Rektör Türkmen Üniversite Sinavinda Baraj Puanin Kaldirildigi Yeni Sistemi Anlatti

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen, üniversite sinavinda baraj puaninin kaldirilmasinin ardindan konunun kamuoyunda yanlis anlasildigini ve kafa karisikligina neden oldugunu dile getirerek açiklamalarda bulundu. Covid-19 salgininda ögrencilerin yeterlilik konusunda sorunlar yasadigini belirten Türkmen, 2 milyon ögrencinin üniversite sinavina girdigini, 800 bin ögrencinin ise üniversiteye yerlestigini söyledi.

Rektör Türkmen Üniversite Sinavinda Baraj Puanin Kaldirildigi Yeni Sistemi Anlatti
Türkmen, yerlestirmelerin ardindan köklü üniversitelerde ve batidaki üniversitelerde doluluk oranini yüzde 100 seklinde olurken, yeni kurulan üniversitelerde doluluk oraninin daha az oldugunu ifade etti.

Bayburt Üniversitesine kayit yaptiran ögrencilerin önlisans programlarina yogun ilgi gösterdiginin altini çizen Türkmen, "Ögrencilerin önlisans programlarina daha fazla yöneldigini gördük ve önlisans programlarimizda geçen yil itibariyle 2. ek yerlestirme ile birlikte yüzde 99 gibi bir doluluga ulastik. Bu sene baraj puaninin kalkmasiyla birlikte cografi, sosyolojik kosullarla dezavantajli degerlendirilebilecek üniversiteler için barajin kaldirilmasi kararinin kesinlikle müjde olarak algilandigini degerlendirmek isterim" seklinde konustu.

Tip fakülteleri, mühendislik fakülteleri gibi özel baraj puani uygulanan fakültelere giriste baraj puaninin yine uygulanacagini vurgulayan Türkmen, "Daha öncesinde özel baraj puani uygulanan tip, mühendislik, egitim bilimleri, hukuk gibi alanlarda barajlar muhafaza edilmeye devam ediyor. Baraji geçemeyen ögrenciler zaten yerlesme olanagi bulamayacaklar" ifadelerini kullandi.

"Üniversitelere yerlestirmelerde temel kistas basari sirasi"

Yapilan degisikligin tüm bölümleri etkilemedigini dile getiren Türkmen, "Baraj puani yok ama üniversitelere yerlestirilmelerde en önemli kistas basari siralamasi oluyor. Baraj olmaksizin ögrenciler zaten kendi barajlarini koyacaklar belli bir ölçüde ve bu baraj merkez üniversitelerde, büyük üniversitelerde, belirli alanlarda yine çok yüksek olacak. Geçmisteki 150-180 baraji degil, pek çok programda, bölümde, üniversitelerde bu baraj yine 400-450 puan olacak. Bu degisiklik herkesi etkileyen bir degisiklik degil, bu degisiklik sadece kontenjanlarinda açiklik olusan üniversiteleri kapsiyor" dedi.

Kontenjan açikliginin ögrencilerin tercih etmemesiyle olusan bir açiklik olmadigini vurgulayan Türkmen, yaptigi açiklamada su ifadelere yer verdi:

"Açikligin önemli bir bölümü de tercih yapan ögrencilerin yerlestikleri programa kayit yapmamasindan kaynaklaniyor. Dolayisiyla en tercih edilmeyen üniversitelerde, programlarda, hem de ögrencilerin tercih edip kayit yaptirmadigi, bos biraktigi programlarda baraj kaldirildigi zaman biz yüzde 100 dolulugu saglamis olacagiz. Ayni zamanda üniversitelerin doluluk sorunu diye son yillarda Anadolu’daki üniversitelerin, yeni kusak üniversitelerin yasadigi en önemli sorun bu vesileyle çözülmüs olacak. 1 milyonun üzerinde yerlesemeyen ögrenciler içinde kapi aralanmis olacak. Bu ögrenciler medyada siklikla ifade edildigi gibi hiç soru cevaplamadan yerlesecek ögrenciler olmayacak. Bu yapilan düzenlemede, özellikle Temel Yeterlilik Testinde(TYT) sinav süresinin uzatilmasinin da çok önemli bir arti olacagini düsünüyorum. Ögrenciler zamana karsi yaristiklari için yeterliligiyle ilgili sorunu olan ögrenciler, bazi sorulari degerlendiremeden sinavi tamamlamak durumunda kaliyorlar. Sürenin uzatilmis olmasi, barajin kaldirilmis olmasi ögrencinin üzerindeki psikolojik baskiyi kaldiracaktir düzenlemenin en büyük, en olumlu yani bu olacak. Önceki yila göre önümüzdeki yil ögrencilerin daha rahat kosullarda sinava girdigini görecegiz. Üniversitelere, programlara yerlesmelerde puanin yükseldigini görecegiz baraj kalkti ama bu niteligi azaltan bir sey olmayacak aksine niteligi yükseltecek bir sey olacak bunun böyle degerlendirmesinde fayda görüyorum. Bayburt Üniversitesi gibi görece daha yeni üniversitelerde doluluk oraninin artmasinin kaliteyi azaltacagini düsünmüyorum, aksine kalitenin yükselmesine faydasi olacaktir"
Kaynak: İHA