Bel Agrisi Sadece Can Acitmiyor, Sinir De Bozuyor

Algolog (agri uzmani) Tural Bayramov, bel agrisi tedavisinde ameliyatin tüm diger seçenekler tükendiginde basvurulmasi gereken bir yöntem oldugunu söyledi. Bel agrilari için çözüm aramanin sinir bozucu bir yolculuk olabilecegini belirten Uzm. Dr. Bayramov, “Neyse ki, çogu insan için bel agrisini tedavi etmek için cerrahi olmayan seçenekler var. Genellikle uzun süren konservatif tedavilere ragmen geçmeyen veya çok siddetli bel agrisi olan ve cerrahi endikasyonu olmayan hastalara girisimsel algoloji yöntemleri çare olabiliyor” dedi.

Bel Agrisi Sadece Can Acitmiyor, Sinir De Bozuyor
Kent Hastanesi Anesteziyoloji ve Algoloji (agri) Uzmani Dr.Tural Bayramov, insanlarin yaklasik yüzde 80’inin hayatlarinin bir döneminde bel agrisi yasadigina dikkat çekti. Insan vücudunda bel bölgesinin çok önemli oldugunu, bel bölgesinin vücuda yapisal destek verip, dokulari ve organlari korudugunu, hareket kabiliyetinin neredeyse tamamini sagladigini kaydeden Uzm. Dr. Bayramov, "Dünyada bas agrilarindan sonra en çok görülen agrilar bel agrilaridir" dedi.

Bayramov, "Bel agrisina, omurgayi olusturan kemikler, kaslar, diskler, sinirler ve eklemler gibi farkli yapilardan herhangi birinin zedelenmesi neden olabilir. En yaygin neden kas ve baglarin asiri gerilmesidir. Zorlama, agir kaldirma, tasima, ani dönme gibi uygun olmayan pozisyonlar bel agrilarinin baslangici olabilir. Ayrica kanser, romatizmal hastaliklar, böbrek veya omurga enfeksiyonlari gibi bazi hastaliklarin sonucu da bel agrisi olabilir. Bu agrilar bel hareketlerini kisitlar. Eger agri üç ay veya daha uzun sürerse kronik bel agrisi olarak kabul edilir. Bel agrisi belirtileri aniden veya yavas yavas ortaya çikabilir. Bazen agri, bir seyi almak için egilmek gibi belirli bir aktiviteden sonra ortaya çikar. Diger zamanlarda, agriya neyin sebep oldugu bulunamayabilir. Agri keskin veya künt ve aci verici olabilir ve hastanin kalçasina veya bacaklarinin arkasina, ayaklara dogru yayilabilir. Agri genellikle belirli pozisyonlarda (egilmek gibi) daha da siddetlenir. Bel agrilari için bir çözüm aramak, sinir bozucu bir yolculuk olabilir. Neyse ki, çogu insan için bel agrisini tedavi etmek için cerrahi olmayan seçenekler var. Ameliyat genellikle yalnizca diger tüm seçenekler tükendiginde düsünülür" seklinde konustu.



"Ameliyat son çare olarak düsünülmeli"

Öte yandan Uzm. Dr. Bayramov, uzun süren ve/veya siddetli bel agrilarinin ciddiye alinmasi, tedavisi için de mutlaka uzman bir doktora basvurulmasi gerektigini hatirlatti. Bayramov, bel agrilarinda tedavinin amacinin agriyi azaltmak, hastanin aktif yasama dönmesini saglamak oldugunu belirterek, "Bunlari saglayarak hastanin yasam kalitesini yükseltmektir" dedi.

Bel agrisinin tedavisinin agrinin nedenine ve siddetine, hastanin geçirdigi hastaliklara ve pek çok diger etkenlere göre uzman doktor tarafindan yapilmasi gerektigini vurgulayan Uzm. Dr. Bayramov, sözlerini söyle sürdürdü:

"Çogu durumda bel agrilari için kisa süreli yatak istirahati, fizik tedavi, egzersizler, agri kesiciler ve kas gevseticiler yeterlidir. Genellikle uzun süren konservatif tedavilere ragmen geçmeyen veya çok siddetli bel agrisi olan ve cerrahi endikasyonu olmayan hastalara girisimsel algoloji yöntemleri önerilmektedir. Algoloji uzmanlari bel agrilarinin kaynagini belirledikten sonra hastanin fayda görebilecegi girisimsel islemleri uygularlar. Agriyi azaltmanin yani sira, bu yöntemler bazen agrinin kaynagini belirlemeye de yardimci olabilir. Genellikle ayakta tedavi ortaminda uygulanirlar, yani hastalar ayni gün eve giderler. Bel agrisi olan hastaya cerrahi ameliyat yalnizca belirli bir tibbi neden varsa ve/veya diger tedaviler yardimci olmadiysa önerilir. Tekrarlayan bel agrilarini önlemek için hastalar fazla kilolarindan kurtulmali, varsa sigarayi birakmali, düzenli ve sürekli olarak bel, sirt ve karin kaslarina yönelik kas egzersizleri yapmali, uygun olmayan durus, oturma ve yatis pozisyonlarini düzeltmeli."
Kaynak: İHA