Türkiye'de Ilk, Ziyaretçilerini Milyonlarca Yil Öncesine Götürüyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) bünyesinde kurulan Tabiat Tarihi Müzesi üniversitenin 48’nci yilinda ziyaretçileriyle bulustu.

Türkiye'de Ilk, Ziyaretçilerini Milyonlarca Yil Öncesine Götürüyor
Müzede Jeolojik örneklerden fosil örneklerine, bitki örneklerinden sulak ve kara ekosistemin temsilcilerine kadar yaklasik 4 bin parça bulunuyor. Genelde Sivas yöresine ait örneklerin sergilendigi müzede ülkenin çesitli yerlerinden ve yurt disindan getirilen parçalar da yer aliyor. Kurulumu 2017 yilina dayanan Tabiat Tarihi Müzesinde ögrencilere ve halka Sivas’in yani sira tüm Türkiye’nin Jeo çesitliligi ile Biyo çesitliligine ait örnekleri tanitmak ve tabiat sevgisini asilamak hedefleniyor. Ülkemizde bir arastirma merkezine bagli olarak kurulan ilk müze olma özelligini tasiyan Tabiat Tarihi Müzesinin içerisinde milyonlarca yil öncesine ait fosiller oldukça dikkat çekiyor.

Yurt disindan getirilen örnekler de sergileniyor

SCÜ Rektörü Prof. Dr. Alim Yildiz, müze hakkinda bilgiler vererek, “Tabiat Tarihi Müzemiz 2017 yilina dayaniyor. 2017 yilinda Tabiat Tarihi Arastirma ve Uygulama Merkezimizi kurmustuk. Prof. Dr. Nazire Özgen Ergen tarafindan kurulan bu merkezde müze çalismalarina baslamistik. Bu çalismalarin sonucunda geçtigimiz haftalarda Üniversitemizin 48’nci kurulus yil dönümünde burada bu müzeyi açmis olduk. Müzemizin içerisinde çok önemli örnekler var. Genelde Sivas ve yöresine ait olan kayaçlar, minareler, deniz fosilleri gibi seyler olmasinin yaninda Sivas disindan hatta yurt disindan Antarktika’dan getirilen seyler var. Burada bitkiler, çesitli hayvanlar, Sivas’in daha önceden biz deniz yatagi olduguna dair de bize bilgiler veren örnekler var" dedi.



Türkiye’de ilk, 4 bin parça bulunuyor

Rektör Yildiz, müzede yaklasik 4 bin adet parçanin oldugunu belirterek, “Müzemizde 3-4 bin adet parça var. Türkiye’de bir arastirma merkezine bagli olarak kurulan ilk müze olmasinin yani sira yine Tabiat Tarihi Müzeleri açisindan da birkaç müzeden birisi. Bu müzemizi Kültür Bakanligina müracaat ederek özel müze haline getirme çalismalarimiz da var. Ilgi gayet güzel. Hem üniversitemizin içinden hem de sehirden çok fazla ilgi var. Saat 10.00, 12.00 ve 14.00, 16.00 saatlerinde normalde müzemiz açik. Sehirden ya da üniversiteden ziyaret etmek isteyenler geliyorlar’’ seklinde konustu.



Amaç tabiat tarihini ögrencilere anlatmak

Rektör Prof. Dr. Alim Yildiz, ögrencilere tabiat tarihi hakkinda bilgiler vermeyi amaçladiklarini söyleyerek, “Bizim amacimiz burada ilkögretim, ortaögretim ögrencilerine de müzemizi tanitmak. Müzemize onlari gezdirmek ve tabiat tarihi ile alakali bilgiler vermek. Bunun için de toplu gelmek isteyenler müzemize müracaat ederlerse bir hocamiz esliginde onlara bilgi verilecek. Yine burada yeryüzü sekillerine dair de birçok seyimiz var. Örnegin bir kum havuzumuz var interaktif. Orada yeryüzü sekillerini olusturabiliyorlar’’ ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA