Türkiye'nin En Yüksek Gövdeli Baraji Su Tutmaya Hazirlaniyor

Tamamlandiginda Türkiye’nin en yüksek, dünyanin ise üçüncü büyük baraji olacak olan Yusufeli Baraji’nda su tutma isleminin gerçeklesmesi için çalismalar sona gelindi. Barajin son halinin çekilmis görüntüleri kendine hayran birakiyor.

Türkiye'nin En Yüksek Gövdeli Baraji Su Tutmaya Hazirlaniyor
Çoruh Nehri üzerinde, 275 metre gövde yüksekligi ile çift egrilikli beton kemer kategorisinde Türkiye’nin birinci, dünyanin üçüncü en yüksek baraji olacak Yusufeli Baraji su tutma islemi için çalismalar sona gelindi.

Gövde yüksekligi tamamlanan barajda su tutma islemi gerçeklesmesi için yogun mesai harcaniyor. DSI Çoruh Projeleri 26. Bölge Müdürlügünce edinilen bilgiye göre, gövde enjeksiyon çalismalarinda fiziki gerçeklesme yüzde 95 seviye gelindi. Gövde dolu savak hidro-mekanik imalatlari ve dip savak vana odasi insaat çalismalarinin ise devam ettigi belirtildi.

Tünelli dolu savak kaplama betonu tamamlanirken, giris, çikis ve havalandirma bölgesinde çalismalar sürüyor. Santral binasinda idari ve ünite bloklarinda mimari isler, trifükatör bölgesinde tikaç çalismalari sürerken, mansap düzenlemesi su alti kazi çalismalarinda yüzde 32 fiziki gerçeklesme saglandi. Su tutma isleminin kisa sürede gerçeklesecegi bildirildi.



Yusufeli Baraji

Temelden yüksekligi 275 m, çift egrilikli beton kemer kategorisinde Türkiye’nin birinci, dünyanin üçüncü en yüksek baraji olan Yusufeli Baraji, 2023 yilinda elektrik üretimine geçtiginde 558 megavat kurulu gücüyle yillik ortalama 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üreterek ekonomiye yilda 1,9 milyar lira katki saglayacak.

Yusufeli Baraji, havzadaki diger barajlarin enerji üretimini de yüzde 10 artiracak. Baraj gövdesinde kullanilan 4 milyon metreküp beton, Artvin’den Edirne’ye 13 metre platform genisliginde beton yol yapilmasini saglayacak kapasiteye sahip bulunuyor. Baraj tamamlandiginda 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmine sahip olacak.
Kaynak: İHA