Trabzonspor Taraftarlarina Kalp Uyarisi

Spor Toto Süper Lig’in 25. haftasinda Trabzonspor-Konyaspor müsabakasini izlerken kalp krizi geçirerek hayatini kaybeden Trabzonspor taraftari Eyüp Yusuf ’un ölümünün ardindan uzmanlar sampiyonluk maçlari yaklastikça heyecaninin daha da artacagini belirterek taraftarlara "Sakinliginizi koruyun" çagrisinda bulundu.

Trabzonspor Taraftarlarina Kalp Uyarisi
Trabzon Özel Imperial Hastanesi doktorlarindan Kardiyoloji Uzmani Dr. Burhan Karahan, maç izlerken asiri heyecan yapmanin kalbi olumsuz etkiledigine dikkat çekti. Uzun yillardir sampiyon olmayi bekleyen Bordo Mavili taraftarlarin heyecanini bir Trabzonlu ve Trabzonspor taraftari olarak kendisinin de yasadigini belirten Karahan, her seye ragmen hayatlarin sampiyonluktan daha önemli oldugu vurguladi.

Kisinin maç izlerken sakinligini koruyabilmesinin çok önemli olduguna isaret eder Karahan “Kisinin daha önce bilinmeyen, aslinda var olan kalp rahatsizligi söz konusu ise heyecan bu rahatsizligi tetiklemis ondan kaynaklanmis olabilir. Genellikle gögüs agrisi, nefes darligi, gögüste baski hissi, çarpinti hissi, erken yorulma, erken tikanma, giderek artan gögüste bir huzursuz bir hissi kalp rahatsizliginin belirtileri olabilir. Bu tür sikâyetleri olanlar, bilhassa ailesinde kalp damar hastaligi mevcutsa mutlaka bir hekime görünmelerine tavsiye ediyoruz. Sigara kullananlar, sekeri olanlar, tansiyonu olan kisiler risk gurubundaki insanlardir. Maç seyrederken kisinin sakinligini koruyabilmesi çok önemli. Asiri sevinç, asiri üzüntü, asiri sinirlilik hali, kalp damar sistemini olumsuz etkiliyor. Kendini ne kadar sakinlestirebilirse ne kadar sükûnetli davranabilse kendini o kadar korumus olur. Galeyana gelmemesi, olaylara girmemesi, mümkün oldugunca sükûneti korumasi çok önemli" dedi.



"Çok kalabalik çok stresli, asiri kendini gerici, strese sokacak ortamlardan uzak durmakta fayda var"

Kalp krizi vakalarinda yas grubunun da önemine dikkat çeken Dr. Burhan Karahan "Orta ve ileri yas grubu yani 40 yas üzerindekilerin daha dikkatli olmasi lazim. Belli bir yas grubuna gelmis 40-45 yas üzeri kisiler, tansiyonu, sekeri olanlar, sigara kullananlar ailesinde kalp damar hastaligi öyküsü olanlarin daha dikkatli olmasi lazim. Çok kalabalik ortamlardan çok stresli, asiri kendini gerici, strese sokacak ortamlardan uzakta durmalarinda fayda var. Kisinin özellikle bir sikâyeti varsa, hekim muayenesinden sonra gitmelerinde bence bir sakinca yok ancak sikâyet varsa mutlaka bir hekime gitmeleri gerekir” diye konustu.



"Sampiyonluk güzel bir sey, hepimizin özlemi ama asiri sevinç asiri stres..."

Oto kontrolün çok önemli olduguna dikkat çeken Karahan, “Oto kontrol çok çok önemli. Kisinin kendini kontrol etmesi sampiyonluk güzel bir sey hepimizin özlemi ama asiri sevinç asiri stres insanlari geriyor, kalp damar hastaliklarini çok olumsuz etkiliyor. Özellikle tansiyon yüksekligine bagli felce yol açabilir. Ritim bozuklugunu da tetikleyebilir kalp damar hastaligi olmaksizin özellikle genetik bir yatkinlik varsa ritim bozuklugunu çok tetikleyerek ani ölüme sebep olabilir. Kisinin kendini bilerek kontrol içerisinde kutlama yapmasi, heyecanini çok yükseltmeden kendi oto kontrolüne kalmis bir durum. Çok heyecan yapan kisiler psikiyatri hekimine görünüp sakinlestirici kullanabilir. Kalabalik yerlere çok fazla girmesinler” seklinde konustu.

Karadeniz Bölgesindeki insanlarin, diger bölge insanlarina oranla kalp rahatsizliklari daha fazla olmasi ile ilgili de Karahan ”Bölgemize has olarak kati yag tüketimi bir sebep olabilir. Belki bizim insanimizin asiri sinirlilik hali, tez canliligi hastaligi tetikliyor olabilir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA