Saç Kurutma Makinesi Ile Isitilip Küveze Konulan Yavru Ayilar Yasama Tutundu

Kastamonu’nun Pinarbasi ilçesinde ekipler tarafindan donmak üzereyken bulunan iki yavru bozayi, saç kurutma makinesiyle isitilip vücut isilarinin yükseltilmesi için kuvöze konuldu. 10 günlük gözleri dahi açilmayan ve anneleri kayip iki yavru ayi, yasama tutundu ve saglik durumlari normale döndü.

Saç Kurutma Makinesi Ile Isitilip Küveze Konulan Yavru Ayilar Yasama Tutundu
Kastamonu’nun Pinarbasi ilçesi Karafasil köyünde hayvancilik yapan Veysel Çifçi, hayvanlarini sulamak için köpekleri ile birlikte köy merasina çikti. Köpekler merada bulunan kayalik alanda havlamaya baslayinca Veysel Çifçi, köpeklerin tepki verdigi alana yöneldi. Kayalik alanda iki yavru ayi ile karsilasan Veysel Çifçi, ortalikta anneleri olmayan ve donmak üzere olan yavru ayilari alarak güvenlik bir noktaya götürdü. Daha gözleri bile açilmamis ve soguktan titreyen yavru bozayilari sicak bir alana götüren Veysel Çiftçi, durumu Pinarbasi Ilçe Jandarma Komutanligi ekiplerine bildirdi.

Kastamonu Il Jandarma Komutanligi Çevre Doga ve Hayvanlari Koruma Timinin yönlendirmesiyle bölgede bulunan Kastamonu Doga Koruma ve Milli Parklar Kastamonu Il Sube Müdürlügü ekipleri, Karafasil köyüne giderek yavru ayilari teslim aldi.

HAYDI ile Doga Koruma ve Milli Parklar ekipleri tarafindan il merkezine getirilen iki yavru ayinin ilk önce saç kurutma makinesi ile vücut isilari yükseltildi. Ardindan mamalarla beslenen yavru ayilar, kuvöze konuldu. Yasama tutunan ve gözlerini açan yavru ayilar, veteriner hekimdeki görevliler tarafindan temizlendi. Ardindan yavru ayilar ekipler tarafindan mamalarla beslendi.

“Yavru ayilarin su anda için herhangi bir problemleri yok, sagliklari gayet iyi”

Yavru ayilari tedavi eden Veteriner Hekim Sefa Hebipoglu, yavru ayilarin yaklasik 10 günlük olduklarini söyledi.



Yavru ayilarin kendilerine Jandarma HAYDI ile Doga Koruma ve Milli Park ekiplerince getirildigini söyleyen Veteriner Hekim Hebipoglu, “Iki yavru ayinin su anda anneleri yok kayip. Yavru ayilarin ilk müdahalelerini yaptik. Karinlarini doyurduk. Bundan sonraki süreci izlemeye alacagiz. Milli Park ekipleri annesini bulmaya çalisacak. Annesini bulabilirsek dogal yasamina birakacagiz, bulamazsak Sinop’ta Rehabilitasyon Merkezine sevkini yapacagiz. Su an için saglik durumlari gayet iyi. Yavru ayilari beslemeye devam ediyoruz. Insallah annesini de bulabilirsek dogal yasamlarina birakmak istiyoruz. Takriben 1 hafta ya da 15 günlük yavru ayilar, birisinin gözü açilmis digerinin daha gözü de açilamamis. 15 günlük civarlarinda olduklarini düsünüyoruz. Su anda yeme ya da içme konusunda herhangi bir problemleri bulunmuyor. Gayet iyiler ve sagliklilar” dedi.



"Su an için bir problemleri bulunmuyor"

Yavru ayilarin kendisine getirildiginde kötü durumda oldugunu belirten Veteriner Hekim Hebipoglu, “Bana geldiginde soguk stresi yüzünden baya problemliydi. Yogun bakim ünitesine aldik ve vücut isilarini yükselttik. Sabah sütlerini verdik, öglende besledik ve sürekli mama ile beslemeye devam ediyoruz. Su an için bir problem bulunmuyor. Ama bize geldiklerinde bir hayli zor sartlarda gelmislerdi. Sag olsun ekipler yavru ayilari bize hizli bir sekilde getirdi. Bizde hemen müdahalesini yaptik, su anda için bir problem görünmüyor” diye konustu.

Kaynak: İHA