’de yayimlanan degisiklige müteakip hemen uygulamaya geçtik. Ilimizde su bedellerindeki KDV oranini yüzde 1’e düsürerek, 15 Subat tarihi itibariyle faturalara yansiyacak sekilde uygulamaya koyduk” dedi.

KDV indirimi ile birlikte 2022 yili su kullanim bedelinin 0 ile 30 metreküp arasinda 2 lira 33 kurusa indigini dile getiren Baskan Isik, 2021 yilinda bu bedelin 2 lira 30 kurus oldugunu söyledi.

Baskan Isik, “2022 yilinda suyun tonuna sadece 3 kurus zam yapmis olduk. 2021 yili Su ve Kanalizasyon Müdürlügümüzün içme suyu teminine yaptigi tüm yatirim bedelleri de dikkate alindiginda, su anda su bedellerinden kar elde etmeden maliyetine su temin eden bir il durumundayiz” diye konustu.



"Kütahya’da su 0-30 metreküp araligi 2 TL 33 kurus"

0 ile 30 metreküp arasi kullanim oranlari bölgedeki diger illerle kiyaslama yapildiginda Kütahya’nin bölgede en ucuz su kullanan illerden birisi oldugunu belirten Baskan Isik, “Afyonkarahisar 0-10, 11-40, 41-50 metreküp araligi ortalamasi 2 lira 25 kurus, Bilecik 0-25, 26-50 metreküp kullanim ortalamasi 2 lira 70 kurus, Usak ilimizde 0-30 metreküp araliginda 3 lira 48 kurus, Burdur ilimizde 0-10, 11-20, 21-30 olmak üzere ortalamasi 2 lira 80 kurus. Kütahya’da ise 0-30 metreküp araligi 2 lira 33 kurustur” seklinde konustu.

Pandemi sürecinde 30 metreküpe kadar olan kullanimlari tek bir bedel üzerinden ücretlendirmeyi tercih ettiklerini kaydeden Belediye Baskani Prof. Dr. Alim Isik, her zaman su bedellerini en düsük degerde tutmaya gayret ettiklerini hatirlatti. 2021 yili maliyet rakamlari ile elde edilen su gelirinin karsilastirildiginda hiçbir kar edilmedigini ifade eden Baskan Isik, “Sudan kar elde etmiyoruz. Aksine yüzde 10 sübvanse ettigimizi söylemek isterim. Geride biraktigimiz pandemi süreci buna etkili oldu. Önümüzdeki dönemde de planlamamizi yaparak en düsük maliyetle su vermeye devam edecegiz. Hemsehrilerimize hayirli olsun. Bazi hemserilerimiz neden daha önce bu indirimler yapilmadi diye serzeniste bulunabiliyor. KDV kanunda degisiklik yapilmadan hiçbir belediye bunu yapamazdi, bizde yapamadik. Yüzde 8 olan KDV yüzde 1’e kadar çekilebilir hükmü Merkezi Hükümet Cumhurbaskanligi Kararnamesi yayimlaninca, bizde bunu hemen uygulamaya koyan ilk illerden birisi olduk” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA