Türkiye'nin Ilk Sondaj Platformu

01 Kuzey Marmara Dogal Gaz Depolama (Faz-III) Projesi kapsaminda Silivri açiklarinda Dogal Gaz depolamasi için kullanilacak 9 adet yönlü kuyunun sondaj islemlerine devam ediyor.

Türkiye'nin Ilk Sondaj Platformu
Kanuni, Fatih ve Yavuz isimli sondaj gemilerinden sonra aktif olarak kullanilan Anadolu-01 Türkiye’nin ilk sondaj platformu olma özelligini tasiyor. 2020 yilinin Aralik ayindan itibaren yaklasik 1,5 yildir kuyu sondaj projeleri kapsaminda aktif olarak çalisiyor. Platform ilk olarak 1990 yilinda açilmis olan 5 adet kuyunun kalici olarak terk edilmesi islerinin tamamladi. Daha sonra Silivri açiklarinda dogal gaz depolama amaçli kullanilacak olan 9 adet yönlü kuyunun sondaj islemlerine basladi.

Toplamda 9 adet 1600 metre ile 1950 metre arasi derinliklerde sonlandirilacak olan kuyu açma islemi yapilacak. Suana kadar 8 adet kuyuda 1300 metre derinlige ve 1 adet kuyuda da 1700 metre derinlige ulasildi. Platform Silivri açiklarinda sondaj islemleri sirasinda havadan görüntülendi. Anadolu-01 isimli platforma daha açiklarda bulunan Aras Driller isimli sondaj platformu eslik ettigi çekilen görüntülere yansidi.

Anadolu-01 isimli platform maksimum 90 metre su derinligi olan sig sularda, 7600 metre derinlige kadar sondaj yapabiliyor. Maksimum 14 metre dalga boyu ve 129 km/saat rüzgar hizina kadar zorlu kosullarda çalisabiliyor.

Anadolu-01, ilk ve tek Türk Bayrakli Jack-Up sinifi Sondaj Platformu olma özelligini de tasiyor. ME-ADS Petrol ve Jeotermal Sahalari firmasi, Kuzey Marmara Dogal Gaz Depolama Tesisi (Faz-III) Projesinin Sondaj Isleri gerçeklestiriyor. Anadolu-01 Jack-Up Sondaj Platformu, Petrol ve Dogal Gaz arama, üretim ve depolama sondajlari ile daha önce açilmis kuyularin servis islerinde kullanilabiliyor. Maksimum 113 personeli barindirabilecek kapasitede olan platform, 64.6 metre uzunlugunda, 64 metre genisliginde, 7.9 metre yüksekliginde bir güverteye sahip. Anadolu-01 6,561 gros ton agirliginda.
Kaynak: İHA