Ticarethanelerin Iki Kademeli Elektrik Tarifesinde Yüzde 65'Lik Kisim Indirimli Tarifede Kalacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, esnaf ve sanatkarlara iliskin üzerinde çalistiklari yeni tarifenin iki kademeli olacagini bilgisini vererek, “Ocak ayi itibariyla ilk indirimli tarife diliminde kalan abone sayisi toplam faturalanan abone sayisinin yüzde 64’ü çikti. Burada da amacimiz ticarethanelerin yüzde 65’ini indirimli tarife grubunda karsilayacak bir çalismadir. Iki tarife arasinda muhtemelen yüzde 25 civarinda birim fiyat farki olacak” dedi.

Ticarethanelerin Iki Kademeli Elektrik Tarifesinde Yüzde 65'Lik Kisim Indirimli Tarifede Kalacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, katildigi bir televizyon programinda gazeteci Haktan Uysal’in gündeme iliskin sorularini yanitladi.

Bakan Dönmez konusmasina elektrik piyasasinin genel görünümü hakkinda detayli bir sunum yaparak basladi.

Bakan Dönmez, sunumunda yer alan verileri okuyarak, bir asgari ücretlinin, 328 Euro’ya denk gelen 5 bin 879 liralik brüt asgari ücretin yüzde 5,48’lik kismi (322 lira) ile elektrik harcamasi, yüzde 5,60’lik kismi (329 lira) ile dogal gaz faturalarinin ödendigini dile getirdi.

“Elektrik dagitim sirketi ve tedarikçi ilaveten bir kar marji koyamaz”

Bakan Dönmez, elektrik dagitim sirketlerinin fahis oranda zam yaparak kar elde etmesi iddialarina iliskin sunlari söyledi:

“Hem elektrik tarafinda hem dogal gaz tarafinda 2001 yilinda çikan Elektrik Piyasasi Kanunu var. Bu kanunlarla bu yetkiler bagimsiz bir kurum olan EPDK’ya verilmis. Elektrik dagitim sirketi ve tedarikçi ilaveten bir kar marji koyamaz. Çünkü onlarin hepsinin ne kadar bir bedel alacagi bu düzenlemelerle ortaya konmus. Aksi bir davranis varsa zaten denetim mekanizmasinda bunlar çikar ve geregi yapilir. Fiyatlari vatandaslarimiza daha düsük bir sekilde yansitabilmek için EÜAS, ürettigi enerjiyi daha düsük bir fiyatla satarak nihai tüketiciye ulasan birim fiyatini asagi çekmis oluyor. Ama bunu maalesef suiistimal ettiler. Konusanlarin ya bilgisizliginden ya da bilgi gizlemesiyle ilgili bir sey. Burada sanki baskalarina kaynak aktariliyormus gibi bir yorum yapildi. Kesinlikle öyle bir durum söz konusu degil.”

“Ocak ayi itibariyla ilk indirimli tarife diliminde kalan abone sayisi toplam faturalanan abone sayisinin yüzde 64’ü çikti”

Ocak ayinin mesken grubunda enerji tüketiminin hem elektrikte hem de dogal gazda en fazla ve yogun oldugu ayi oldugunu dile getiren Bakan Dönmez, “Kis dolayisiyla böyle bir yogunluk olur. Buna ragmen ocak ayi itibariyla ilk indirimli tarife diliminde kalan abone sayisi toplam faturalanan abone sayisinin yüzde 64’ü çikti. Neredeyse 3’te 2’si hiç 210 kilovatsaati asmadan indirimli tarafta kalmis oldu. 210 kilovatsaatlik tüketim de bugünkü rakamlarla 288 lira. Yüzde 35’lik kisim ise 210 kilovatsaati asti. Onlar da yine 210 kilovatsaatlik dilimdeki birim fiyattan yararlanmis oldu. Asan kismi yüksek tarife diliminden yararlandi” diye konustu.



“Ticarethanelerde amacimiz, yüzde 65’ini indirimli tarife grubunda karsilayacak bir çalismadir”

Kademeli elektrik tarifesine geçildigi ilk dönemde ticarethanelerle ilgili tek tarife uygulamasi baslattiklarini hatirlatan Bakan Dönmez, “Esnaf, küçük isletmeler ve sanatkarlarla ilgili birtakim talepler üzerine burada da bir çalisma yapildi. Cumhurbaskanimiz ‘Ticarethanelerde de mesken tarife grubuna benzer bu tarife dilimi içerisinde bir indirimli tarife daha çalisalim’ dedi.

Su anda ona çalisiyoruz. Aylik ne kadar kilovatsaat olmasina iliskin verileri topluyoruz. Meskende yüzde 64-65’ini kapsiyoruz indirimli tarife grubunda. Ticarethanelerde de amacimiz, yüzde 65’ini indirimli tarife grubunda karsilayacak bir çalismadir. Dolayisiyla bu küçük esnaf ve isletmeler, o kadarlik tüketimden dolayi bir indirimden yararlanmis olacaklar. Çalismalarimiza devam ediyoruz. Meskende oldugu gibi ticarethanelerde de iki kademeli bir tarife olacak. Burada da amacimiz ayni meskende oldugu gibi yüzde 64-65’lik dilimini kapsamasi” dedi.



“Cemevlerini ticarethane grubundan mesken tarife grubuna aliyoruz. Dolayisiyla cemevleri bu ucuz tarife dilimden yararlanmis olacaklar”

Türkiye’de 130 bin civarinda dernek ve vakif oldugunu animsatan Bakan Dönmez, cemevlerini de kapsamasi istenen elektrik faturasi indirimine iliskin sunlari kaydetti:

“Onlari ticarethane grubundan mesken tarife grubuna almis oluyoruz. Neredeyse yari yariya yakin indirim söz konusu olacak. Cemevlerini de bu uygulamayla birlikte bu ucuz tarife dilimden yararlanmis olacaklar. Mesken grubunda ibadethaneler vardi. Simdi dernek, vakif ve cemevleri gibi sivil toplum kuruluslari da bu gruba dahil edilmis oldu.”

Bakan Dönmez, kademeli elektrik tarifesinin vatandaslarin üzerinde bir sikinti ve zorluk olusturdugunun farkinda olduklarini belirterek, bu konu hakkinda çare aradiklarini dile getirdi.

“Ben de elektrik faturami ödemesem, benim de gözümün yasina bakmazlar”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun elektrik faturasini ödememesine iliskin konusan Bakan Dönmez, “Bu isle alakali düzenlenmis kurallar var. Ben de elektrigimi ödemesem, elektrik sirketi hiç gözümün yasina bakmaz, bu elektrik hizmetini keser. Onun bir süresi var. Fatura gidiyor, ihtar çekiliyor. Ardindan ikinci ihtar çekiliyor. Ikaz ediliyor. Bu süreçlerden sonra da kesilir. Bu suna benziyor; siz markete gittiniz, alisveris yaptiniz ama ‘Ben parayi ödemeden çikacagim’ diyorsunuz. O ürünleri size satarlar mi? Satmazlar. Bunu bir politika araci kullanmayi dogru bulmam. Bakalim süreç nasil isleyecek, biz de bekliyoruz” dedi.



“Ticarethane ve esnafla ilgili çalisma yüzde 65’ini kapsayacak. Iki tarife arasinda muhtemelen yüzde 25 civarinda birim fiyat farki olacak sekilde”

Ticarethanelere iliskin gazeteci Uysal’in tekrar görüs vermesi üzerine Bakan Dönmez, sunlari kaydetti:

“Ticarethane ve esnafla ilgili çalisma henüz devam ettigi için, burada degerlendirmek çok uygun degil. Onu çalisacagiz. Yüzde 65’i kapsayacak sekilde oldugunu kastettim. Iki tarife arasinda muhtemelen yüzde 25 civarinda birim fiyat farki olacak sekilde. Bu da dolayisiyla indirim anlamina geliyor. Ticarethane grubunda yer alan yaklasik 7 milyon ticari isletme var. Özellikle küçük ölçeklerin belki tamamini kapsayacak kademeden bahsediyoruz. Aylik bir rakam söyleyecegiz. Ayni konutta oldugu gibi 210 kilovatsaat demistik. Tabii ki 210 kilovatsaatten fazla olacak o dilim. Çünkü esnafin da ona göre kendi elektrik tüketimi biraz daha fazla.”

“El birligi ile bu süreçlerin üstesinden gelecegimize de gönülden inaniyorum”

Bakan Dönmez, katildigi programin kapanisin kisminda sunlari söyledi:

“Zor günlerden geçiyoruz, vatandasimizin sikintisinin farkindayiz. Hayat pahaliligi ve enflasyon ile ilgili. Burada bizim disimizda gelisen etkileri vatandasimiza en az sekilde aktarmaya çalisan bir hükümet ve kabine var. Insallah bunu da en kisa sürede atlatacagiz. El birligi ile bu süreçlerin üstesinden gelecegimize de gönülden inaniyorum.”
Kaynak: İHA