Binlerce Kilometre Yoldan Gelip Trabzon'da Kazaziye Sanatinin Inceliklerini Ögreniyor

Kamerun’dan binlerce kilometre uzakliktan Trabzon’a gelerek Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Uluslararasi Iliskiler Bölümü’nde doktora egitimi gören 37 yasindaki John Madi Madi, Ortahisar Halk Egitim Merkezi bünyesinde açilan kursta Kazaziye sanatinin inceliklerini ögreniyor.

Binlerce Kilometre Yoldan Gelip Trabzon'da Kazaziye Sanatinin Inceliklerini Ögreniyor
Trabzon’da yaklasik 7 yildir ikamet eden ve düzgün Türkçesiyle “Bize her yer Trabzon. Sampiyon Trabzonspor” sloganiyla sasirtan John Madi Madi, tam bir Trabzon ve Trabzonspor sevdalisi. Yaklasik 5 bin 200 kilometre uzakliktaki Afrika ülkesi Kamerun’dan Trabzon’a gelerek egitimini sürdüren John Madi Madi, kursa gelmesinin amacini kendini gelistirmek oldugunu belirterek ülkesindeki el sanatlariyla Trabzon’daki el sanatlarinin birbirinden çok farkli oldugunu söylüyor.

Bordo mavi tel örgülerle “kazaziye” örmeye çalisan John Madi Madi, kendini Trabzonlu olarak gördügünü ifade ederek, ”Kamerun’dan geldim ama Trabzonlu sayilirim. Burada bulunma amacim, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Uluslararasi Iliskiler Bölümünde doktora yapiyor olmam. Trabzon’a 2015 yilinda geldim ve daha sonra okulda Türkçe ögrendim. Türkçe zor bir dil çünkü bizim ana dilimizle pek ortak noktasi yok. Sürekli pratik yaparak ögrendim. Kursa gelisim amacim, kendimi gelistirmek. Sanati seviyorum. Ülkemizde el sanatlari var ancak buradaki teknikler farkli. Biraz farklilik olmasina ragmen çok begendim, yaparken egleniyorum. Yaklasik 2 yildir kursa geliyorum ancak zaman zaman pandemiden dolayi ara vermek zorunda kaldim. Su anda Trabzonspor renklerinden olusan ‘Kazaziye’ dokuyorum. Arkadaslarim bir Afrikalinin bu sanati yapabilecegini pek kestiremediler ancak ben yaptim. Bir yil sonra en az 10 arkadasim bu sanati yapmaya gelecek" dedi.

Trabzon’da geçirdigi hayati boyunca Trabzonspor taraftari da oldugunu belirten Madi "Trabzonspor’u seviyorum ve destekliyorum. Simdi Trabzonluyum, bu yil sampiyon olacagiz. Trabzonspor kalbimizde çünkü ’Bize her yer Trabzon’ ” diye konustu.

Kaynak: İHA