Orff Schulwerk Projesi Edremit Bilim Sanat Merkezinde

Van’in Edremit Bilim Sanat Merkezinde Dogu Anadolu Kalkinma Ajansi (DAKA) tarafindan uygulamali ‘Orff Schulwerk Okul Öncesi Ögretisi’ isimli proje hayata geçirildi.

Orff Schulwerk Projesi Edremit Bilim Sanat Merkezinde
Edremit Ilçe Milli Egitim Müdürlügü bünyesinde görev yapmakta olan 40 ögretmene, Orff Egitimi Harran Üniversitesi akademisyenleri Dr. Mustafa Aslan ve Ögretim Görevlisi Elvan Gökçen’in egitmenliginde Dogu Anadolu Kalkinma Ajansi tarafindan uygulamali ‘Orff Schulwerk Okul Öncesi Ögretisi’ isimli proje kapsaminda 3 günlük egitim faaliyetine baslandi. Farkli okullardan ögretmenlerin katildigi etkinliklerle Van’da okul öncesi ögretimden baslayarak egitim kalitesinin yükseltilmesi ve bunun müzik, ritim ve oyunlarla gerçeklestirilmesi hedefleniyor.

Edremit Ilçe Milli Egitim Müdürü Elif Yörük, faaliyet öncesi yaptigi açiklamada, bu tür etkinliklerin ögretmen ve ögrenci üzerinde önemli bir etkiye sahip oldugunu belirtti.

Edremit Bilim Sanat Merkezi Müdürü Abdulkadir Saglam da, “Orff fikirlerinin ve çalismalarinin temelini olusturan istek; tüm insanlarin müzik, konusma, dans ve bu üçünün birlesmesinden ortaya çikan ritim duygusunu hissetmesi ve bu yolla kisilerin içlerindeki gücün ön plana çikmasidir. Bu yaratim sonucu ortaya çikacak ürünler bireylerin kisilik gelisimine katki saglayacagi gibi sosyal ve iletisim becerilerini de gelistirecektir” dedi.



Orff egitimi nedir?

Orff yaklasimi olarak da bilinen bu egitim metodu, ilk olarak Carl Orff ve dansçi Gunild Keetman tarafindan kesfedilmis ve gelistirilmistir. Müzik ve hareket egitimini dayanan bir yöntemdir. Duygularin ritim ve müzik yoluyla harekete geçirilmesidir. Orff egitimi içinde kaliplasmis kati kurallar yoktur. Aksine çocuklarin ögrenme kabiliyetine yönelik bir egitim seklidir. Okul öncesinde çocuklara verilen ve onlari hayatlari boyunca olumlu etkileyen bir egitim teknigidir. Orff yaklasimi; ögrencinin aktif oldugu, yaparak yasayarak ögrendigi, sosyal becerilerini gelistirdigi ve oyunlardan olusan bir ögrenme sürecidir. Bu egitim yaklasimlari kemiklesmis bazi kaliplari kirarak bireyin kimi nedenlerden dolayi içinde sakladigi yetenekleri kesfetmesini saglamaktadir.
Kaynak: İHA